5 tips om je goede voornemens in 2020 waar te maken

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Maar hoe zorg je dat je je houdt aan je goede voornemens? Goede voornemens verdwijnen vaak naar de achtergrond naarmate het jaar verstrijkt. De gevolgen? Je vervalt in oude gewoonten om vervolgens te besluiten het volgend jaar écht anders te doen. Zonde, vinden wij. Nú is namelijk het moment om aan je goede voornemens te werken. Hoe je dat precies doet? Deze 5 tips helpen je op weg!

Tip 1: Eén voornemen tegelijk

Het zal je vast bekend in de oren klinken: je hebt niet één, maar meerdere goede voornemens voor 2020. En je bent van plan ze allemaal waar te maken. Maar hier gaat het vaak mis. Je kunt je focus namelijk niet opsplitsen. Het gevolg is dat waarschijnlijk al je voornemens in de prullenbak verdwijnen. Houd je daarom aan je belangrijkste voornemen voor het nieuwe jaar. En ga pas aan de slag met je volgende voornemen als je het eerste succesvol bereikt hebt.

Tip 2: Maak mini-doelen

Heb je jouw goede voornemen voor 2020 bepaald? Mooi! Dan is het tijd om je voornemen op te delen in mini-doelen die makkelijk te evalueren zijn. Een voorbeeld: wil jij een opleiding volgen in 2020? Schrijf voor jezelf de stappen op die nodig zijn om dit te realiseren. Dat kan een gesprek zijn met Personeelszaken over je opleidingsbudget of het invullen van het inschrijfformulier bij een onderwijsinstelling. Zet je mini-doelen in een overzicht en plan momenten waarop je ze evalueert. Zo creëer je niet alleen een stok achter de deur, je houdt zelf ook de controle over je voortgang.

Tip 3: Plan deadlines

Hoewel een jaar zo voorbij vliegt, kan het wat goede voornemens betreft nog wel eens lang duren. Daarom is het verstandig om deadlines op te stellen. Wanneer in 2020wil je een mini-doel bereikt hebben? Zet dit in je agenda en herinner jezelf eraan door bijvoorbeeld herinneringen op je telefoon te zetten. Heb je een mini-doel bereikt? Heel goed! Dan kun je dit in je overzicht afstrepen. Dat geeft ook nog eens een goed gevoel!

Tip 4: Houd je successen bij

Het is heel makkelijk om stil te staan bij wat niet lukt. Daar sta je nooit bewust bij stil, maar het gebeurt vrijwel automatisch. Des te belangrijker is het om bij te houden wat wél gelukt is dit jaar. Schrijf daarom al je successen op. Zit het heel even tegen en heb je een deadline niet gehaald? Dan is dat hét moment om terug te blikken op je successen. Deze geven je namelijk energie om de draad weer op te pakken en je goede voornemen alsnog waar te maken.

Tip 5: Stel niet uit, begin nu!

Wil je zeker zijn dat jij je goede voornemens voor 2020 waarmaakt? Begin dan nu met de voorbereidingen. Van uitstel komt namelijk afstel. Wil jij bijvoorbeeld een studie starten naast je baan? Onderzoek dan je ambities, spar met je manager en schrijf je in voor een opleiding die aansluit bij jouw doelen. Zo zorg jij dat 2020 nóg succesvoller wordt!

Bekijk opleidingen