Subsidies en fiscale regelingen

Financieel voordeel

Zowel werkgevers als particulieren kunnen bij opleidingen van ISBW gebruikmaken van interessante subsidiemogelijkheden en belastingvoordelen die gekoppeld zijn aan opleiden.

STAP-budget

Het STAP-budget is een persoonlijk ontwikkelbudget van maximaal € 1.000,- per jaar. Dit vervangt vanaf 1 maart 2022 de regeling ‘Aftrek studiekosten’. Met deze nieuwe regeling wil de overheid iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en langer op de arbeidsmarkt actief te blijven. Het STAP-budget is een subsidie, dus je hoeft dit bedrag later niet terug te betalen. Vrijwel alle opleidingskosten vallen onder deze regeling, met uitzondering van de arrangementskosten. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan diverse criteria voldoen. Zo ben je werknemer in loondienst, werkzoekende of ondernemer, en je bent tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd. Bovendien mag je op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen ontvangen. Lees hier meer over het STAP-budget.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree of HBO Bachelor, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
 
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar.
 
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ontvang je een uitkering?

Als je een uitkering ontvangt, bijvoorbeeld een WWB-, WIA- of Wajong-uitkering, dan bestaat er een mogelijkheid dat je een opleiding vergoed krijgt. De uitkeringsinstantie heeft in veel gevallen een opleidingsbudget voor jou gereserveerd.

Subsidieregeling Praktijkleren

Bied je als werkgever een praktijkleerplaats aan, dan kun je in sommige gevallen een subsidie krijgen voor de kosten die je maakt om de medewerker te begeleiden. Dit kan oplopen tot maximaal € 2.700,- per studiejaar. Je kunt de subsidie aanvragen na afloop van de begeleiding. Meer info en weten bij welke opleidingen deze subsidie een optie is? Lees meer over de subsidieregeling Praktijkleren.

Leven Lang Leren voordeel

Ben je niet ouder dan 55 en heb je geen recht (meer) op studiefinanciering? Dan kun je tegen heel gunstige voorwaarden geld voor jouw opleiding lenen bij de overheid. Ook voor de HBO Bacheloropleidingen en Associate degree-opleidingen van ISBW. Lees meer over het Levenlanglerenkrediet.

Meer informatie

Als je meer informatie wilt over de effectieve inzet van fiscale voordelen en budgetten binnen je organisatie, gekoppeld aan opleiding en organisatieontwikkeling, dan kun je contact opnemen met een van onze gespecialiseerde opleidingsadviseurs via 035 - 7 604 800.
 
Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er diverse mogelijkheden voor belastingaftrek en subsidies voor scholing. Dat kan een flinke korting op een opleiding of training opleveren.

Studenten beoordelen ISBW met een 8,2!


Jouw 4 rollen als manager

Wist jij dat je als manager 4 verschillende rollen aanneemt? En welke taken bij welke rollen horen? Als je begrijpt hoe deze rollen in elkaar zitten, word jij effectiever als manager. Meer weten? 

Het Levenlanglerenkrediet (LLLK)Ben je niet ouder dan 55 en heb je geen recht (meer) op studiefinanciering? Dan kun je tegen heel gunstige voorwaarden geld voor jouw opleiding lenen bij de overheid. Ook voor de HBO Bacheloropleidingen en Associate degree-opleidingen van ISBW. Lees meer over het Levenlanglerenkrediet.


 


Ben je niet ouder dan 55 en heb je geen recht (meer) op studiefinanciering? Dan kun je tegen heel gunstige voorwaarden
geld voor jouw opleiding lenen bij de overheid. Ook voor de HBO Bacheloropleidingen en Associate degree-opleidingen van
ISBW. Lees meer over het Levenlanglerenkrediet.


 
Hoe effectief ben jij als manager? Een belangrijke vraag om jezelf regelmatig te stellen: als je net begint, maar juist ook als je al heel ervaren bent. Om je hierin te inspireren, prikkelen en uitdagen kun je nu gratis het ISBW-boek over effectief management aanvragen. Wij sturen het naar je toe!​
Hoe effectief ben jij als manager? Een belangrijke vraag om jezelf regelmatig te stellen: als je net begint, maar juist ook als je al heel ervaren bent. Om je hierin te inspireren, prikkelen en uitdagen kun je nu gratis het ISBW-boek over effectief management aanvragen. Wij sturen het naar je toe!

Kunnen we je verder helpen?

Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder.