Menu
ISBW logo

Manager, durf jij weerstand om te buigen naar draagvlak?

Als manager van vandaag wordt er een flinke dosis moed van je verwacht. De veranderingen in het bedrijfsleven volgen elkaar steeds sneller op en als organisatie moet je flexibel kunnen meebewegen. Toch is lang niet iedereen altijd even enthousiast over verandering, al helemaal niet wanneer het hun manier van werken aantast.

Om de veranderingen teweeg te brengen waar jouw organisatie beter van wordt, vereist het moderne management lef en vastberadenheid. In een tijd waarin vernieuwing de norm is, zijn degenen die durven op te staan en te handelen, degenen die echt een verschil kunnen maken.

Met moedig leiderschap bereik je meer

We moeten met de tijd mee om succesvol te blijven in het bedrijfsleven, maar tegelijkertijd hebben we te maken met hoger management dat vastgeroest zit in hun manier van werken. Nieuwe leiders die tegen de schenen van de raad van bestuur schoppen worden niet altijd met open armen ontvangen, maar zijn juist hard nodig. Wie hoger management met een flinke dosis lef tegemoet gaat, bereikt veel meer dan de manager die niet aan de status quo durft te tornen.

Weerstand moet je uitdagen

Moedige leiders deinzen niet terug voor de weerstand waar zij in veranderprocessen mee te maken krijgen, of dit nu van het hoger management of van medewerkers komt. Ze omarmen het onbekende en dagen de gevestigde orde uit. Ze begrijpen dat verandering niet altijd comfortabel is, maar dat het vaak wel noodzakelijk is om vooruitgang te boeken.

Moedige managers zijn niet bang om hun stem te laten horen, zelfs als anderen het niet met hen eens zijn. Zij zien weerstand niet als een bedreiging, maar als een kans. Een kans om te leren, te groeien en te verbeteren. Een kans om anderen te laten zien wat er mogelijk is en hoe het anders kan. Een kans om draagvlak te creëren voor hun plannen en doelen.

Ga de dialoog aan

Moedig leiderschap betekent overigens niet dat je eigenwijs of autoritair bent. Het betekent dat je bereid bent om naar anderen te luisteren, feedback te geven en te ontvangen, en samen te werken. Wanneer je jouw ideeën er niet alleen doorheen probeert te drukken maar ook daadwerkelijk de dialoog aangaat met je medewerkers, klanten en stakeholders, laat je zien dat je hun perspectieven en belangen respecteert.

Gebruik de dialoog als middel om weerstand om te buigen naar draagvlak. Neem de tijd om jouw visie en argumenten duidelijk uit te leggen, en om de vragen en zorgen van anderen te beantwoorden. Zoek naar gemeenschappelijke gronden en oplossingen en betrek anderen bij het proces van verandering.

Moedig leider Mariël Tiemersma

De 31-jarige Mariël Tiemersma vormde met een flinke dosis moed haar carrière als facilitator van verandering en inclusiviteit. Na haar start als projectmanager bij Heineken en een managementtraineeship bij Randstad, klom ze op tot global manager Equity, Diversity, Inclusion and Belonging bij Randstad. Ze schuwde de confrontatie met hiërarchie en belangen niet, en koos ervoor om verouderd beleid binnen haar organisatie actief aan te pakken. Via open dialogen met werknemers en leidinggevenden hervormde ze het beleid, ondanks weerstand en kritiek.

De aanpak van Tiemersma resulteerde in een inclusievere werkomgeving en versterkte de reputatie van haar organisatie. Haar succes leverde haar plekken op in de SER Topvrouwen en de Inclusive 30 van MTSprout. Tiemersma toont dat nieuwe leiders met lef en innerlijke gedrevenheid de weg naar verandering banen en conventionele opvattingen over succes uitdagen.

Ontwikkel je tot moedig leider

In een wereld die voortdurend evolueert, is moed een onmisbare eigenschap voor managers die willen leiden met impact. Moedige leiders zetten de toon voor verandering, inspireren anderen om zich aan te sluiten en stimuleren innovatie. Schrijf je in voor de Post HBO Leidinggeven en Beïnvloeden van ISBW en ontwikkel de skills die je nodig hebt om moedig leiderschap te tonen en ontdek hoe je weerstand omzet naar draagvlak.