Menu
ISBW logo

Managers: ideale eigenschappen en leeftijd

Een goede manager ben je niet zomaar. Dat laat het Nationale Management Onderzoek ons zien. Om te voldoen aan het ideaalbeeld van werkend Nederland, is er voor de meeste managers nog flink wat werk aan de winkel. Werknemers deden tijdens het onderzoek onder andere een boekje open over de eigenschappen en leeftijden die zij graag in hun manager(s) terugzien. Maar ook de bestaande, minder leuke eigenschappen van de huidige managers werden onderzocht. Benieuwd naar onze bevindingen? Je leest ze in dit artikel.

Competenties en eigenschappen

Om een goede manager te zijn, dien je over verschillende competenties te beschikken. Je hebt immers te maken met grote verantwoordelijkheden en een team dat op je moet kunnen bouwen. Maar niet alles wat werknemers graag terug zien in de ideale manager heeft te maken met competenties. In ons vorige artikel belichtten we bijvoorbeeld of de ideale manager man of vrouw is. Ook hebben we de verschillende eigenschappen van de huidige managers onder de loep genomen. Want welke eigenschappen ziet werkend Nederland nu écht graag terug in de ideale manager?

Favoriete eigenschappen van een manager

De meest gewilde eigenschappen die werknemers graag in hun managers terug zien, zijn behulpzaamheid, betrokkenheid, betrouwbaarheid en eerlijkheid. De huidige managers scoren op de eigenschap betrokkenheid het hoogst met een percentage van 30%, gevolgd door betrouwbaarheid met 29%. De andere eigenschappen scoren het minst met percentages van 25% (behulpzaamheid) en 23% (eerlijkheid). Deze cijfers wijken echter een stuk af van het ideaalbeeld. Zo is de ideale manager volgens het Nationale Management Onderzoek nóg meer betrouwbaar (57%), gevolgd door betrokken (46%), behulpzaam (43%) en eerlijk (41%). Werkend Nederland werkt liever niet voor een directieve of volhardende manager. Ook zijn moed en fel- en vurigheid eigenschappen die werknemers liever niet in hun manager terug zien.

Huidige leeftijd vs. ideale leeftijd

Leeftijd speelt geen rol? Als het aankomt op managers is leeftijd wel degelijk van belang, aldus werkend Nederland. De groep managers in de leeftijdscategorie 35-45 jaar is in Nederland het grootst met een percentage van 35%. Managers in de leeftijdscategorie van 18-25 jaar zijn veruit de kleinste groep met een percentage van slechts 2%. De verhoudingen van de ideale manager zijn enigszins in lijn met die van de huidige manager. Zo is de ideale manager ook tussen de 35 en 45 jaar oud (46%), gevolgd door 45-55 jaar (35%), 25-35 jaar (11%), 55+ (7%) en 18-25 jaar (1%).
 
Wil je meer resultaten van het Nationale Management Onderzoek zien?
Ontvang hier gratis het hele rapport!