Menu
ISBW logo

Wij zijn JONG: “ISBW gaf ons de meeste ruimte om de opleiding naar wens in te richten.”

Management en leidinggeven in de kinderopvang is een vak apart. Opleidingsadviseur Noor Vincent van Wij zijn JONG weet dat als geen ander. Ze merkte een groeiende behoefte bij managers binnen haar organisatie naar meer verdieping in hun vak. Noor deelt haar ervaringen over het opzetten van een incompanyopleidingstraject in samenwerking met ISBW. 

Grote vraag naar verdieping in het managementvak 

Noor: "We hadden een aanzienlijke groep mensen binnen de organisatie, voornamelijk teamleiders, met diverse verdiepingsvragen op het gebied van management. We hebben toen overwogen: starten we afzonderlijke trajecten voor elk individu, of kiezen we voor een gezamenlijke aanpak die leren en verbinding stimuleert? Binnen ons bedrijf geloven we in verbinding, en daarmee ook in samen leren. Daarom ging de voorkeur naar een incompanyopleidingstraject. Ik ben eerst gaan vergelijken op het internet. Uiteindelijk viel de keuze op ISBW na een aantal productieve gesprekken met accountmanager Inouschka Overeem. Onze managers volgen nu een op maat gemaakt HBO Programma Management en Leidinggeven in de Kinderopvang met aansluitend de module Verandermanagement." 

Praktijkgericht, voor een diverse groep managers 

De keuze voor ISBW is met name gemaakt vanwege de grote flexibiliteit bij het inrichten van het maatwerktraject. “Het was heel fijn dat er soepel werd geschakeld met de accountmanager, programmamanager en docent. We waren er snel uit! Binnen twee weken lag de definitieve offerte al klaar,” vertelt Noor. “Onze managers wilden graag een theoretisch sterke opleiding die goed aansluit op de praktijk. ISBW bood ons de ruimte om het opleidingstraject af te stemmen op onze wensen en verbond ons bovendien direct aan een inhoudsdeskundige docent met veel praktijkervaring. Dat was voor ons echt een pluspunt." 

Dat de docent zelf recente ervaring heeft als vestigingsmanager in de kinderopvang, ziet Noor als een grote toegevoegde waarde. "De docent kan putten uit ervaringen die direct aansluiten bij de vraagstukken die we in de praktijk tegenkomen. Ze heeft veel vakinhoudelijke kennis over complexe vraagstukken zoals wet- en regelgeving en begrijpt ook goed dat die regels per gemeente kunnen verschillen. Dat laatste was voor veel van onze managers een belangrijk vraagstuk." 

Op maat gemaakte cases per groep 

Binnen Wij zijn JONG volgen twee verschillende groepen managers het opleidingstraject. De docent heeft de cases apart afgestemd op elke groep vanwege de grote verschillen in werkzaamheden. Dit maatwerk zorgt ervoor dat de opleiding voor elke groep relevant is. Zo bestaat de eerste groep uit startende managers die vooral behoefte hebben aan praktische verdieping in het managementvak. De tweede groep bestaat uit meer ervaren managers die leidinggeven aan een hele regio. Naast het opfrissen van hun kennis en vaardigheden hebben zij baat bij de module Verandermanagement met cases over actuele veranderingen binnen de kinderopvangsector. 

Management moet je leren 

Noor beaamt dat het voor (startende) managers belangrijk is om een managementopleiding te volgen. “Als manager moet je je bewust zijn van wie jij bent als leidinggevende en wat jouw leiderschapsstijl is. Hoe stressbestendig ben je? Hoe communicatief vaardig ben je? Dat soort skills zijn belangrijk om in kaart te brengen en verder te ontwikkelen. Maar daarnaast gaat het ook over inhoudelijke vakkennis, zoals financiële zaken of arbeidsrecht.” 

Help jouw managers in hun ontwikkeling 

Niet elke beginnende manager heeft specifieke managementkennis en -vaardigheden paraat. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om daar voldoende ontwikkelruimte voor te creëren. Bestaat er binnen jouw organisatie de behoefte aan verdieping in het managementvak? Bekijk onze opleidingen of neem vrijblijvend contact op met accountmanager Inouschka Overeem via +31 6 57 523 578 of IOvereem@isbw.nl, dan kijken we samen hoe we binnen jouw organisatie een maatwerkoplossing kunnen bieden.