Menu
ISBW logo

“Het heeft mij inzicht en zekerheid gebracht”

Harmke Brouwer over haar opleiding HBO Middle Management bij ISBW

“De opleiding heeft me in ieder geval gebracht dat ik trots ben op wat ik heb bereikt. Ik heb als alleenstaande moeder van drie kinderen en een baan van 25 uur in de week toch ook nog deze opleiding gedaan.” Harmke Brouwer (35) uit Winschoten vertelt over de opleiding HBO Middle Management die ze bij ISBW volgde en met succes afrondde.

“Ik werk als pedagogisch medewerker op een voorschool. Dat heette vroeger peuterspeelzaal. Maar ik wilde graag meer uitdaging in mijn werk. Daarom ben ik eerst intern auditor geworden. En toen er een vacature kwam voor leidinggevende, zette mij dit aan het denken. Terwijl de opleidingseisen voor pedagogisch medewerkers erg hoog zijn, kun je leidinggevende worden zonder managementdiploma. Zelf vind ik dat je voor de functie van leidinggevende goed geschoold moet zijn. Dus zocht ik een geschikte opleiding en via LinkedIn kwam ik bij ISBW terecht.”

“Mezelf verder ontwikkelen vind ik heel belangrijk en ik wil me ook financieel verbeteren. Met mijn huidige salaris is het lastig om een hypotheek te krijgen. Maar ik wil heel graag een huis kopen voor mij en mijn kinderen”, aldus Harmke.

Niet per se de makkelijke weg

“Met mijn werkgever heb ik het gehad over mijn ambities en het volgen van deze opleiding. Ik heb het levenlanglerenkrediet aangevraagd bij DUO. Hiermee was het financieel beter haalbaar om de HBO Middle Management te gaan volgen.” Een HBO-opleiding volgen naast haar werk was niet per se zoeken naar de makkelijke weg, merkte Harmke. “Het was behoorlijk pittig”, vertelt ze. “Ik moest wennen aan het HBO-niveau, daar worden hogere eisen gesteld aan ingeleverde opdrachten en verslagen dan in het MBO, waar ik Sociaal Pedagogisch Werk en een opleiding tot secretaresse volgde. En ook al was de opleiding niet specifiek gericht op de kinderopvang, ik heb er heel veel van geleerd. Het fysiek les krijgen vond ik erg prettig: contact met de docenten en medestudenten was fijn en zorgde voor duidelijkheid en motivatie." 

“Ik vond het heel interessant. Ik heb inzicht gekregen in mijn persoonlijkheid, mijn communicatiestijl en de organisatie. Vooral de module Plannen en Organiseren maakte mij enthousiast. Het projectmatig denken, kritisch kijken naar doelen en Scrum werken bijvoorbeeld. Ik kreeg er energie van.”

Een stuk zelfverzekerder

Door de opleiding is Harmke een stuk zelfverzekerder geworden over zichzelf en in haar werk. En ze heeft ook een duidelijk beeld van het type manager dat ze zal worden. “Een combinatie van mensgericht en resultaatgericht. Ik vind het belangrijk om doelen te behalen, zorgen dat de resultaten van het team top zijn, maar niet voorbijgaan aan de medewerkers. Luisteren is de sleutel. Ken je medewerkers, weet wat er speelt, waar ze sterk in zijn. Zet ze op de goede plek zodat doelen makkelijker te halen zijn. En vier de successen.”

ISBW leidde in bijna 90 jaar al 1 miljoen effectieve managers op. Bekijk onze opleidingen