Communicatie over beleid kan vaak beter

Vooral medewerkers in bureaucratische organisaties vinden dat het management niet duidelijk genoeg communiceert over de strategie en het beleid van de organisatie. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2016’ van onderzoeksbureau Effectory. 

Werkbeleving

Voor dit onderzoek vroeg Effectory ruim 400.000 medewerkers uit 800 organisaties naar hun werkbeleving. Zij werken in verschillende sectoren: zorg, onderwijs, openbaar bestuur & veiligheid, zakelijke dienstverlening, retail, productie, bouw publieke sector en energie. 

Kwaliteit en efficiëntie

Uit het onderzoek blijkt dat de stelling ‘Ik vind dat het management de strategie en het beleid goed communiceert in de organisatie’ slechts een 5,3 scoort. Volgens Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, is niets zo basaal voor een medewerker als weten wat er van hem of haar wordt verwacht. “Als dit niet het geval is, komen efficiëntie en kwaliteit in gevaar“, legt hij uit. 

Essentiële informatie

"Uit onze onderzoeken blijkt dat medewerkers in bureaucratische organisaties het grotere plaatje missen”, vervolgt Heezen. “Wat is het organisatiedoel? Wat draagt mijn werk hieraan bij? Waarom doe ik dit en hoe kan ik dit dan het beste doen? Kort gezegd: ze weten vaak heel goed wát ze moeten doen, maar niet altijd waaróm. En dit is wel essentiële informatie voor medewerkers om de juiste richting aan hun werk te geven. In een bureaucratische organisatie kan dit soort kennis vervagen, of zelfs verdwijnen, naarmate de gelaagdheid van de top naar de werkvloer toeneemt. Regels en procedures veranderen hier niets aan." 

Goede communicatie

Goede communicatie over wat er speelt in de organisatie is dus belangrijk voor medewerkers. Vooral het management in bureaucratische organisaties scoort op dit gebied niet erg goed.
 
Als manager heeft u een breed takenpakket en een grote verantwoordelijkheid. In een opleiding management of een opleiding leidinggeven van ISBW kunt u zich in korte tijd op deze uitdagende functie voorbereiden, zodat u goed beslagen ten ijs komt. Ons aanbod op het gebied van Leidinggeven en management varieert van basisopleidingen, waarin u kennismaakt met management en leidinggeven, tot Post HBO-opleidingen, waarin u zich na uw Bacheloropleiding verder kunt ontwikkelen.
 
Bron: Effectory