Ruim zestig procent van de Nederlanders denkt aan een nieuwe baan

Uit onafhankelijk onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half blijkt dat 61 procent van de Nederlandse werknemers komend jaar gaat uitkijken naar een andere baan. Nu de arbeidsmarkt aantrekt, komen er weer meer vacatures.
 
Het gaat bij het zoeken naar een nieuwe baan niet alleen uit financiële redenen. De meest genoemde reden, 69 procent, is een baan dichter bij huis. Kort daarop, 67 procent, volgen de inhoud van het werk en de carrièremogelijkheden. De derde reden is met 43 procent het overstappen naar een andere branche of sector. Pas daarna komt met 40 procent een hoger salaris.
 
Vertrouwen
Weer 10 procent minder geeft als reden een betere balans tussen werk en privé en 28 procent wil weg vanwege de bedrijfscultuur. Onderaan het lijstje staan de bedrijfsreputatie of imago van de werkgever met 11 procent en hogere bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden met 8 procent. 60 procent van de ondervraagden heeft er, vergeleken met een jaar geleden, ook meer vertrouwen in dat het lukt om een nieuwe baan te vinden nu de arbeidsmarkt weer aantrekt.
 
Generatieverschillen 
Er zijn wel duidelijke generatieverschillen, zo blijkt uit het onderzoek. Van de generatie Y, geboren tussen 1982 en 2001, kijkt 79 procent uit naar een nieuwe baan. Van hun voorgangers, de generatie X geboren tussen ruwweg 1956 en 1985, wil 57 procent wel een andere baan. De vlak na de Tweede Wereldoorlog geboren babyboomers staan onderaan met een score van 48 procent. Zij hebben er met 45 procent ook het minste vertrouwen in dat het lukt om een andere baan te vinden.
 
Reisafstand of carrière?
Van de babyboomgeneratie geeft 80 procent aan dat de reisafstand tussen wonen en werken de belangrijkste reden is om een nieuwe baan te zoeken. Bij de generatie X is dat 60 procent en de generatie Y zit er tussenin met 68 procent. Bij de jongste generatie is de locatie van de werkgever ook niet de belangrijkste drijfveer. Van hen geeft 79 procent als reden de inhoud van het werk en de carrièremogelijkheden. Bij de generatie X liggen beide redenen nagenoeg gelijk.
 
De functie van het HRM verandert in razend tempo van administratief naar strategisch. Met een opleiding HRM van ISBW weet u zeker dat u dat tempo bijhoudt.
 
Bron: HR Praktijk