Nederland verdiende vorig 4,4 miljard euro aan de handel met China, zo meldt het CBS. Dat is 0,7 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product. Volgens het CBS was de export naar China bovendien goed voor 62.000 banen in ons land.
In 2014 exporteerden Nederlandse bedrijven voor 9,3 miljard euro naar China. Daarvoor moesten ze wel voor 4,9 miljard euro uit de hele wereld importeren. Nederland importeerde bijvoorbeeld grondstoffen om producten voor China te kunnen maken, zoals aardolie voor de productie van kunststof. Ook kochten Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld medicijnen in de Verenigde Staten om door te verkopen aan China.
Flinke stijging
Uiteindelijk hield Nederland 4,4 miljard euro aan deze export over. Dat is een flinke stijging ten opzichte van tien jaar geleden toen de export naar China nog maar 1,6 miljard opleverde. China gebruikt een deel van de Nederlandse export voor eigen consumptie en een deel om te verwerken in de eigen Chinese export.
Ook indirect verdiende Nederland aan de handel met de Chinezen. De staalindustrie levert bijvoorbeeld staal aan de Duitse auto-industrie en die maakt weer auto’s voor de Chinese markt. Een ander voorbeeld is de export van machines om computerchips te maken aan landen die deze chips verkopen aan China.
De rechtstreekse uitvoer van goederen naar China in 2014 bedroeg 7,1 miljard euro. China is daarmee de negende afzetmarkt voor Nederlandse bedrijven. Die verdienen bijna 3 miljard euro aan de export van producten die hier worden gemaakt. De directe uitvoer van diensten leverde 2 miljard euro op en daarmee is China op dit gebied de elfde handelspartner voor Nederland.
Werkgelegenheid
Vooral de zakelijke dienstverlening, de handel en de industrie profiteerden van de directe export naar China. Volgens het CBS zit 90 procent van de 62.000 banen in werkgelegenheid in deze bedrijfstakken door de handel met China. De werkgelegenheid groeide niet alleen bij de exporteurs zelf. Ook de toeleveranciers profiteerden mee. Zoals de accountant die de boeken controleert bij de fabriek die producten naar China exporteert.
De markt vraagt om (online) marketeers of communicatiemedewerkers met ervaring. Als u zich wilt kwalificeren als deskundige binnen het vakgebied communicatie, sales of (e-)marketing, dan is het des te belangrijker dat u uw kennis up-to-date houdt. Dat kan bij ISBW met een opleiding op het gebied van
marketing, sales en communicatie.
Bron: CBS