Studiemateriaal
Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?
Twee tot vier weken voor aanvang van je opleiding staat de inhoud van de lessen en de voorbereiding op
e-Connect, je digitale leeromgeving. De studieboeken ontvang je uiterlijk een week voor de start van de opleiding. Bestaat jouw opleiding uit meerdere modules (vakken), dan ontvang je per module het bijbehorende studiepakket. Bij trainingen ontvang je jouw studiemateriaal vaak tijdens de eerste bijeenkomst. Aanvullende materialen worden door jouw docent/trainer tijdens de opleiding/training uitgereikt.
ISBW besteedt de grootste zorg aan de ontwikkeling en verbetering van het studiemateriaal. Wij werken met een continue kwaliteitscyclus. Hiermee zorgen wij ervoor dat het materiaal altijd up-to-date is. Om die reden is het dan ook niet mogelijk om het studiemateriaal eerder te ontvangen.
Waar wordt het studiemateriaal bezorgd?
Het studiepakket wordt door PostNL bezorgd op je privéadres of zakelijk adres. Je kunt zelf jouw voorkeur op het inschrijfformulier aangeven. Verzending per koerier is niet mogelijk. Op het studiemateriaal van ISBW is copyright van toepassing en wordt daarom alleen hardcopy verstuurd. Je kunt het dus niet per e-mail ontvangen. De online leeromgeving (jouw digitale studiewijzer) is alleen online beschikbaar.
Ik heb een vraag over de inhoud van het materiaal
Als je vragen hebt over de inhoud van het materiaal, kun je die het best aan de docent stellen. Als je er samen met de docent niet uitkomt, kun je het
contactformulier invullen. Je krijgt vervolgens zo spoedig mogelijk het antwoord op je vragen.
Wat moet ik doen als ik het studiemateriaal dubbel heb ontvangen?
Indien je het studiemateriaal dubbel hebt ontvangen, verzoeken wij je vriendelijk dit naar ons antwoordnummer terug te sturen. Graag voorzien van een begeleidende brief.
ISBW
Antwoordnummer 1160
1200 VB Hilversum
Wordt er Engelstalige literatuur gebruikt bij de opleidingen
ISBW hanteert binnen enkele HBO-opleidingen het beleid dat, als er kwalitatief goede en hoogstaande literatuur in het Nederlands beschikbaar is, wij die gebruiken. Mochten er binnen een bepaald vakgebied geen goede Nederlandstalige boeken beschikbaar zijn, wordt er uitgeweken naar Engelstalige literatuur. We vinden het belangrijk dat de kwaliteit van de opleiding hoog blijft en dat je alleen kwalitatief goede literatuur gebruikt. Dit zijn boeken die bijvoorbeeld ook bij andere universiteiten of hogescholen worden gebruikt en goed staan aangeschreven.
We zoeken altijd naar gerenommeerde standaardwerken. Als deze niet in het Nederlands worden aangeboden, kiezen we voor Engelstalige literatuur.
Vaak zijn Nederlandse vertalingen gebaseerd op een oudere, Engelse druk. Dit is nog een extra reden om dan voor huidige (up-to-date) Engelstalige literatuur te kiezen.
Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?
Nee, ISBW verzorgt al het benodigde studiemateriaal. Het studiemateriaal wordt per module samengesteld en kan bestaan uit een studiemap of boek(en) met een studiewijzer, een instructie van de eindopdracht en eventueel een reader. Je ontvangt uiterlijk één week voor aanvang van de opleiding het complete studiemateriaal. Bij trainingen ontvang je je studiemateriaal vaak tijdens de eerste bijeenkomst. Aanvullend materiaal wordt door je docent/trainer tijdens de opleiding/training uitgereikt.
Ik mis een deel van het studiemateriaal. Wat moet ik doen?
Wij gaan ervan uit dat je alles in goede orde hebt ontvangen. Afwijkingen of beschadigingen
kun je tot 2 werkdagen na de eerst geplande les doorgeven via het
e-Connect onder vermelding van de volledige gegevens van het materiaal. Na het verstrijken van deze termijn zijn wij genoodzaakt om materiaal- en verzendkosten in rekening te brengen.
Ik heb zelf al een boek dat in de opleiding/module wordt gebruikt. Kan ik een deel van de kosten retour krijgen?
Omdat ISBW het totale studiemateriaal voor je verzorgt, is het niet mogelijk om (gedeeltelijke) literatuurkosten te crediteren. ISBW kan de afgenomen boeken niet retour sturen naar de boekhandel/uitgever. De gemaakte kosten worden in rekening gebracht.
Mijn studiemateriaal is teruggestuurd. Wanneer kan ik mijn nieuwe studiemateriaal verwachten?
Als het studiemateriaal is teruggestuurd, duurt het ongeveer één á twee werkdagen voordat het bij ons aankomt. Er wordt vervolgens gekeken wat er precies aan de hand is. Als de oorzaak duidelijk is (bijvoorbeeld: het pakket is opengemaakt of beschadigd), dan sturen wij je nieuw studiemateriaal toe. Ook dat duurt één á twee werkdagen.
Heeft ISBW auteursrecht/copyright?
Graag wijzen wij je op onze
Algemene Voorwaarden, artikel 15, Intellectuele eigendomsrechten.
Een deel van mijn studiepakket is kwijt/gestolen. Wat nu?
Wanneer (een deel van) het studiemateriaal gestolen is of wanneer je boeken kwijt bent, kun je het ontbrekende materiaal opnieuw tegen betaling bij ons bestellen. Bij diefstal kunnen deze kosten eventueel na aangifte bij de politie worden gedeclareerd bij jouw verzekering.
