Menu
ISBW logo

Wat doet een logistiek manager?

Direct bijdragen aan klanttevredenheid? Dat kan wanneer je aan de slag gaat in logistiek en supply chain management. Als logistiek manager zorg je ervoor dat goederen en informatie efficiënt door de hele keten stromen, van leverancier tot klant. Maar wat houdt deze functie precies in? Verdiep je in de taken, verantwoordelijkheden en vereiste vaardigheden van een logistiek manager.  

De essentie van logistiek management 

Om de taken van een logistiek manager goed te begrijpen, is het eerst belangrijk om te weten wat logistiek management inhoudt. Logistiek management gaat over het goed plannen en regelen van de verplaatsing van producten en informatie, van het beginpunt tot aan de klant. Het doel is om aan de eisen van de klant te voldoen en tegelijkertijd de operationele kosten te optimaliseren. 

Een logistiek manager staat aan het roer van deze complexe processen en zorgt ervoor dat alle schakels in de keten soepel samenwerken. Dit vereist een brede kennis van verschillende bedrijfsaspecten en een strategische blik op de gehele supply chain. De supply chain is de weg die een product aflegt van grondstof tot klant. 

Kerntaken van een logistiek manager 

De rol van een logistiek manager is veelzijdig en bestaat uit verschillende verantwoordelijkheden. Dit zijn de belangrijkste taken die een logistiek manager uitvoert: 

1. Supplychainstrategie ontwikkelen en implementeren 

Een van de primaire taken van een logistiek manager is het ontwikkelen en implementeren van een effectieve supplychainstrategie. Dit omvat: 

  • het analyseren van de huidige supplychainprocessen; 
  • het identificeren van verbeterpunten en efficiëntiekansen; 
  • het opstellen van een strategisch plan om de supply chain te optimaliseren; 
  • het implementeren van nieuwe technologieën en systemen om de supply chain te verbeteren. 

2. Voorraadbeheer optimaliseren  

Het product kan pas naar de klant wanneer deze op voorraad is. Efficiënt voorraadbeheer is daarom ontzettend belangrijk voor het succes van elke organisatie. Als logistiek manager ben je dan ook verantwoordelijk voor: 

  • het bepalen van optimale voorraadniveaus; 
  • het implementeren van voorraadbeheersystemen;  
  • het monitoren van voorraadrotatie en -veroudering; 
  • het minimaliseren van voorraadkosten zonder de servicegraad aan te tasten. 

3. Transportplanning en -management 

Het product kómt pas bij de klant wanneer er vervoer is. Het efficiënt vervoeren van goederen is een kernaspect van logistiek. Een logistiek manager: 

  • plant en coördineert transportroutes; 
  • selecteert en beheert relaties met transportpartners; 
  • optimaliseert de laadcapaciteit en routeplanning; 
  • zorgt voor naleving van de transportwetgeving en -regelgeving. 

4. Warehousemanagement  

Voorraad moet een logische plek hebben om het zo spoedig mogelijk te kunnen verpakken en verzenden. Onder logistiek management valt daarom ook het efficiënt beheren van magazijnen en distributiecentra. Denk aan het optimaliseren van de lay-out en inrichting van magazijnen. Maar ook: 

  • het implementeren van efficiënte orderpick- en verpakkingsprocessen; 
  • het waarborgen van veiligheid en compliance in magazijnoperaties; 
  • het integreren van warehousemanagementsystemen (WMS) voor verbeterde efficiëntie. 

5. Leveranciersmanagement 

Als logistiek manager ‘manage’ je dus een hoop mensen en partijen, waaronder relaties en leveranciers. Je selecteert, evalueert en onderhandelt met ze over contracten. Ook monitor je de leveranciersprestaties en werk je verder aan verbeterde samenwerkingsverbanden. Alles met als doel een zo optimaal mogelijke supply chain te creëren. 

