Generatieverschillen zorgen voor problemen

Volgens ruim de helft, 55%, van de Nederlandse werknemers zorgen generatieverschillen voor problemen op de werkvloer. Over heel Europa ligt dat percentage zelfs op 67%. De belangrijkste reden voor deze ‘intergenerationele’ problemen is het verschil van inzicht over de aanpak van zaken. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View in Europe 2015/2016’ van ADP Europe onder ruim 11.000 werknemers uit de acht belangrijke economieën van Europa, waaronder 1.500 Nederlanders.
 
Ook over de waarden binnen de organisatie en de groepsverantwoordelijkheid hebben jongere werknemers andere ideeën dan hun oudere collega’s. Nog een andere veroorzaker van spanning is de opvatting dat oudere werknemers steeds langer doorwerken waardoor nieuw talent onvoldoende ruimte krijgt.
 
Toch zegt ook 39% van de Europese werknemers dat hun organisatie zich zorgen maakt over het verlies van talent, kennis en ervaring omdat steeds meer werknemers met pensioen gaan. Er is ook waardering voor de ervaring die leeftijd met zich mee kan brengen.
 
Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders het afgelopen jaar wel gestrester op het werk zijn geworden, maar dat ze toch minder last van werkstress hebben dan alle andere Europeanen. Van de Nederlandse werknemers zegt 35% last te hebben van werkstress. Dat is het laagste percentage in Europa (gemiddeld 44%). In Polen en Duitsland is de werkstress het hoogst met respectievelijk 54% en 50%.
 
Volgens Loraine Blommendaal, HR-directeur bij ADP, zouden werkgevers meer moeten doen om stress bij hun personeel beter te monitoren en te beheersen. “Ook het personeelsverloop neemt vaak toe als stress de overhand krijgt”, aldus Blommendaal.
 
De belangrijkste reden voor werknemers om gemotiveerd aan het werk te blijven, is een goed evenwicht tussen werk en privéleven. De aantrekkende Europese economie lijkt vooral in Nederland goed te zijn voor het optimisme over de arbeidsmarkt. Alleen de Duitsers zijn nog positiever over de toekomst van hun werk. De Duitsers zijn ook de meest loyale werknemers van Europa. Werknemers in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Polen stappen het snelst over naar een andere werkgever.
 
Houdt u zich bezig met het veranderen van structuur en/of werkwijze van een organisatie? Een opleiding Verandermanagement van ISBW helpt u met het succesvol en professioneel uitvoeren van uw taak als verandermanager.
 
Bron: Managers online