Menu
ISBW logo

Rijkswaterstaat: “De training heeft de samenwerking binnen onze afdeling enorm bevorderd”

Als clustercoördinator bij Rijkswaterstaat CIV (Centrale Informatie Voorziening) beaamt Peter Verburgh het belang van projectmatig werken om een efficiënt proces te bewerkstelligen. Daarom organiseerde ISBW voor zijn afdeling onlangs een op maat gemaakte training in projectmatig werken, een maatwerk incompanytraject

Tijdens de training kreeg de hele afdeling meer inzicht in belangrijke projectmanagementmethodes en -terminologie, zoals het maken van SMART afspraken en werken met tools om de voortgang te monitoren. De resultaten zijn positief: meer structuur, betere samenwerking en meer begrip voor elkaar. 

Projectmatig werken, voor de hele afdeling 

Peter is coördinator van een cluster binnen de afdeling Vaste Meetnetten bij Rijkswaterstaat CIV. Zijn team bestaat uit projectleiders en meetspecialisten. "Voorheen was het vaak lastiger om de voortgang van projecten te volgen. Als niemand een goed plan maakt, krijg je vooral een verhaal over hoe het gaat, in plaats van een concrete bespreking van de voortgang ten opzichte van de oorspronkelijke planning." 

Om hier verandering in te brengen, organiseerde de afdeling een op maat gemaakte training in projectmatig werken voor de hele afdeling – van beheerders tot specialisten. "De doelstelling was dat iedereen de terminologie en denkwijze van projectmatig werken zou leren kennen, om er meer vertrouwd mee te raken", vertelt Peter. "Nu is het voor iedereen verplicht om projectmatig te werken als een klus een bepaalde omvang heeft. Dan moet er een plan komen met daarin de scope, planning en betrokkenen. Hoelang gaat het duren? Wat gaat het kosten? Wie ga ik erbij betrekken? Hier wordt nu goed over nagedacht door iedereen binnen de afdeling. Dat maakt het voor het management en voor mij als coördinator ook een stuk inzichtelijker hoe de projecten ervoor staan." 

Meer begrip voor elkaar 

Naast meer structuur in de projecten, merkt Peter ook dat de training heeft geleid tot beter begrip tussen projectleiders en niet-projectleiders. "Voorheen was er soms wat onbegrip als een projectleider om capaciteit vroeg bij de beheerders. Nu begrijpen we elkaars werkwijze en processen beter, waardoor de samenwerking is verbeterd." 

Volgens Peter is de incompanytraining zeer waardevol voor organisaties die projectmatig werken over de gehele afdeling willen stimuleren. "Je bereikt niet alleen je projectleiders, maar ook medewerkers die normaal wat verder van projectmanagement af staan. Dat heeft de samenwerking enorm bevorderd binnen onze afdeling." 

Praktijkgericht en op maat gemaakt 

De training sloeg goed aan dankzij de interactieve aanpak en praktijkgerichte voorbeelden van de docent. "De docent wist de lesstof op een levendige manier te brengen, waardoor iedereen geboeid bleef", vertelt Peter. De maatwerktraining was volledig afgestemd op de wensen van de afdeling, met specifieke cases die rechtstreeks uit de eigen praktijk kwamen. Voor Peter was de mogelijkheid om de training op de eigen wensen af te stemmen een grote pre: "Wij wilden geen standaardformule zoals een PRINCE2-training, maar een training op maat. Dat is gelukt en heeft echt zijn vruchten afgeworpen." 

De training was voor Rijkswaterstaat CIV zeer waardevol en wordt daarom binnenkort nog een keer gegeven voor alle medewerkers die nieuw zijn of er de vorige keer niet bij konden zijn. 

Verbeter het projectmanagement binnen je organisatie 

Bestaat er binnen jouw organisatie net als bij Rijkswaterstaat CIV de behoefte aan meer structuur en beter begrip voor een projectmatige manier van werken? Bekijk ons aanbod in projectmanagementopleidingen of neem vrijblijvend contact op met accountmanager Inouschka Overeem via +31 6 57 52 35 78 of IOvereem@isbw.nl, dan kijken we samen hoe we binnen jouw organisatie een maatwerkoplossing kunnen bieden.