Menu
ISBW logo

Wat doet een facilitymanager?

Efficiëntie en werknemerstevredenheid gaan hand in hand binnen een organisatie. Daar speel jij als facilitymanager een centrale rol in. Maar wat zijn de specifieke verantwoordelijkheden van een facilitymanager en hoe draagt deze functie bij aan het succes van een organisatie? In deze blog verkennen we de veelzijdige taken van een facilitymanager en hun impact op het bedrijfsleven. 

Wat is facilitymanagement?  

Facilitymanagement richt zich op het optimaliseren van de fysieke werkomgeving. Dit omvat niet alleen het onderhoud van gebouwen, maar ook het creëren van een inspirerende werkplek die de productiviteit en het welzijn van medewerkers bevordert. Als facilitymanager ben je de verbindende schakel tussen verschillende bedrijfsprocessen met allerlei verantwoordelijkheden. 

6 taken van een facilitymanager 

Ben je facilitymanager? Dan beschik je over een breed takenpakket. Geen dag is hetzelfde en er zijn altijd wel andere werkzaamheden of calamiteiten die gedurende de dag op je pad komen. Maar welke ballen hou jij als facilitymanager allemaal hoog? Wij lichten de belangrijkste taken van een facilitymanager voor je uit. 

1. Onderhoud van infrastructuur 

Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van gebouwen en infrastructuur, zodat deze in topconditie zijn. Dit houdt in dat je samen met externe partijen regelmatig inspecties en onderhoud uitvoert om eventuele problemen te voorkomen. Denk hierbij aan systemen zoals verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) en de elektrische installatie.  

Belangrijke aspecten van dit onderhoud zijn: 

  • Preventief onderhoud: regelmatig inspecties uitvoeren om problemen te voorkomen 
  • Probleemoplossing: snel reageren op technische storingen of klachten van medewerkers 
  • Veiligheid: zorgen voor een veilige werkomgeving door het implementeren van veiligheidsmaatregelen 

2. Effectief ruimtebeheer 

Naast het onderhoud van de infrastructuur speelt je ook een grote rol in effectief ruimtebeheer. Dit betekent dat je de beschikbare ruimte optimaal benut. Zo ben je vaak bezig met het efficiënt herindelen van (hybride) werkplekken en brainstorm je over het creëren van inspirerende werkruimtes die de creativiteit bevorderen. 

3. Beheer van voorzieningen  

De facilitymanager houdt toezicht op diverse ondersteunende diensten die de dagelijkse activiteiten van de organisatie faciliteren. Dit omvat onder andere het coördineren van schoonmaakdiensten, zodat er sprake is van een hygiënische en schone werkomgeving. Ook beheer je de catering, zodat medewerkers kunnen genieten van gezonde en verantwoorde opties. 

4. Duurzaamheidsinitiatieven  

Met de groeiende focus op duurzaamheid speel je een belangrijke rol in het implementeren van milieuvriendelijke praktijken. Dit begint bij energiebeheer, waarbij je investeert in energie-efficiënte systemen en technologieën, zoals zonnepanelen en ledverlichting. 

Ook ontwikkel je recyclingprogramma’s en initiatieven voor afvalvermindering. Hierdoor kan de organisatie niet alleen haar ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. 

5. Financieel beheer  

Bij het optimaliseren van werkplekken, verduurzamen en onderhoud komt natuurlijk ook een kostenplaatje kijken. Het is belangrijk dat je als facilitair manager inzicht hebt in deze uitgaven en in staat bent om deze financiën te beheren. Je moet dus in staat zijn budgetten efficiënt in te zetten voor facilitaire uitgaven. Ook onderhandel je met leveranciers om tot de beste prijs-kwaliteitverhouding te komen. Een goed financieel beheer zorgt ervoor dat de organisatie efficiënt en kostenbewust opereert.  

6. Communicatie en samenwerking  

Om al deze contacten warm te houden en lijntjes te leggen, is communicatie een belangrijke competentie. Doordat je veel samenwerkt met verschillende afdelingen, zoals HR en IT, zijn goede communicatieve vaardigheden onmisbaar. Ook is het belangrijk dat je in staat bent de behoeften van medewerkers te horen én te begrijpen. Door een nauwe samenwerking kun je ervoor zorgen dat alle systemen soepel draaien. 

De impact van facilitymanagement 

Wat is nu het belang van een facilitymanager? Alles valt of staat met een goed functionerende faciliteit.  

  • Het verhoogt de medewerkersproductiviteit: een goed onderhouden en inspirerende werkomgeving draagt bij aan het motiveren en efficiënter werken van medewerkers. 
  • Het draagt bij aan efficiënt kostenbeheer: doordat je middelen en diensten effectief inzet en hier kritisch naar kijkt, druk je de kosten en verhoog je de winstgevendheid van de organisatie. 
  • Het bevordert een positieve bedrijfscultuur: een focus op welzijn, duurzaamheid en veiligheid draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur, wat belangrijk is voor het behoud van talent. 

Hoe je als facilitymanager bijdraagt aan het organisatiesucces 

Samengevat is een facilitymanager een van de succesmotoren van de organisatie: van zorgen voor het onderhoud van ruimtes tot het stimuleren van duurzaamheid. De verantwoordelijkheden zijn uiteenlopend, maar dragen allemaal bij aan de medewerkerstevredenheid. Door te investeren in een competente facilitymanager kunnen organisaties niet alleen hun operationele efficiëntie verbeteren, maar ook een positieve impact maken op de werkcultuur en de omgeving.