Erik Kessels-Hans Brinker Budget Hotel

Erik Kessels (Reclamemaker, fotograaf, kunstenaar en auteur) over marketing bij het Hans Brinker Budget Hotel in Amsterdam

Erik Kessels bespreekt tijdens het seminar bij ISBW in Zaltbommel wat marketing kan doen aan de hand van het voorbeeld van het Hans Brinker Budget Hotel.

Het Hans Brinker Budget Hotel is een hotel met 500 bedden in het centrum van Amsterdam. Het is echter een hotel zonder enige luxe; Erik Kessels noemt de eerste kennismaking met het hotel “schrikbarend”, “het is een verschrikkelijk hotel”. Het Hans Brinker hotel was notabene de eerste klant van Kessels bij het bureau KesselsKramer.

De manager van het hotel had een duidelijke opdracht “Er mogen geen klachten meer komen”. Aan KesselsKramer de opdracht om de marketingstrategie voor dit hotel te bedenken. Geen eenvoudige opdracht, want hoe promoot je een hotel waar je zelf nog geen uur zou willen doorbrengen?
Volgens Kessels is de enige luxe van het hotel zijn eerlijkheid. In de marketing wordt deze eerlijkheid ingezet met een ironische twist. Door middel van humor en ironie probeert Kessels de doelgroep, bestaande uit voornamelijk studenten en backpackers, aan te spreken.

Deze marketingstrategie leidt tot het eerste reclamespotje in 1996 waarin je een dronken jonge man ziet die zwalkend tegen alle hoteldeuren aan loopt, waarna op het einde de tekst  “This is our wake-up call” “Hans Brinker Budget Hotel Amsterdam” verschijnt. Kessels gaat verder met zijn ironische marketing en laat ook posters afdrukken met voordelen van het hotel: “Now a bed in every room” en met de poster “Now even more dogshit in the main entrance” en bijpassende vlaggetjes in echte hondendrollen bij het Centraal Station van Amsterdam geprikt behaalt het hotel jarenlange publiciteit in binnen- én buitenland. En het was ook nog spotgoedkoop.

De campagnes voor het Hans Brinker Budget hotel die KesselsKramer voert maken het hotel een cultbestemming voor studenten en backpackers.

Teksten als “Hans Brinker Budget hotel, it can’t get any worse, but we’ll do our best” hebben ervoor gezorgd dat er nu jaarlijks 150.000 overnachtingen in het Hans Brinker Budget Hotel plaatsvinden.
Als je nu de website van het Hans Brinker Budget Hotel bekijkt zie je dat ze deze lijn hebben doorgevoerd.

Erik Kessels laat met dit voorbeeld zien dat het ook mogelijk is om een op het eerste gezicht totaal onaantrekkelijk concept tot een succes te maken.

Kijk naar het volledige filmpje om meer te horen over de marketing bij het Hans Brinker Budget Hotel.

{^youtubevideo|(width)425|(height)264|(rel)True|(autoplay)False|(fs)True|(url)https://www.youtube.com/watch?v=YP5GTQGtjbk^}