Examens en afronding
Wanneer ontvang ik een bewijs van deelname?
Wanneer je een module niet met een voldoende hebt afgerond, maar wel 80% van de bijeenkomsten hebt bijgewoond kun je, tegen betaling van kosten, een bewijs van deelname aan vragen. Je kunt dit aanvragen via een aanvraagformulier. Voor de actuele kosten verwijzen wij je naar het kostenoverzicht.
Wie ontwikkelen de ISBW-examens?
De ISBW-examens worden ontwikkeld door professionele, vakbekwame ISBW-docenten en/of ontwikkelaars die er voor zorgen dat het examen goed aansluit op het lesmateriaal.
Kan ik een herbeoordeling van mijn examen aanvragen?
Ben je niet tevreden met de beoordeling van je examen (en heb je een onvoldoende behaald) dan kun je binnen 15 werkdagen na bekendmaking van de uitslag een herbeoordeling aanvragen. Let op voor een meerkeuze-examen is het niet mogelijk om een herbeoordeling aan te vragen. Je maakt hiervoor gebruik van het ‘Aanvraagformulier herbeoordeling examen’, welke vanaf e-Connect kan worden gedownload. Op het formulier geef je per specifieke punten, per beoordelingscriterium/antwoordmodel aan waar je het in de huidige beoordeling niet tevreden over bent. Zonder gedegen onderbouwing wordt de herbeoordeling niet in behandeling genomen. Een onafhankelijke beoordelaar brengt, aan de hand van de beoordelingscriteria, advies uit aan de examencommissie, waarna de examencommissie tot een definitief besluit komt. Het cijfer van de herbeoordeling wordt het definitieve eindcijfer voor de module/opleiding, ook als het cijfer lager uitvalt. Aan een herbeoordeling zijn kosten verbonden. Hoeveel dat is kun je teruglezen op e-Connect. Mocht blijken dat je na de herbeoordeling toch een positief resultaat (gelijk of groter dan een 5,5. Bij een scriptie is dit een 6,0) hebt gehaald, dan worden de kosten gecrediteerd.
Kan ik bezwaar maken over de inhoud van het examen?
Een bezwaar over de inhoud van een examen kun je binnen zes werkdagen na afloop van een examen schriftelijk/per e-mail indienen bij het Examenbureau. Zorg ervoor dat je klacht uitgebreid is toegelicht. Alleen gemotiveerde klachten worden in behandeling genomen.
Wordt mijn eindopdracht vertrouwelijk behandeld?
Eindopdrachten worden altijd vertrouwelijk behandeld. Ze worden alleen ter correctie voorgelegd aan de beoordelaar van de opleiding en, indien noodzakelijk, aan een tweede beoordelaar uit hetzelfde vakgebied. Beide beoordelaars hebben een geheimhoudingsplicht ten aanzien van de opdrachten die zij vanuit ISBW beoordelen. Aanvullend kan schriftelijk een geheimhoudingsverklaring worden opgevraagd bij het Examenbureau via het contactformulier op
e-Connect.
Eindopdrachten mogen niet, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, door ISBW worden gebruikt voor informatiedoeleinden. Na de beoordeling wordt een exemplaar van de eindopdracht opgenomen in het archief van ISBW. Van overheidswege (ministerie van OCW) dient de eindopdracht voor een periode van vijf jaar in het archief te worden bewaard. Na de termijn van vijf jaar wordt de eindopdracht vernietigd.
Wat valt er onder een geldig legitimatiebewijs?
Geldige legitimatiebewijzen zijn:
• paspoort;
• rijbewijs;
• Europese identiteitskaart;
• verblijfsdocument van de Vreemdelingendienst.
Voor kandidaten met de Belgische nationaliteit is een geldige identiteitskaart, afgegeven door een Belgische overheidsinstantie, toegestaan als legitimatiebewijs. Indien je je tijdens de examendag niet kunt legitimeren door middel van een geldig legitimatiebewijs, mag je niet deelnemen aan het examen. Er vindt geen restitutie plaats van de examenkosten.
Wat moet/mag ik meenemen naar het schriftelijk examen?
Je mag alleen deelnemen aan het schriftelijk examen als je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt en je uitnodigingsbrief. Deze vind je op e-Connect. Je mag behalve schrijfgerei (blauw of zwart schrijvende ballpoint in verband met doorslagpapier) een niet-programmeerbare rekenmachine (zakformaat ca. 15 cm x 9 cm) gebruiken. Als het een openboekexamen betreft, mag je ook bepaalde boeken gebruiken. Deze informatie staat in de uitnodigingsbrief. Als dat zo is, gelden de volgende regels:
- Je mag alleen gebruikmaken van materiaal dat tijdens de module/opleiding is gebruikt. Extra boeken zijn niet toegestaan.
- In het boek mogen geen aantekeningen en verwijzingen staan.
- In het boek mogen slechts arceringen en onderstrepingen zijn aangebracht.
Het gebruik van studiewijzers, aantekeningen en uitwerkingen van opdrachten en oefeningen is niet toegestaan, tenzij anders vermeld in de uitnodigingsbrief. Je bent verplicht op aanwijzing van de examenleider of een surveillant eventueel ander materiaal te overhandigen, zodat hiervan een aantekening kan worden gemaakt.
Wat moet ik doen bij een onvoldoende voor een examen?
Wanneer je een onvoldoende behaalt voor een examen dan kun je een herkansing aanvragen om het examen nogmaals af te leggen tegen kosten. ISBW biedt studenten in totaal drie opeenvolgende mogelijkheden per module. Voor een schriftelijk examen liggen de examendata al vast.
