Medewerkers behouden? Dit kun je als manager doen!

Auteur: Rob Rijbroek, directeur bij ISBW

Je kunt geen krant openslaan of nieuwsplatform openen zonder iets te lezen over de overspannen arbeidsmarkt. Zo publiceerde de Telegraaf bijvoorbeeld recent het artikel ‘Arbeidsmarkt krapper dan ooit’, waarin staat dat werkgevers het nooit eerder zo moeilijk hebben gehad om mensen te werven als in het laatste kwartaal van 2021. Dit blijkt ook uit de ManagementScore 2022, een representatief onderzoek onder ruim 500 managers in Nederland. Zo is voor 45 procent van de managers het aantrekken van personeel de grootste uitdaging voor 2022. En als medewerkers eenmaal binnen zijn, is ook het behouden van personeel een grote uitdaging (44%). In deze blog lees je welke rol je als manager kunt spelen in het behouden van medewerkers.

Aantrekkelijk werkgeverschap

Het begint met laten zien aan potentiële nieuwe medewerkers waarom jouw organisatie een interessante en goede werkplek is. Oftewel: aantrekkelijk werkgeverschap. Dit kan door de sfeer te laten proeven, te laten zien welke expertises het bedrijf in huis heeft en duidelijk te maken dat er bijvoorbeeld veel wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van medewerkers. Dit onderstreept dat jouw organisatie een goede werkgever is: en dat helpt je ook weer bij recruitment. Gezonde, gemotiveerde medewerkers stralen aantrekkelijk werkgeverschap uit, dus laat hen vertellen hoe blij zij zijn met jouw organisatie als werkgever!

Uit de ManagementScore 2022 blijkt dat goed werkgeverschap vooral gaat om persoonlijke aandacht (60%), actief luisteren (44%), eerlijke beloning (43%) en medewerkerstevredenheid (43%). Als manager is het daarom van belang om bij deze aspecten stil te staan. Peil bijvoorbeeld regelmatig de tevredenheid van medewerkers en voer actief verbeteringen door op basis van de resultaten. Ga actief met medewerkers in gesprek en luister naar hun ideeën.

Duurzame inzetbaarheid

Communiceren over aantrekkelijk werkgeverschap gaat met name over de cultuur en het totaalplaatje. De volgende stap is om stil te staan bij de medewerker als individu. Door de krapte op de arbeidsmarkt is duurzame inzetbaarheid – medewerkers gezond aan het werk houden – belangrijker dan ooit. Om te zorgen dat medewerkers gelukkig zijn en blijven, moet je als manager oprechte interesse tonen in hoe het met jouw teamleden gaat.

Oprechte interesse tonen in teamleden hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het heeft wel je aandacht nodig. Ga in gesprek met je teamleden, neem de tijd om het over werk én privé te hebben en om je team echt goed te leren kennen. Zorg voor een mix van contact in teamverband en een-op-eengesprekken en creëer een sfeer van vertrouwen, plezier en veiligheid. Investeer in het opbouwen van een band waarin iedereen zich vrij voelt te zeggen wat hij of zij denkt of waar hij of zij tegenaan loopt. Werkgelukexpert Elodie Blom geeft hiervoor waardevol advies: “Het is belangrijk dat je ziet hoe je medewerkers zich voelen. Zijn ze gemotiveerd om aan het werk te gaan, of staan ze wel erg lang te kletsen bij het koffiezetapparaat? Het gaat er niet om dat je je medewerkers controleert, maar dat je ziet hoe ze zich voelen. Dat is ook een mooi uitgangspunt voor een gesprek: waar heb je behoefte aan?”

Daarnaast is het bij aantrekkelijk werkgeverschap van belang om de werkdruk in de gaten te houden. Daarmee hangt samen dat het sturen op de juiste balans tussen werk en ontspanning in 2022 ook echt niet meer mag ontbreken. Denk hierbij aan het faciliteren van sporten en het stimuleren van een rondje wandelen na de lunch.

Inzetten op ontwikkeling en talentmanagement

Een ander belangrijk onderdeel van medewerkersgeluk zit in ontwikkeling. Als manager is het, zoals ik eerder al noemde, goed om te focussen op de competenties van ieder teamlid. Waar is hij of zij goed in? Waar liggen de krachten? En wat zijn de verbeterpunten? Kijk hierbij niet alleen naar taken binnen het functieprofiel, maar kijk breder naar werkzaamheden waar iemand gelukkig van wordt. Vier op de vijf managers zegt zich bewust te zijn van de sterke en zwakke kanten van zijn of haar teamleden. Ga hierover met je teamleden in gesprek en ontdek welke skills ze kunnen ontwikkelen. Ook hierbij geldt: focus niet alleen op de zwakke kanten als verbeterpunten, maar juist ook op kwaliteiten die nóg sterker ontwikkeld kunnen worden. Dit kan middels training on the job of door het volgen van cursussen en opleidingen. Door aandacht te hebben voor persoonlijke ontwikkeling en hierin te investeren, toon je als manager en als organisatie waardering voor de medewerker.

Leer hoe je loyaliteit en werkgeluk stimuleert 

Wil jij meer leren over je beste mensen behouden, ook in tijden van verandering en conflict? Bij ISBW vind je verschillende HRM-opleidingen en trainingen die gericht zijn op het bouwen én behouden van jouw ideale team: 

Of bekijk direct alle HRM-opleidingen. Heb je vragen over welke opleiding bij je past, of wil je persoonlijk advies? Bel ons dan op 035 – 7 604 800 of stel je vraag online. Onze opleidingsadviseurs vertellen je graag meer. 

Meer lezen over het binden en boeien van medewerkers 

Meer weten over wat je kunt doen om aantrekkelijk werkgeverschap te realiseren en hoe je je beste medewerkers kunt binden en boeien? Je leest het in de whitepaper ‘Van dertien-in-een-dozijnwerkgever naar unicorn’!