Bas Haring Nadenken

Dit onderdeel van de ISBW-seminar van Bas Haring gaat over nadenken. Er zijn namelijk veel mensen die zomaar, vooringenomen, allerlei dingen vinden zonder daarbij na te denken. Wij zijn vaak niet gewend de dingen die voorbij komen te bevragen.
Bas Haring was voor het schrijven van een boek in Boston. Hij verbleef in een bed & breakfast en had ’s morgens bij het ontbijt een gesprek met andere gasten die allemaal uit verschillende landen kwamen. Dit keer ging het over hoofdsteden, en wel over de hoofdstad van Texas. 
Haring besefte dat hij het vroeger op school geleerd moest hebben, maar kon zich dat niet meer herinneren. Een Amerikaan vertelde dat de hoofdstad van Texas Austin is.
Toen diezelfde Amerikaan aan hem vroeg wat ‘the captitol’ van Nederland is bleek Den Haag het juiste antwoord te zijn.

Hoe kan dat?

‘Capitol’ is namelijk Amerikaans gedefinieerd als de stad waar de regering zetelt. De ‘capitol’ van Nederland is dus Den Haag en de ‘hoofdstad’ is Amsterdam. Hier ontstaat uiteraard veel verwarring en discussie over.
Één ding werd Haring in ieder geval wel duidelijk: hij wist niet wat een hoofdstad was. Wat zijn bijvoorbeeld de eigenschappen van een stad die het een hoofdstad maken? In wat onderscheidt een hoofdstad zich van andere steden?
Het feit dat we wel tijd en moeite steken in het leren van hoofdsteden, maar niet stilstaan bij het begrip zelf, illustreert dat we dus niet gewend zijn om veel en goede vragen te stellen.