ISBW schrijft studenten niet automatisch in voor een tweede- en of derde examenmogelijkheid. Wanneer je een examenmogelijkheid niet benut, door je bijvoorbeeld niet aan te melden, dan geldt dit als gemiste examenmogelijkheid.
Wat moet ik bestuderen voor het examen?
De examens worden gemaakt op basis van de leerdoelen, literatuur, artikelen en readers die in de online leeromgeving van de module genoemd worden. Onder het kopje Exameninformatie vind je alle examenstof overzichtelijk bij elkaar. Informatie van docenten zelf, zoals zelfgemaakte sheets, uitspraken over het weglaten van onderdelen of het attenderen op hoofdstukken, paragrafen, enzovoort die belangrijk(er) zijn, behoren niet tot de examenstof.
Wat kost een examen?
De kosten van alle examens kun je terugvinden op het kostenoverzicht op e-Connect onder ’Mijn downloads‘. De kosten van een herexamen (zowel schriftelijk als mondeling) zijn gelijk aan de kosten van een gewoon examen. Voor de kosten van examens bij externe instituten verwijzen we je naar de specifieke opleiding op deze website of naar de website van het desbetreffende instituut.
Wat is plagiaat?
Alle geüploade examens worden gecontroleerd op plagiaat. Wanneer er bij de beoordeling van een plan onregelmatigheden worden geconstateerd of vermoed, of bedrog (plagiaat en/of fraude), stelt de (externe) beoordelaar/corrector het Examenbureau en de Examencommissie op de hoogte. ISBW bestraft alle gevallen van geconstateerde fraude of plagiaat. De Examencommissie beschikt hiertoe over een aantal mogelijkheden, die beschreven zijn in het Examenreglement. ISBW informeert je schriftelijk over de genomen maatregel. Dit heeft ook financiële consequenties.
Wat is de waarde van een ISBW-diploma?
Het bedrijfsleven erkent de waarde van de ISBW-diploma’s, omdat de opleidingen van ISBW gebaseerd zijn op de drie pijlers ‘kennis’, vaardigheden’ en ‘praktijk’ van de bewezen effectieve ‘Action Learning Methode’. Bovendien zijn onze HBO Bacheloropleidingen en HBO Associate degrees NVAO-geaccrediteerd.
Wanneer vindt het examen plaats?
Schriftelijk examen
Enkele weken na afloop van de module vindt het examen plaats. Uiterlijk zes weken voor een examen vind je op
e-Connect de uitnodigingsbrief met alle relevante informatie, zoals de datum, tijden en locatie.
Mondeling examen
Mondelinge examens ter afronding van een module/opleiding vinden plaats gedurende een vaste periode, kort na de laatste bijeenkomst. Ze worden door het Examenbureau gepland en de datum en het tijdstip worden uiterlijk zes weken voor het examen via e-Connect bekendgemaakt. Gezien het aantal mondelinge examens en het tijdvak waarbinnen ze worden opgenomen, is het niet altijd mogelijk om rekening te houden met individuele voorkeur van studenten.
Wanneer verschijnen de examenopgaven en antwoordindicaties op e-Connect?
Op woensdag (met uitzondering van feestdagen) na een schriftelijk examen worden de antwoordindicaties van de examenopgaven voor 17.00 uur geplaatst op
e-Connect. Aan de antwoordindicaties kunnen geen rechten worden ontleend. Ook kan er niet over worden gecorrespondeerd.
Wanneer ontvang ik een certificaat?
Het is mogelijk certificaten van je behaalde modules te ontvangen. Certificaten worden niet automatisch verstrekt maar kunnen aangevraagd worden via een aanvraagformulier. De kosten voor het aanvragen van een certificaat kun je terugvinden op het kostenoverzicht
e-Connect onder ‘mijn downloads’.
Wanneer ontvang ik mijn diploma?
Na het behalen van alle modules van opleiding ontvang je het diploma en je cijferlijst. Drie weken na het behalen van het laatste onderdeel van de opleiding krijg je je diploma en cijferlijst automatisch thuisgestuurd. Je hoeft het dus niet zelf aan te vragen.
Wanneer moet ik mijn eindopdracht inleveren?
De eindopdracht dient een aantal weken na de laatste bijeenkomst te worden ingeleverd. Op e-Connect staat bij 'Mijn examens' de exacte inleverdatum van jouw eindopdracht aangegeven. Op deze datum moet de eindopdracht binnen zijn bij het Examenbureau. Je levert de eindopdracht digitaal in door middel van een upload via e-Connect. Ingebonden versies die per post worden toegestuurd, kunnen niet worden geaccepteerd en beoordeeld. Ben je niet in staat binnen de gestelde termijn je eindopdracht in te leveren? Dan kun je via e-Connect uitstel aanvragen.
Wanneer en hoe krijg ik de uitslag van mijn examen?
Binnen vier weken na de examendatum of geplande inleverdatum van de opdracht is het cijfer zichtbaar op
e-Connect. Na een mondeling examen ontvang je direct je cijfer van de mondelinge examinator. Dit cijfer en het beoordelingsformulier worden binnen vier weken zichtbaar op je e-Connect. Zolang op e-Connect geen cijfer staat vermeld, is dit ook niet beschikbaar. Indien je vier weken na de examendatum nog geen cijfer op e-Connect ziet, kun je contact opnemen met het Examenbureau.
De termijn waarop de uitslagen van examens bij externe instituten bekend zijn varieert.
Waarom heb ik twee examens op één dag?
