Boekentip: Verbaal Judo

Wie heeft dat nu niet? Plotseling met je mond vol tanden staan. Door een vraag of opmerking die op het eerste gehoor redelijk overkomt, maar waar je toch een akelig en ongemakkelijk gevoel van krijgt. Want hoe aardig zo’n opmerking ook lijkt, het is toch een bedekte verbale aanval. In eerste instantie weet je niet wat je moet zeggen, maar daarna neemt de automatische piloot het over en schiet je in de verdediging. En dat loopt negen van de tien keer verkeerd af. Hoe reageer je nu wel op een goede manier op zo'n bedekte, verbale aanval?

Bedekte aanvallen neutraliseren

Verbaal judo leert je de basisprincipes van een gesprekstechniek die op een prettige en relatief eenvoudige wijze bedekte aanvallen kan neutraliseren. Die techniek is afgeleid van de principes van oosterse vechtsporten: soepel meebewegen met je tegenstander en soms helemaal uit het ‘gevecht’ stappen. Het is een even effectieve als elegante verdedigingskunst met een preventief effect.

Na het lezen van Verbaal judo ben je in staat om een (onbedoelde) verbale aanval te herkennen, op te vangen en om te buigen naar een constructief gesprek. Je herkent reactiepatronen en kunt er adequaat mee omgaan. Voor elk type aanval vind je oefenvoorbeelden om jezelf de techniek eigen te maken. Jij staat nooit meer met je mond vol tanden, en je relatie met de ander verloopt veel soepeler!

Bestel het boek

Auteur: Hennie de Kler
Hennie de Kler is coach, freelance trainer en interimmanager. Kenmerkend voor haar aanpak is een scherp oog voor menselijke verhoudingen, de organisatiecontext, creativiteit en humor.

Hennie heeft een antenne ontwikkeld voor de onderstroom in interacties. Wat wordt er gezegd en wat komt er tussen of rond de woorden mee? Deze interesse heeft ze nu vertaald naar Verbaal judo.