Nog heel 2021 belastingaftrek studiekosten

Wil je graag een opleiding volgen en betaal je de kosten zelf? Dan is het wel zo fijn dat je gebruik kunt maken van fiscale voordelen en regelingen, waardoor studeren voor jou financieel een stuk aantrekkelijker wordt. De regeling Aftrek studiekosten is een hele gunstige regeling waar je veel voordeel uit kunt halen. Hiermee kun je namelijk tot wel 50 procent van je studiekosten terugkrijgen.

De regeling Aftrek studiekosten

Als je je opleiding zelf betaalt, kun je met de regeling Aftrek studiekosten jaarlijks tot € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting. Helaas stopt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 januari 2022 met deze regeling. Maar start je in 2021 met een opleiding of training, dan mag je je studiekosten van het hele jaar nog aftrekken. Er geldt wel een minimum van € 250,- aan studiekosten.

In het rekenvoorbeeld hieronder zie je hoe het financiële voordeel er voor jou uit kan zien. Studiekosten die je mag aftrekken zijn onder andere lesgeld, examengeld en lesmateriaal. Ook als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet kun je je studiekosten aftrekken.

Rekenvoorbeeld:

Je hebt in 2021 € 7.000,- zelf betaald aan lesgeld, examengeld en lesmateriaal. Je hoogste belastingschaal is 49,50%. Dan is je belastingteruggaaf:
Kosten opleiding:   € 7.000,-
Minus drempel:      € 250,- –
€ 6.750,- X 49,5% = € 3.341,25

De voorwaarden

Om gebruik te maken van de regeling gelden er een aantal voorwaarden.

  • Je hebt je vóór 31 december ingeschreven en deze opleiding of training ook voor die datum betaalt. Je kunt dan in december starten of kiezen voor het startmoment in maart/april.
  • Je mag alleen je eigen studiekosten of die van je fiscale partner aftrekken. 
  • Je komt niet meer in aanmerking voor studiefinanciering of een studievoorschot.
  • De opleiding of training moet gericht zijn op je beroep of je toekomstige beroep.
  • Je moet een leertraject volgen. 


Behaal maximaal financieel voordeel
Op deze pagina kun je bekijken welke opleidingen en trainingen je bij ISBW allemaal kunt volgen.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over de regeling Aftrek studiekosten? Of kunnen we je helpen bij het vinden van de juiste opleiding of training? Neem contact met ons op via 035 – 7 604 800 of vul ons contactformulier in, dan nemen wij contact op met jou.