Het kan voorkomen dat een examen op een dag valt dat je al een examen hebt. Helaas past het niet in de planning je examens over twee dagen te verdelen.
Waar vindt het examen plaats?
Alle schriftelijke examens worden op een centrale plaats in Nederland georganiseerd op een zaterdag. De organisatie van de examendag wordt verzorgd door het Examenbureau. Op de examenlocatie is een indeling van de zaal beschikbaar, zodat je precies weet waar je moet gaan zitten. Het is belangrijk dat je de instructies van de medewerkers gedurende de dag opvolgt, zodat het examen vlekkeloos kan verlopen. In je uitnodiging staat de exacte examenlocatie en -tijd aangegeven.
Mondeling examen
Alle mondelinge examens worden op een centrale plaats in Nederland georganiseerd op maandag t/m zaterdag. Het is niet mogelijk om uw praktijkexamen op dezelfde dag de plaats te laten vinden als de dag waarop je bijeenkomsten volgt. De organisatie van de examendag wordt verzorgd door het Examenbureau.
Waar vind ik het examenreglement?
Je vindt het examenreglement op
e-Connect onder ‘Mijn downloads’. Ook kun je het formulier opvragen via het contactformulier. Wanneer je daar je gegevens invult, wordt het reglement naar jou verstuurd.
Waar vind ik de uitnodigingsbrief voor het examen?
De uitnodigingsbrief vind je terug bij ‘Mijn Examens’ op
e-Connect. Daar vind je de link om de brief te printen. Deze uitnodigingsbrief heb je nodig om deel te nemen aan mondeling, praktijk of schriftelijk examen.
Nederlands is mijn tweede taal. Mag ik daarom langer over het examen doen?
Je mag niet langer over een examen doen. Als Nederlands je tweede taal is, kun je wel een bijzonder verzoek indienen voor het gebruik van een woordenboek gedurende het schriftelijk examen. Je dient hiertoe uiterlijk zes weken voor de examendatum een verzoek in bij het Examenbureau door middel van het formulier ‘Bijzonder verzoek’. Je kunt het formulier downloaden van
e-Connect. De Examencommissie besluit uiteindelijk of je verzoek wordt ingewilligd.
Kun je mij een voorbeeld van een moduleopdracht, eindopdracht of scriptie sturen?
Wij verstrekken geen voorbeelden van eindopdrachten of scripties. De ervaring leert dat studenten opdrachten die conform het aangeleverde voorbeeld wordt gemaakt, als enige goede opdracht beschouwen. Dit is echter niet het geval.
Kan ik mijn eindopdracht met een medestudent schrijven?
Alle examenvormen dienen individueel te worden gemaakt en ingeleverd. Dit geldt dus ook voor eindscripties, eindopdrachten en moduleopdrachten, stageverslagen, persoonlijke ontwikkelplannen en praktijk- competentieopdrachten.
Kan ik een proefexamen krijgen?
ISBW verstrekt geen proefexamens. In modules met een schriftelijk examen tref je enkele oefenvragen aan. Aan de oefenvragen kunnen geen rechten worden ontleend. De vraagvorm op het echte examen kan afwijken. Ook aan oude examens, die je wellicht in je bezit hebt, kunnen geen rechten worden ontleend. In de Exameninformatie staat duidelijk vermeld wat je moet bestuderen voor het examen. Als je uitgaat van de Exameninformatie ben je in voldoende mate op het examen voorbereid.
Kan ik een mondeling examen afleggen in plaats van een schriftelijk?
Nee, dit is niet mogelijk.
Kan ik een gewaarmerkte kopie van mijn diploma of certificaat ontvangen?
Het is mogelijk om een gewaarmerkte kopie van uw diploma of certificaat te ontvangen. Het is een kopie voorzien van een stempel van ISBW en een handtekening. Je maakt hiervoor gebruik van het formulier ‘Kopie diploma’, dat je via
e-Connect kunt downloaden. De kosten voor een gewaarmerkt diploma of certificaat bedragen € 50,-.
Kan ik een diploma met mijn meisjesnaam krijgen?
De naam waarmee je jezelf inschrijft wordt vermeld op je diploma. Indien je dit na ontvangst van je diploma wijzigt, wordt er € 50,- in rekening gebracht voor de administratiekosten en het nieuwe diploma.
Kan ik een bijzonder verzoek aanvragen?
Bijzonder verzoek handicap
Als je lichamelijk of zintuiglijk gehandicapt bent, kun je de bepaalde examens op een aangepaste manier afleggen. Je moet hiertoe uiterlijk zes weken voor de examendatum een verzoek indienen bij het Examenbureau door middel van het formulier ‘Bijzonder verzoek’. Je kunt het formulier downloaden van e-Connect. Het formulier moet zijn voorzien van een verklaring van een huisarts of specialist. De Examencommissie besluit uiteindelijk of jouw verzoek wordt ingewilligd.
Bijzonder verzoek dyslexie
Wanneer er bij jou dyslexie geconstateerd is, kun je een bijzonder verzoek vergezeld van een dyslexieverklaring indienen. Je dient hiertoe uiterlijk zes weken voor de examendatum een verzoek in bij het Examenbureau door middel van het formulier ‘Bijzonder verzoek’. In veel gevallen wordt er maximaal een half uur examentijd extra per examen toegestaan. Dit geldt enkel voor schriftelijke examens.
Is het mogelijk om examen te doen bij de Nederlandse ambassade?
Bij enkele Nederlandse ambassades is dit mogelijk. Dit is per locatie afhankelijk. Hiervoor kun je het beste even contact opnemen met het Examenbureau.
Is het examen verplicht?
