Functionele en structurele verschillen in de hersenen van mannen en vrouwen

Dat mannen en vrouwen verschillend zijn is iets waar de meeste mensen het wel over eens kunnen worden.  De fysieke kenmerken van mannen en vrouwen verschillen maar ook wat betreft gedrag wordt er vaak gesproken over typische mannendingen en typische vrouwendingen. Zo zijn er ook vrouwen- en mannenberoepen. Deze verschillen zijn vaak ook al te zien bij kinderen; terwijl meisjes met hun poppen spelen doen jongens liever een oorlog na of spelen ze met een auto.

Deze verschillen worden soms grotendeels aan opvoeding toegeschreven, “meisjes voed je nu eenmaal anders op dan jongens”. Ook spelen de fysieke kenmerken een rol in de verschillen; mannen zijn met hun sterkere spieren beter geschikt voor lichamelijk zwaar werk en vrouwen kunnen kinderen baren, iets wat voor mannen niet is weggelegd.

Een andere verklaring voor de verschillen tussen mannen en vrouwen kan zijn dat de hersenen van mannen en vrouwen verschillen. Verschillen in het brein zouden de basis kunnen zijn voor niet alleen voortplanting, gender identiteit (het gevoel een man/vrouw te zijn) of seksuele geaardheid, maar ook voor de verschillen in neurologische en psychiatrische ziekten.

Dick Swaab is een, zowel in Nederland als internationaal, bekende hersenonderzoeker. Samen met collega’s heeft hij vele artikelen over de werking van het menselijk brein gepubliceerd.
In dit artikel bespreken Swaab, Chung en Kruijver (2001) enkele voorbeelden van verschillen bij mannen en vrouwen in de structuren en functies van hun hersenen.

Download pdf-bestand voor volledig artikel.

Gerelateerd:

Het brein van jongens en meisjes