6. Prestatiemeting en -verbetering 

Door continue veranderingen in de logistieke sector is er ook continu ruimte voor verbetering. Ook hier houd je je als logistiek manager mee bezig: 

  • Je definieert en implementeert key performance indicators (KPI’s); 
  • Je analyseert prestatiegegevens en identificeert verbeterkansen; 
  • Je implementeert verbeteringsinitiatieven; 
  • Je rapporteert over de supplychainprestaties aan het senior management. 

Vereiste vaardigheden en kwalificaties 

Je weet nu wat een logistiek manager allemaal doet. Maar hoe word je succesvol in het vervullen van deze functie? En welke vaardigheden en kwalificaties zijn een absolute pré op je cv?  

Opleiding en werkervaring 

Beschik je over een bachelor- of mastergraad in logistiek, supplychainmanagement, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied? Dan heb je een streepje voor. Met de Post HBO Logistiek en Supply Chain Management raak je in staat om tijd, mensen en middelen perfect op elkaar af te stemmen.  

Heb je al ruime ervaring in de logistiek? Bijvoorbeeld als je al logistiek medewerker of logistiek supervisor bent. Vergroot door de jaren heen je takenpakket en wie weet groei je met 5 tot 7 jaar ervaring wel door naar een functie als logistiek manager.  

Technische vaardigheden  

De logistiek wordt steeds verder gedigitaliseerd. Dit maakt dat technische vaardigheden een absolute must zijn binnen een rol als logistiek manager. Denk aan: 

  • grondige kennis van supplychainmanagementprincipes en best practices; 
  • ervaring met ERP-systemen, warehousemanagementsystemen en transportmanagementsoftware; 
  • vaardigheid in data-analyse en het gebruik van businessintelligencetools; 
  • begrip van lean management en continuous improvement-methodologieën. 

Soft skills 

Natuurlijk komt technische kennis goed van pas. Maar je bent ook manager, wat maakt dat sterke leiderschaps- en managementvaardigheden onmisbaar zijn. Wanneer je over de juiste soft skills beschikt, ben je in staat het werk van een logistiek manager goed uit te voeren. Zo is het handig als je beschikt over: 

  • uitstekende communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden; 
  • analytisch denkvermogen en probleemoplossende vaardigheden; 
  • projectmanagement en organisatorische vaardigheden; 
  • het vermogen om onder druk te presteren en meerdere prioriteiten te beheren. 

Carrièreperspectieven en salarispotentieel 

De rol van logistiek manager biedt goede carrièreperspectieven. Met toenemende ervaring en prestaties kun je als logistiek manager doorgroeien naar senior managementposities, zoals:  

  • Director of Supply Chain 
  • Vice President of Operations 
  • Chief Operations Officer (COO) 

Wat betreft salaris, is de beloning voor een logistiek manager afhankelijk van factoren zoals ervaring, bedrijfsgrootte en locatie. Volgens recente gegevens ligt het gemiddelde jaarsalaris voor logistiek managers in Nederland tussen € 50.000 en € 80.000, met uitschieters naar boven voor zeer ervaren professionals in grote organisaties. 

Maak het verschil als logistiek manager 

Als logistiek manager zorg je ervoor dat alles in een bedrijf goed en op tijd verloopt – van het inkopen van spullen tot het leveren aan de klant. Door slimmer te plannen en kosten te besparen, help jij het bedrijf beter te laten presteren dan de concurrent.  

Wil je graag doorgroeien in de logistiek? Dan is de rol van logistiek manager een mooie kans om echt verschil te maken. Je laat leiderschap zien, denkt strategisch mee en helpt bedrijven om hun wereldwijde processen efficiënter te maken. Met de juiste opleiding, ervaring en vaardigheden kun je uitgroeien tot een belangrijke kracht achter succesvolle en vernieuwende logistieke operaties. ISBW helpt je hierbij. 
 

Bekijk alle opleidingen in de Logistiek & Supply Chain.