Het ISBW-examen is een verplicht onderdeel van een opleiding. Als je geen vrijstelling toegekend hebt gekregen, hoor je ook examen te doen om een diploma of certificaat in ontvangst te kunnen nemen. De examens die door externe instituten worden afgenomen, zijn niet altijd verplicht. Als je voor een opleiding al een ISBW-examen aflegt, kun je zelf kiezen of je vervolgens ook nog deelneemt aan het externe examen. Dat is niet verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij
NIMA-examens. De ISBW-examens zijn een uitstekende voorbereiding op het externe examen. Als een opleiding niet wordt afgerond met een ISBW-examen, maar alleen met een extern examen, dan is het een verplicht onderdeel van de opleiding. Dit is bijvoorbeeld het geval bij EXIN-examens.
Ik heb mijn ISBW-diploma verloren, wat kan ik doen?
Wanneer je je diploma kwijtgeraakt of verloren bent, kun je bij het Examenbureau schriftelijk een kopie opvragen. De kosten hiervoor bedragen € 50,-. Je ontvangt een kopie conform origineel. Je maakt hiervoor gebruik van het formulier ‘Kopie diploma’, dat je op
e-Connect kunt downloaden.
Ik heb mijn doordrukpapier niet meegenomen na het examen. Kan ik het alsnog opvragen?
Een schriftelijk examen wordt gemaakt op doordrukpapier. Je kunt de doordrukvellen na afloop van het examen meenemen. Het is helaas niet mogelijk om de doorslagen of een kopie van een examen achteraf op te vragen. Een student is zelf verantwoordelijk voor het meenemen van de het doordrukvel.
Ik heb geen baan (meer). Hoe moet ik nu mijn eindopdracht maken?
Voor de afronding van de opleiding werk je aan een eindopdracht waarin je een praktijkprobleem onderzoekt. Een literatuurstudie volstaat niet. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een praktijkprobleem. Dit kan op verschillende manieren:
- Op basis van je oude werk nog een eindopdracht schrijven en putten uit ervaringen die je destijds heeft opgedaan.
- Op zoek gaan naar een opdracht door in jouw familie/vrienden/kennissenkring of bij jouw partner te vragen naar mogelijkheden binnen hun bedrijf.
Ik heb een klacht over een examen. Wat kan ik doen?
Klacht organisatie examen
Een klacht over de organisatie en het verloop van een examen kun je binnen zes werkdagen na afloop van een examen schriftelijk/per e-mail indienen bij het Examenbureau. Zorg ervoor dat je klacht uitgebreid is toegelicht. Alleen gemotiveerde klachten worden in behandeling genomen.
Bezwaar inhoud examen
Een bezwaar over de inhoud van een examen kun je binnen zes werkdagen na afloop van een examen schriftelijk/per e-mail indienen bij het Examenbureau. Zorg ervoor dat je klacht uitgebreid is toegelicht. Alleen gemotiveerde klachten worden in behandeling genomen.
Hoe wordt er beoordeeld?
Praktisch alle examens worden beoordeeld door een onafhankelijk corrector en niet door jouw eigen lesdocent. Binnen vier weken na de examendatum of geplande inleverdatum van de opdracht is het cijfer zichtbaar op e-Connect. Na een mondeling examen ontvang je direct je cijfer van de mondelinge examinator. Dit cijfer en het beoordelingsformulier worden binnen vier weken zichtbaar op jouw
e-Connect. De beoordeling van een schriftelijk examen is hierop een uitzondering. Hiervoor kun je een puntenoverzicht aanvragen. Het aanvraagformulier voor een puntenoverzicht is terug te vinden onder ‘Mijn downloads’ op e-Connect.
Hoe rond ik een module/opleiding af?
Elke module uit je opleiding heeft een examen ter afronding. ISBW kent de volgende examentypes:
- Schriftelijk examen
- Praktijk examen
- Mondeling examen
- Upload examen
- Moduleopdracht
- Eindopdracht
- Portfolio
- Assessment
- Extern examen
Dit type examens kunnen deel uitmaken van je opleiding. Het verschilt per opleiding welke examentypes voor jou van toepassing zijn. Het examen is een verplicht onderdeel van de opleiding.
Upload examen
Onder upload examens worden alle examens verstaan die ingeleverd moeten worden via e-Connect. Voorbeelden van upload examens zijn: moduleopdrachten, eindopdrachten, portfolio en scriptie.
Moduleopdracht
De moduleopdracht bestaat uit het schrijven van een specifieke opdracht. In deze opdracht ter afronding van de module ga je de theorie vertalen naar jouw eigen beroepspraktijk. In je online leeromgeving staat alle informatie over jouw moduleopdracht. De moduleopdracht wordt ingeleverd via e-Connect.
Eindopdrachten
Enkele HBO-opleidingen worden afgerond met een eindopdracht. In deze eindopdracht laat je zien dat je de theorie uit de gevolgde modules kunt toepassen op een praktijksituatie.
Hoe lang duurt een schriftelijk examen?
De examenvorm en examenduur worden per module/opleiding vastgesteld en zijn opgenomen in het studiemateriaal (studiewijzer of studiemap). De duur van het examen staat ook duidelijk vermeld op de uitnodiging en op het examen zelf.
Hoe kan ik me afmelden voor een examen?
Het kan voorkomen dat je bij een gepland examen niet aanwezig kunt zijn. In dit geval is het belangrijk dat je jezelf afmeldt via het Examenbureau. Voor het afmelden van een examen gelden de volgende regels:
Indien je niet aanwezig kunt zijn bij het examen, moet je jezelf vooraf afmelden bij het Examenbureau. De onderstaande regeling is van kracht:
- Tot zeven dagen (een week) voor het examen is annulering mogelijk tegen € 25,- administratiekosten. Je kunt het examen doorschuiven naar het eerstvolgende herkansingsmoment.
