Glenn Laenen begon vorig jaar aan een HBO Bachelor bij ISBW. Inmiddels is hij geswitcht naar HBO Associate degree Operationeel Manager. Glenn, die werkt als Logistics Solutions Engineer bij Fellowes Brands, vertelt over zijn opleiding én de keuzes die hij hierin heeft gemaakt. “In de toekomst kan ik altijd nog kijken of ik alsnog voor de volledige HBO Bachelor wil gaan.”
Glenn begon in de eerste instantie met de opleiding HBO Bachelor Bedrijfskunde Logistiek Management. “Eerder heb ik weleens kortere opleidingen gevolgd, zoals procesmanagement en specifieke vakinhoudelijke opleidingen,” vertelt Glenn. “Nu wilde ik graag een HBO Bachelor volgen, en deze opleiding paste het beste bij mijn werk en toekomstperspectief.”
Tijdens zijn opleiding bleek dat hij hier toch wel veel tijd aan kwijt zou zijn. Bovendien was zijn toenmalige werkgever niet heel flexibel. “Toen dacht ik: wat wil ik hier nu echt mee bereiken? Ik heb besloten om de stip op de horizon weer helder te krijgen.”
Die stip was een HBO-diploma om zijn carrièreperspectief te verbeteren. “Ik ben gaan praten met verschillende selectiebureaus, waar ik een paar contacten heb bij wie ik kon navragen waar ze op letten bij het selecteren van kandidaten, en wat ze willen zien. Zij gaven toen aan dat een HBO Bachelor goed is, maar dat ik met een Associate Degree ook een heel stevig profiel zou hebben.” Daarom is Glenn na de eerste fase geswitcht.
Niet alleen wisselde hij van opleiding, maar ook van werkgever. “Bij mijn huidige werkgever hebben we van tevoren uitgebreid besproken wat dat nou betekent, dat ik studeer, en wat ik hiervoor nodig heb. Ze denken heel goed mee. Zo heb ik buiten mijn vakantiedagen 12 studiedagen per jaar, en als ik nog iets nodig heb, is dat ook bespreekbaar. Er is echt een mentaliteitsverschil met mijn vorige werkomgeving. Dat was ook een van de redenen om van baan te wisselen.”
Bij het wisselen kon hij de modules die hij al gedaan had meenemen. “Ik ben erg blij met de hulp vanuit ISBW toen ik wilde switchen. Mijn studiebegeleider heeft heel goed meegedacht. Maar dat doet mijn studiebegeleider ook als ik iets anders wil veranderen, bijvoorbeeld wanneer ik een module naar achteren wil verplaatsen. Ik werk 40 uur per week, ernaast studeren is soms puzzelen. Dit najaar gaat het bijvoorbeeld wel erg druk worden, ik denk dat ik dan weer wat ga schuiven om het haalbaar te houden.”
Hij sluit dan ook niet uit dat hij op deze manier later alsnog zijn HBO Bachelordiploma gaat halen. “In de toekomst kan ik altijd nog kijken: wil ik alsnog voor de volledige HBO Bachelor gaan, of is het goed zo?”
Zijn keuze voor een managementopleiding komt niet zo uit de lucht vallen, hoewel hij met studeren zelf geen vlotte start maakte. “Ik was toen ik uit school kwam zomaar een opleiding begonnen die me makkelijk leek, maar eigenlijk was hij gewoon saai,” vertelt Glenn. “Ik ben toen gaan werken, eerst in de bouw, later in de logistiek.”
Waar komt zijn interesse in leidinggeven vandaan? “Officieel had ik nog nooit een leidinggevende functie gehad, maar ik ben altijd een leiderstype geweest. Zo was ik teamcaptain bij voetbal, enthousiasmeren ligt me goed. Een recent voorbeeld: laatst hadden we een e-commerceklant waar geen operationeel supervisor of accountmanager voor was. Dus dat heb ik op me genomen. Ik merk dat managen toch meer in me zit dan uitvoerend werk.”
Glenn vertelt wat hem tot nu toe vooral is bijgebleven uit zijn opleiding: “De module Personeel en organisatie was interessant. Hier bespreek je allerlei zaken waar je in het bedrijfsleven tegen aanloopt. Vervolgens ontwikkel je hier je persoonlijke visie op. En in Effectief Beïnvloeden denk je kritisch na over jezelf, om je bewust te worden van je eigen invloed op je omgeving. Hier komen veel eyeopeners voorbij.”
En hoe bevallen de docenten? “Met de ene docent heb je wat meer dan de andere. Er lopen inspirerende figuren rond, die goed durven zeggen waar het op staat.”
Glenn is onlangs bij zijn nieuwe werkgever begonnen. “Het was een bewuste, persoonlijke keuze om een plek te zoeken waar meer aandacht is voor zaken waar ik waarde aan hecht. Voorlopig zal mijn werk meer inhoudelijk zijn, maar op de lange termijn hoop ik meer te gaan leiden en mijn visie op onderwerpen als mensgericht ondernemen te kunnen uitvoeren.”
Hij legt uit: “Ja, ik heb ambitie, maar ik hoef niet de hoogste boom te worden. Voldoening en invloed zijn belangrijker. Less me & more we.” En waar ziet hij zichzelf dan op de lange termijn? Glenn antwoordt dat hij dan waarschijnlijk niet meer in het bedrijfsleven zit. “De druk is hier hoog en wordt alleen maar hoger. Misschien ga ik iets doen met Airbnb of met wijn in Zuid-Europa. Ik ben ook erg geïnteresseerd in het economische beleid van Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland. Daar staan levenskwaliteit en voldoening meer centraal. Misschien dat ik op kleine schaal zelf een bijdrage kan leveren aan een andere visie op dit gebied. Maar of dat concreet wordt zal de toekomst uitwijzen. De eerste jaren zal dit nog niet zijn.”
Iets heel anders dus: hoe draagt zijn huidige opleiding bij aan zijn carrière op lange termijn? “Ik kan mezelf en mijn visie verder ontwikkelen, en die visie beter leren verwoorden. En ik leer skills die zowel professioneel als persoonlijk van belang zijn.”
Voor mensen die ook een opleiding willen volgen, heeft hij drie tips: “Bepaal je stip op de horizon en durf daarin kritisch op jezelf te zijn. Ten tweede, doe goed onderzoek naar de kosten en mogelijkheden voor financiering. Studeren is duur. Ik zie het als investering in mezelf, want een HBO-diploma levert toch meer loon op. Maar heb ik wel de ROI berekend, evenals een punt en termijn wanneer ik het terugverdiend kan en wil hebben door groei in rol en loon,” vertelt hij. “Daarnaast is het belangrijk dat je werkgever je in je studie ondersteunt en met je meedenkt. Dus ga de dialoog aan en maak bewuste keuzes.”