Wel of geen Facebook, wie lukt het wel om elke dag twee keer vier uur achter elkaar geconcentreerd te werken? Steeds meer onderzoeken bewijzen dat doorwerken kan leiden tot stress en uitputting. Regelmatig pauzeren verhoogt de productiviteit en creativiteit. Concentratie is te vergelijken met een spier. Na langdurig gebruik wordt hij vermoeid en rust is nodig om weer verder te kunnen gaan. Werknemers zijn productiever als ze af en toe een kleine pauze nemen waarin ze afstand nemen van hun werk. De beste manier is om een wandelingetje te maken, maar het checken van Facebook of andere sites is ook een optie.
Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne in Australië blijkt dat mensen die sociale media gebruiken productiever zijn dan mensen die dat niet doen. Let wel, dit moet niet te vaak en te lang gebeuren want dat zorgt weer voor vertraging en uitstelgedrag. Het moment moet voelen als een ‘beloning’. Verveel je je of ben je iets aan het uitstellen dan is Facebook een no go-area, de kans is groot dat je langer blijft hangen dan gepland. Mensen die meer dan 20% van hun tijd op kantoor voor de lol zitten te internetten, zijn een stuk minder productief. Er kan sprake zijn van een internetverslaving.
Zakelijk en privé internetten beginnen dus steeds meer door elkaar lopen, maar zijn soms niet zo makkelijk te scheiden. Bij nieuwe ontwikkelingen gebeurt vaak dat werkgevers en werknemers vooral de bedreigingen zien terwijl anderen juist kansen zien. Om misverstanden te voorkomen, kunnen richtlijnen ontwikkeld worden.
Wil jij voor jouw organisatie een eigen social mediabeleid opstellen of wil je weten hoe je op een verantwoorde manier met social media kunt omgaan? Veel organisaties hebben hun protocol betreft het gebruik van sociale media online gepubliceerd. Enkele voorbeelden zijn:
Social media protocol CNV
www.cnv.nl/plezier-in-werk/werk-en-internet/social-media-protocol
TNT richtlijnen voor het gebruik van social media
www.group.tnt.com/Images/20100901_TNT_Social_Media_Guidelines-Dutch_tcm177-525230.pdf
Social mediabeleid van verschillende internationale bedrijven
www.socialmediagovernance.com/policies.php