- Bij annulering binnen zeven dagen (een week) voor de examendatum blijf je het volledige examengeld verschuldigd. Alleen als je een verklaring (medische attest of doktersverklaring) kunt overleggen, kan de Examencommissie besluiten het examengeld te laten vervallen. De administratiekosten à € 25,- moeten altijd betaald worden.
Wanneer je je afmeldt voor een examen, betekent dit dat één van de examenmogelijkheden vervalt.
Hoe gebruik ik meerdere academische titels?
Als je meerdere academische titels bezit, mag je alle titels voeren, zolang dit verschillende titels zijn. Je kunt dus niet twee keer dezelfde titel voor je naam plaatsen. Daarbij moet je erop letten dat je óf de Nederlandse óf de internationale titel(s) voert en niet een combinatie daarvan.
Hoe kan ik contact opnemen met het Examenbureau?
Je kunt op diverse manieren contact opnemen met het Examenbureau:
Bij voorkeur per e-mail:
examenbureau@isbw.nl
Per post:
ISBW Examenbureau
Postbus 447
1200 AK
Hilversum
Of via het
contactformulier.
Heb je liever telefonisch contact dan kunt u de collega’s van de afdeling Advies & Voorlichting bereiken via 035 – 7 604 800.
Kan ik een puntenoverzicht opvragen?
Schriftelijk examen
Tot veertien dagen na de bekendmaking van de uitslag kun je een puntenoverzicht opvragen. Je dient hiervoor een verzoek in bij het Examenbureau met het formulier Inzage puntenoverzicht. Je kunt dit formulier vinden onder ‘Mijn downloads’ op
e-Connect. De kosten bedragen € 15,00.
Mondeling examen, moduleopdracht, en eindopdracht
Via het beoordelingsformulier heb je inzage in de beoordeling van je opdracht. Deze vind je na beoordeling op e-Connect, of het formulier wordt per post toegestuurd. Daarin zit het puntenoverzicht verwerkt.
In welke plaatsen worden digitale examens afgenomen?
Op de persoonlijke e-Connectpagina wordt aangegeven of er sprake is van een digitaal examen. De digitale examens kunnen in onderstaande plaatsten gemaakt worden. Wanneer er sprake is van een andere examenplaats dan hieronder genoemd, dan wordt dit apart aangegeven op de e-Connectpagina.
- Amsterdam
- Arnhem
- Assen
- Borne
- Breda
- Den Helder
- Deventer
- Eindhoven
- Ermelo
- Goes
- Leeuwarden
- Leiden
- Maastricht
- Rotterdam
- Utrecht
- Venlo
- Voorburg
- Zwolle
Financiële zaken
Worden reiskosten vergoed?
ISBW vergoedt geen gemaakte reiskosten. Deze kosten zijn niet bij de opleiding inbegrepen en zijn daarom voor eigen rekening.
Wat zijn de betalingsvoorwaarden?
De betalingsvoorwaarden zijn niet in een paar zinnen te benoemen, maar kun je terugvinden u in onze
Algemene Voorwaarden.
Heb ik recht op studiefinanciering en/of een studenten OV-chipkaart?
Als deeltijdstudent heb je geen recht op studiefinanciering. Je hebt ook geen recht op een OV-chipkaart, omdat deze beschouwd wordt als een vorm van studiefinanciering. Afhankelijk van jouw inkomen, zijn studiekosten wel aftrekbaar. Voor meer informatie daarover verwijzen we je naar de website van de Belastingdienst.
Als de factuur nog niet betaald is, kan de betalende partij dan gewijzigd worden?
Ja, als de factuur nog niet is betaald en de betalingstermijn nog niet verlopen, kan er een wijziging in de betalende partij worden aangevraagd. Je kunt dit aan ons kenbaar maken door een e-mail te sturen naar
info@isbw.nl of door telefonisch contact op te nemen met onze medewerkers via telefoonnummer: 035 – 7 604 800. Je ontvangt vervolgens een wijzigingsformulier waarmee je de wijziging kunt aanvragen.
Zijn studiekosten fiscaal aftrekbaar?
Je mag uw studiekosten en andere scholingsuitgaven vaak onder voorwaarden opgeven bij jouw belastingaangifte. Neem voor de actuele fiscale mogelijkheden contact op met jouw belastingadviseur of de belastingtelefoon 0800 - 0543.
Wat is het doel van provinciale subsidieregeling?
Er zijn provinciale subsidiemogelijkheden. Doel hiervan is de vestiging van bedrijven in de regio te stimuleren. Subsidiëring van scholing is daarbij een van de mogelijkheden die ook voor de beroepsbevolking in die regio aantrekkelijk is.
Waar zijn de literatuurkosten op gebaseerd?
ISBW verzorgt voor de opleidingen het studiemateriaal en berekent de werkelijke kosten aan je door. Het studiemateriaal wordt per module samengesteld en kan bestaan uit een studiemap of boek(en) met een studiewijzer, een online leeromgeving, een instructie van de eindopdracht en eventueel een reader. In de literatuurkosten zijn eveneens de ontwikkelkosten voor het materiaal opgenomen.
Waar zijn de arrangementskosten op gebaseerd?
