Menu
ISBW logo

Wat zijn de ideale eigenschappen van een manager?

Een goede manager word je niet zomaar. Management is een vak waar je continu aandacht aan moet besteden. Het vereist een combinatie van vaardigheden en persoonlijke eigenschappen om effectief leiding te kunnen geven aan een team. Maar wat zijn nu precies die ideale eigenschappen waar een manager over moet beschikken? Deze eigenschappen zijn volgens de ruim 500 managers die meededen aan het Nationaal Managementonderzoek 2024 nu het belangrijkst: 

Betrouwbaarheid als fundament 

Volgens 39% van de ondervraagde managers is de belangrijkste eigenschap van een goede manager betrouwbaarheid. Medewerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun leidinggevende integer handelt, afspraken nakomt en eerlijk communiceert. Betrouwbaarheid vormt het fundament voor een gezonde werkrelatie en is essentieel voor het creëren van een veilige werkomgeving waarin mensen zich durven uit te spreken. 

Betrouwbaarheid uit zich op verschillende manieren. Als betrouwbare manager ben je consistent in gedrag, behandel je iedereen eerlijk en respectvol, en neem je verantwoordelijkheid voor beslissingen en acties. Je bent open en transparant in de communicatie en houdt geen belangrijke informatie achter. Authentiek leiderschap, waarbij je als manager jezelf bent, jezelf laat zien en vooral ook jezelf blijft, vormt de kern voor elke betrouwbare manager. 

Daadkracht en besluitvaardigheid 

Naast betrouwbaarheid is daadkracht een cruciale eigenschap voor managers, vindt 27% van de ondervraagden. Een goede leidinggevende durft knopen door te hakken en actie te ondernemen wanneer dat nodig is. Daadkracht betekent niet overhaast of impulsief handelen, maar wel het vermogen om weloverwogen beslissingen te nemen en deze vervolgens voortvarend uit te voeren. 

Als daadkrachtige manager blijf je niet eindeloos wikken en wegen, maar kies je een duidelijke koers en zet je door. Je bent in staat om prioriteiten te stellen, middelen slim in te zetten en jouw team te mobiliseren om gestelde doelen te bereiken. Daarbij durf je ook moeilijke beslissingen te nemen in het belang van de organisatie, zelfs als die niet bij iedereen even populair zijn. Hiervoor heb je als manager vooral een flinke dosis moed nodig. 

Toegankelijkheid en benaderbaarheid 

Een derde belangrijke eigenschap is toegankelijkheid (27%). Medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze bij hun manager terecht kunnen met vragen, zorgen of ideeën. Een toegankelijke leidinggevende stelt zich open en benaderbaar op, maakt tijd vrij voor zijn team en luistert oprecht naar wat er speelt. 

Toegankelijkheid gaat hand in hand met goede communicatieve vaardigheden. Wanneer je als manager helder en duidelijk communiceert, zorg je ervoor dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht. Je geeft regelmatig feedback, zowel positief als opbouwend kritisch, en moedigt medewerkers aan om zelf ook open te communiceren. 

Aandacht voor talentontwikkeling 

Naast de drie genoemde eigenschappen heeft de ideale manager ook oog voor de talenten en groeimogelijkheden van teamleden. Het is jouw verantwoordelijkheid om talenten tot bloei te laten komen en mensen te helpen zich verder te ontwikkelen in hun rol en loopbaan. Dat doe je met gerichte coaching en begeleiding, maar ook met het bieden van uitdagende opdrachten en opleidingsmogelijkheden. 

Wanneer je als manager investeert in talentontwikkeling, creëer je een omgeving waarin mensen gemotiveerd zijn om het beste uit zichzelf te halen. Je herkent de unieke kwaliteiten van individuele teamleden en zoekt naar manieren om deze optimaal in te zetten voor de organisatie. Zo haal je als manager het maximale potentieel uit jouw team. 

Een open en optimistische houding 

Tot slot is jouw eigen houding als manager ook van groot belang. Een goede leidinggevende straalt openheid, positiviteit en vertrouwen uit. Sta open voor nieuwe ideeën en benaderingen, en moedig creativiteit en innovatie aan binnen jouw team. Maar wees ook eerlijk en realistisch over uitdagingen en verbeterpunten. 

Met een optimistische instelling weet je het team te inspireren en te motiveren, ook in moeilijke omstandigheden. Je focust op oplossingen in plaats van problemen, en ziet tegenslagen als kansen om te leren en te groeien. Die positieve energie werkt aanstekelijk en draagt bij aan een prettige en productieve werksfeer. 

Blijf je ontwikkelen als manager 

De ideale eigenschappen van een manager zijn dus een combinatie van betrouwbaarheid, daadkracht, en toegankelijkheid, met oog voor talent en een open, positieve instelling. Maar het ontwikkelen van deze eigenschappen is een continu proces. Ook als ervaren managers moet je blijven werken aan jouw leiderschapsvaardigheden en actief zoeken naar manieren om jezelf en jouw team naar een hoger niveau te tillen. 

Ben je zelf manager of heb je de ambitie om een leidinggevende functie te vervullen? Reflecteer dan eens kritisch op je eigen sterktes en ontwikkelpunten in relatie tot bovengenoemde eigenschappen. Waar liggen je natuurlijke kwaliteiten en wat zijn aandachtsgebieden? Door hier bewust mee aan de slag te gaan met een opleiding of training, kun je uitgroeien tot de manager die jij en je team nodig hebben om samen te excelleren. Bereid je voor op je nieuwe rol als manager met de Training Startend Leidinggevende, of schaaf je communicatievaardigheden bij met de HBO Training Professioneel Adviseren en Beïnvloeden

Ontdek jouw kwaliteiten als manager 

Benieuwd welke eigenschappen jou op dit moment kenmerken als manager? Doe de gratis assessmenttool en ontdek binnen twee minuten waarin jij excelleert en wat jouw valkuilen zijn als leidinggevende. Ontvang een uitgebreid rapport met jouw persoonlijke resultaten.