Studeren? Dit zijn de belastingvoordelen en subsidiemogelijkheden

Wil je een opleiding volgen? De kosten om te studeren in Nederland kunnen behoorlijk oplopen. Je hebt namelijk niet alleen te maken met het lesgeld. Ook moet je rekening houden met de kosten van boeken en ander studie- of lesmateriaal. Heb je een opleiding in gedachten? Maar houden de kosten je tegen? Lees hieronder hoe je in aanmerking kunt komen voor een subsidieregeling en interessante belastingvoordelen.

Aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting

Eén van de grootste kostenposten bij het volgen van een opleiding is het cursusgeld. Dat is het lesgeld dat je jaarlijks (mogelijk in termijnen) betaalt voor het volgen van je opleiding.  Daarnaast is de kans groot dat de kosten voor de aanschaf van boeken en andere literatuur ook voor jouw rekening komen. Maar wist je dat je deze kosten kunt aftrekken bij het doen van je jaarlijkse belastingaangifte? Je mag tot maximaal € 15.000,- aan cursusgeld en literatuurgeld aftrekken van je inkomstenbelasting, als je:

  • Het cursusgeld en het literatuurgeld zelf betaalt
  • Kosten aftrekt van de opleiding van jou óf je fiscale partner (studie van je kind komt niet in aanmerking)
  • Een opleiding volgt gericht op jouw toekomstige beroep

Zo krijg je btw-vrijstelling

Als je kiest voor wettelijk erkend onderwijs bij ISBW, hoef je geen 21% btw te betalen. Dit geldt voor onze opleidingen op MBO-niveau 2, 3, of 4. Maar ook voor onze Associate Degree-opleidingen en HBO Bachelors. Wordt je opleiding betaald door je werkgever? En kan het bedrijf geen btw terugvorderen? Dan komt er 10% opslag op de exclusief btw-prijs.  Hiermee boeken organisaties een groot voordeel op de prijs inclusief btw. Betaal je de opleiding zelf? Dan is er geen sprake van een opslag.

Subsidie bij ontvangst uitkering

Ontvang jij een uitkering? Een WWB-, WIA- of Wajong-uitkering bijvoorbeeld? Uitkeringsinstanties reserveren vaak een bedrag voor uitkeringsontvangers om een studie te volgen. Hiermee dragen ze bij aan de arbeidsparticipatie en kun jij de studie volgen die bij je ambities en doelstellingen past. Wat ons betreft een win-winsituatie! Ontvang jij momenteel een uitkering? En weet je niet of je in aanmerking komt voor een vergoeding? Neem dan contact op met de uitkerende instantie voor meer informatie.

Voor bedrijven: subsidieregeling Praktijkleren

Als je als bedrijf een praktijkleerplaats aanbiedt, kom je wellicht ook in aanmerking voor een subsidieregeling. De Subsidieregeling Praktijkleren vergoedt de kosten die bedrijven maken om medewerkers te begeleiden. En deze vergoeding kan wel oplopen tot € 2.700,- per studiejaar! Wil je meer weten over deze subsidieregeling voor bedrijven? Lees er hier meer over.

Heb jij alle voordelen bekeken? En ben je klaar om een opleiding bij ISBW te volgen? Bekijk hier ons hele aanbod.