ISBW regelt voor de meeste dagopleidingen van maandag tot en met zaterdag een arrangement à € 25,00. De zaalhuur is in de prijs van een opleiding inbegrepen. Een dagarrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, ijswater en een lunch. Voor de avondopleidingen wordt een arrangement van koffie en thee à € 5,50 per dagdeel voor je geregeld. Bij trainingen, Masterclasses, Masterprogramma's en volledige Masteropleidingen is de zaalhuur niet inbegrepen in de prijs. Daardoor zijn de arrangementskosten hoger. Deze bedragen € 54,50 per dag en in de avond € 15,50. Bij de kostenoverzichten van de opleidingen en trainingen wordt steeds aangegeven of er sprake is van een arrangement. Zo weet je steeds waar je aan toe bent.
Kan ik zelf ook de factuur ontvangen die naar mijn werkgever is verstuurd?
Het is niet mogelijk om de factuur privé te ontvangen, aangezien de factuur op naam van het bedrijf gesteld is. Om die reden kan de werknemer de betreffende factuur niet inleveren bij de Belastingdienst.
Kan ik nogmaals dezelfde factuur ontvangen?
Het is niet mogelijk om de originele factuur nogmaals te versturen (deze wordt altijd maar één keer verstrekt). Wel kunnen wij je een kopiefactuur versturen, mits de originele factuur al eerder is verstuurd.
Kan ik mijn opleiding in termijnen betalen?
ISBW biedt je de mogelijkheid de opleiding in gelijke termijnen te betalen. Dit kun je bij jouw inschrijving aangeven. Als je in termijnen betaalt dien je rekening te houden met een toeslag van 8%. De betaling geschiedt middels een automatische incasso en de betalingstermijn mag de duur van de opleiding niet overschrijden.
Hoeveel bedragen de reprorechten?
ISBW brengt bij alle opleidingen de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dit is een bedrag van € 15,00 per studiejaar. Bij vaardigheidstrainingen brengt ISBW € 30,- in rekening voor het studiemateriaal. Daarnaast wordt er bij een aantal vaardigheidstrainingen gebruikgemaakt van aanvullende literatuur. De daadwerkelijke kosten worden separaat in rekening gebracht.
Hoeveel bedraagt de btw?
Op alle opleidingen en trainingen is 21% btw van toepassing. Uitzondering hierop vormen de opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen. Organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, kunnen het volledige aanbod op de website btw-vrij gefactureerd krijgen. In dit geval wordt een btw-correctie van 10% toegepast. Dit betekent dus een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader als u geen btw kunt terugvorderen. Op studiemateriaal, reprorechten en arrangementskosten wordt 9% btw in rekening gebracht. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. Particulieren die de opleiding zelf betalen, worden voor alle opleidingen van btw vrijgesteld, zonder opslag. Dit geldt niet voor de trainingen.
Overig
Kan ik mijn opleiding tijdelijk onderbreken?
ISBW biedt je de mogelijkheid jouw opleiding tijdelijk te onderbreken. Wij willen je er wel op attenderen dat er bij een langdurige onderbreking tussentijds programmawijzigingen kunnen plaatsvinden. Voor verdere vragen en/of opmerkingen over een tijdelijke onderbreking van jouw opleiding adviseren wij je telefonisch
contact op te nemen met een van onze medewerkers.
Worden opleidingen ook door business partners verzorgd?
In onze
Algemene Voorwaarden is het volgende opgenomen: ISBW behoudt zich het recht voor een opleiding, in bepaalde regio's of ten aanzien van bepaalde opleidingen, door een door ISBW geautoriseerde business partner te laten verzorgen.
Hoelang is de termijn voor afhandeling een klacht of bezwaar?
Iedere klacht en/of bezwaar wordt binnen een termijn van vier weken inhoudelijk afgehandeld. ISBW kan deze termijn met twee weken verlengen.
Wie zijn de docenten en trainers van ISBW?
De docenten en trainers van ISBW zijn uitstekend opgeleid. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in en werkzaam binnen het vakgebied van uw opleiding of training. De kwaliteit van opleidingen en trainingen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de deskundigheid, de rijke ervaring en het enthousiasme van de docent/trainer. Juist om deze redenen besteedt ISBW veel aandacht aan de selectie en samenstelling van het docentencorps. Zij kunnen uit een rijke praktijkervaring putten en de theorie met hun ervaring ondersteunen. Daarnaast werkt ISBW zo veel mogelijk met kleine studie- en trainingsgroepen, zodat er een optimale uitwisseling van kennis, ervaring en vaardigheden plaatsvindt tussen docent/trainer en student.
Wat is het antwoordnummer van ISBW?
ISBW
Antwoordnummer 1160
1200 VB Hilversum
Wat is e-Connect?
Alle studenten en docenten hebben toegang tot
e-Connect, een digitale leeromgeving met alle relevante informatie over uw opleiding of training. Je kunt hierbij denken aan praktische informatie over uw opleiding, modules en bijeenkomsten, maar ook de onlineleeromgeving voor een module, exameninformatie, examenuitslagen, de studiewijzer voor uw opleiding, uw digitale dossier en de mogelijkheid om met medestudenten en docenten te communiceren.
Wat is de studiebelasting van een opleiding bij ISBW?
De studiebelasting verschilt per opleiding en is uiteraard afhankelijk van jouw vooropleiding en ervaring. Bij elke opleiding geeft ISBW aan hoeveel tijd de studiebelasting gemiddeld in beslag neemt. Dit kunt je terugvinden in de brochure of op deze website. De aangegeven studiebelasting uren is gebaseerd op de avondbijeenkomst. Ben je geïnteresseerd in de dagvariant, dan kun je uitgaan van de dubbele tijd.
Kunt u mij informatie toesturen over een opleiding/training?
