Menu
ISBW logo

5 trends in facilitymanagement voor 2025

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen facilitymanagement en zo je werk nóg beter uitvoeren? In deze blog ontdek je hoe je als facilitair manager niet alleen kunt inspelen op de trends in de markt, maar ook bijdraagt aan een efficiëntere, duurzamere en inclusieve werkomgeving. Ontvang handvatten om direct aan de slag te gaan met het verbeteren van jouw facilitaire diensten. 

Relevante trends voor facilitair managers 

1. Slimme technologieën en digitalisering  

In elke sector brengen slimme technologieën en digitalisering ingrijpende veranderingen met zich mee, zo ook binnen facilitymanagement. Denk hierbij aan het Internet of Things (IoT), een netwerk van apparaten die met elkaar en met het internet verbonden zijn. Deze apparaten kunnen gegevens verzamelen en uitwisselen om dingen automatisch te doen, zoals: 

  • de temperatuurregulatie van gebouwen; 
  • het monitoren van de luchtkwaliteit; 
  • het in kaart brengen van de bezettingsgraad. 

Al deze data worden vervolgens geanalyseerd door AI-systemen. Aan de hand van deze analyses kun je bijvoorbeeld kijken hoe je het energieverbruik verder optimaliseert, onderhoudsbehoeften voorspelt en gebruikerservaringen personaliseert. Doordat deze data realtime is, heb je altijd toegang tot de meest actuele informatie. Hierdoor kun je als facilitymanager snel en efficiënt inspelen op de behoeften van de organisatie en de medewerkers. 

2. Duurzaamheid en energie-efficiëntie  

Elke organisatie moet zich bezighouden met verduurzaming, door de implementatie van de EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Hoe? Bijvoorbeeld met behulp van een energie-efficiënte infrastructuur, zoals ledverlichting en slimme HVAC-systemen (systemen die het binnenklimaat van gebouwen regelen). De implementatie hiervan, daar speel jij als facilitairmanager een grote rol in. Onder meer IoT helpt jou in het streven naar efficiënt energiebeheer en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk. Een facilitair manager is proactief bezig met allerlei duurzaamheidsinitiatieven en zorgt ervoor dat deze omarmd worden. Jij draagt zo bij aan een betere wereld. 

3. Hybride werken en ruimtegebruik  

Sinds COVID-19 werken veel werknemers hybride; deels thuis en deels op kantoor. Dit heeft de manier waarop kantoorruimtes worden gebruikt drastisch veranderd. Met de opkomst van flexibele werkplekken en ruimteboekingssystemen ben jij als facilitymanager beter in staat om het ruimtegebruik te optimaliseren. Sensoren monitoren de bezetting van ruimtes en helpen bij het efficiënter indelen van werkplekken, wat leidt tot lagere energiekosten en een verbeterd comfort voor medewerkers. 

Door deze ontwikkeling is creatief denken een onmisbare vaardigheid als facilitair manager. Jij ziet kansen en mogelijkheden voor het gebruik van ruimtes. Dit kan zich vertalen in multifunctionele ruimtes, waarmee je een aangename werkomgeving waarborgt.  

4. Proactief en voorspellend onderhoud  

Door de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, vindt er een verschuiving plaats van reactief naar proactief. De IoT-sensoren en AI-analyses maken het voor jou mogelijk om potentiële problemen te identificeren, nog voordat ze zich voordoen. Door onderhoudsstrategieën te optimaliseren vermindert de uitvaltijd en bespaart het kosten. 

AI kan bijvoorbeeld voorspellen wanneer een HVAC-systeem onderhoud nodig heeft, waardoor onverwachte storingen worden voorkomen. Dit proactieve onderhoudsmodel leidt niet alleen tot lagere kosten, maar ook tot een verhoogde tevredenheid onder medewerkers, omdat zij verzekerd zijn van een goed functionerende werkomgeving. 

5. Diversiteit en inclusie  

Diversiteit en inclusie zijn steeds belangrijker geworden binnen facilitymanagement. Het creëren van een inclusieve werkomgeving is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een belangrijke factor voor het welzijn van medewerkers. Faciliteiten moeten voldoen aan diverse en inclusieve omgevingen, zoals het beschikbaar zijn van genderneutrale toiletten en ruimtes die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. 

Als facilitair manager speel je een belangrijke rol in het implementeren van een inclusief werkplekbeleid. Door aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie draag je bij aan een positieve organisatiecultuur. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de samenwerking met HR op te zoeken, maar ook door het realiseren van rolstoeltoegankelijke ingangen of bijdragen aan het welkom voelen van medewerkers met verschillende achtergronden. Jij bent je als facilitair manager bewust van de invloed die je hierop uitoefent en je zet je graag in om een inclusieve werkomgeving te creëren.  

Facilitair management in beweging 

Facilitymanagement verandert voortdurend door technologische innovaties, duurzaamheid en veranderende werkculturen. Wil je als facilitair manager blijven groeien? Dan is het belangrijk dat je je verdiept in de trends en hier een eigen twist aan geeft. Je past je continu aan aan de behoeften van je organisatie én de medewerkers. 

Ben je klaar om de volgende stap in je carrière te zetten? Overweeg dan om je aan te melden voor een opleiding in facilitymanagement, zoals de opleiding Facilitair Manager of de Post HBO Facility Management