Antropologie steeds belangrijker in organisaties

Antropologie zou in het bedrijfsleven een veel grotere rol moeten krijgen dan het nu heeft. In Nederland is ‘corporate antropologie’ nog een vak in opkomst. In Amerika, Scandinavië en Engeland is het vakgebied al groter. De antropologen Danielle Braun en Jitske Kramer gaan in hun boek De Corporate Tribe - Organisatielessen uit de antropologie in op het vak corporate antropologie.
 
Met veel verhalen en voorbeelden van gebruiken en rituelen van verre volken tonen zij aan dat die heel vaak als metafoor kunnen dienen voor de werkvloer in het Westen. Waar we in het dagelijks leven bijvoorbeeld uitgebreid stilstaan bij geboorte en dood, laten we in de corporate wereld mensen met de stille trom vertrekken en vergeten we een goede afscheidsspeech. Maar die rituelen zijn er niet voor niets. “Het zou pas echt geholpen hebben als de bankiers door een ritueel berouw hadden getoond. Dan zou het misschien zijn beklijfd”, geven ze als voorbeeld. 

Conflicten

Als afscheid nemen sociologisch/antropologisch zo belangrijk is, waarom staan we daar corporate dan niet bij stil? Het risico is dat conflicten niet worden afgesloten en door blijven zeuren. De ‘geest van de voorganger’ blijft dan ‘rondwaren’.
 
Leiderschap laat zich ook heel goed inzichtelijk maken aan de hand van tribale verhalen. Kramer en Braun zien al aan een organogram met wat voor bedrijf ze te maken hebben. Met een ‘Aziatisch’ geleid bedrijf, met bestuurders die op de achtergrond blijven. Of juist met ‘haka-leiderschap’, de veel rolbewustere manier van de Maori’s. Welke vorm je ook kiest, wees consequent en wissel niet te veel van leiderschapsstijl, adviseren de auteurs. 

Zelfsturende teams

Zelfsturende teams, de trend van het moment, vergelijkt Braun met het uit huis gaan van de kinderen. Als ouder kijk je of je kinderen eraan toe zijn en leer je ze zaken als koken, wassen en roosters maken voor in het studentenhuis. “Vaak worden zelfsturende teams geïntroduceerd en kunnen ze het vervolgens zelf maar uitzoeken. Maar ook zelfsturende teams hebben leiderschap nodig. Tribes kunnen ook niet zonder leiderschap.”
 
Ten slotte noemen de antropologen nog het voorbeeld van de ‘kgotla’, de Afrikaanse volksraadpleging. Hierbij roept het stamhoofd zijn mensen bijeen om hun een vraag voor te leggen. Hij brengt werelden bijeen, vraagt input en geeft ook zijn eigen positie aan. “Bij de politie waren agenten boos, omdat er een medewerker van de maand werd benoemd. Dat druiste namelijk in tegen het gevoel van kameraadschap. Als het management het idee eerst had voorgelegd in ‘kgotla’, had het geweten dat het geen goed plan was.” 

Verwonderde blik

Jitske Kramer en Danielle Braun kijken in hun boek De Corporate Tribe als corporate antropologen met dezelfde verwonderde blik naar organisaties, boardrooms en leiders als antropologen naar tribale samenlevingen kijken. Ze nemen de lezer mee op een reis langs verre vreemde volkeren, om vervolgens met een andere, nieuwe blik naar de eigen organisatie te kijken.

Vroege Beslissers pakken voordeel

Wilt u het managementboek van het 2016, De Corporate Tribe gratis ontvangen? Schrijf u dan vóór 1 augustus in voor een opleiding of training die komend najaar start. Vul de code VroegeBeslissers in bij uw inschrijving.

Bekijk de actie!

Bron: Managementboek Magazine