Op onze website heeft u per opleiding of training de mogelijkheid om een digitale brochure in de vorm van een pfd-bestand te downloaden of per e-mail te versturen naar een collega of werkgever. In deze digitale brochure vindt u alle belangrijke opleidingsinformatie bij elkaar, inclusief een inschrijfformulier.
Kunt u mij helpen met het uitkiezen van een geschikte vervolgstudie?
Uiteraard kunnen wij dat, wij denken graag met u mee! Mocht u advies willen over een geschikte vervolgstudie, raden wij u aan contact op te nemen met één van onze opleidingsadviseurs. Dit kan via het
contactformulier of telefonisch tijdens kantooruren op nummer 035 – 7 604 800.
Is het ook mogelijk om een opleiding in het Engels te volgen?
Nee, het is niet mogelijk een opleiding in het Engels te volgen. ISBW verzorgt alle opleidingen in het Nederlands.
Hoe staat het met mijn studievoortgang?
U volgt via
e-Connect de voortgang van uw opleiding. Alle cijfers en behaalde onderdelen (bijvoorbeeld stage of beroepspraktijkvorming) worden via e-Connect beschikbaar gesteld. Door de modulaire opzet van de opleiding is het vaak mogelijk een korte studiepauze in te lassen. Indien u onverhoopt een achterstand oploopt tijdens uw opleiding neemt ISBW contact met u op en bespreekt de mogelijkheden om uw opleiding binnen de maximaal gestelde termijn af te ronden. Mocht u advies willen met betrekking tot uw studievoortgang, raden wij u aan om contact op te nemen met een van onze studieadviseurs. Dit kan via het
contactformulier of telefonisch tijdens kantooruren via nummer 035 – 7 604 800.
Hoe kom ik aan een ervaringscertificaat?
ISBW werkt nauw samen met EVC Centrum Nederland, een landelijk opererende en erkende organisatie. EVC Centrum Nederland heeft zich volledig toegelegd op het erkennen van verworven competenties. Meer informatie over de EVC-procedure en de inhoud ervan, vindt u op de website
www.evc-centrum-nederland.nl.
Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen?
U kunt uw gegevens zelf aanpassen op
e-Connect bij Mijn Profiel. Er zijn twee uitzonderingen: uw naam en IBAN nummer. Als u hier iets in wilt wijzigen, kunt u dat doorgeven via het
contactformulier of telefonisch via nummer 035 – 7 604 800.
Hoe kan ik uitstel aanvragen?
Voor iedere opdracht wordt een inleverdatum bepaald. Dit is meestal drie weken na de laatste bijeenkomst. Het is mogelijk om uw opdracht twee keer kosteloos uit te stellen via
e-Connect. Mocht u niet in staat zijn binnen de gestelde termijn uw plan in te leveren, dan kunt u via e-Connect tweemaal kosteloos uitstel aanvragen. De oorspronkelijke inleverdatum wordt dan verlengd met zes weken per uitstel. Het is mogelijk om uitstel aan te vragen tot aan de inleverdatum van het plan. Indien u zelf geen uitstel aanvraagt, en het plan niet tijdig ingeleverd is, dan gaat automatisch de volgende uitsteltermijn van zes weken in. De nieuwe inleverdatum wordt direct zichtbaar op e-Connect. Het is niet mogelijk om uitstel aan te vragen voor de vragen en opdrachten ter voorbereiding op de lessen. Een derde uitstelaanvraag kan aangevraagd worden via een aanvraagformulier (als download beschikbaar op e-Connect). Hiervoor worden altijd kosten in rekening gebracht.
Virtual Classroom
Is een virtual classroom les een volwaardig alternatief voor klassikaal onderwijs?
Eigenlijk is er maar één verschil tussen virtuele en fysieke bijeenkomsten en dat is de afstand tussen de docent en zijn groep. De docent verzorgt zijn lessen nog steeds op een interactieve manier, je ziet en hoort de docent precies zoals je in de klas zou zitten. Ook is er volop interactie met je medestudenten mogelijk. Onder deze omstandigheden is een virtual classroom les dan ook de meest optimale vervanging voor fysieke bijeenkomsten.
Virtueel les volgen begrijp ik, maar virtueel lunchen wordt lastig. Hoe zit het met mijn arrangementskosten?
Wanneer jouw fysieke les wordt omgezet naar een virtuele, berekenen wij je daar uiteraard geen arrangementskosten voor. Zodra fysieke lessen weer mogelijk zijn, verrekenen wij alle tot dan toe niet gemaakte arrangementskosten met je. Om administratieve fouten te voorkomen, vragen wij je de facturen wel volledig te betalen, wij zorgen dat het achteraf goed wordt verrekend. Omdat we wat tijd nodig hebben voor de administratieve afhandeling, vragen we je begrip voor het feit dat die verrekening mogelijk wel wat langer kan duren.
Welke middelen moet ik in huis hebben om lessen via Virtual Classroom te volgen?
Een laptop of desktop met een goede internetverbinding is voldoende. Een tablet is ook mogelijk, maar is wellicht minder praktisch.
Is Virtual Classroom ook op een vaste dag?
Je hebt de mogelijkheid om een dag te kiezen die voor jou het beste uitkomt. Je kan kiezen uit bijvoorbeeld: donderdagavond of dinsdag, vrijdag en zaterdag (overdag).
Is Virtual Classroom net als de klassikale variant ook van 10.00 tot 16.00 uur?
Ja, Virtual Classroom in inderdaad de hele dag. Als je kiest voor een avondvariant, is de les van 19.00 tot 22.00.