Menu
ISBW logo

Werken als manager in een tech-gedreven wereld: wat heb je nodig?

Tegenwoordig speelt technologie een cruciale rol in bijna alle bedrijfsactiviteiten. Als manager kun je er niet meer omheen: je moet je hierin verdiepen. Met name artificial intelligence (AI) is al niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Om effectief leiding te geven en innovatie te bevorderen, moet je hier als manager een fundamenteel bewustzijn van hebben. De tijd om technologie aan de IT-afdeling over te laten is voorbij. Tech-savvy managers zorgen ervoor dat hun bedrijven meegaan met deze ontwikkelingen – en er slim gebruik van maken. In deze blog lees je meer over tech-savvy leiderschap, welke technologische ontwikkelingen er zijn en hoe je hier vandaag nog mee aan de slag gaat. 

Tech-savvy leiderschap 

Geen zorgen, voor tech-savvy leiderschap hoef je niet te coderen en geen ingewikkelde algoritmen te begrijpen. Wat je wel nodig hebt, is de bereidheid om onderzoek te doen, nieuwe dingen uit te proberen en je blik te verruimen. Dit zal de efficiëntie en productiviteit binnen je organisatie aanzienlijk verbeteren. Met behulp van technologie bespaar je kosten, verbeter je bedrijfsprocessen, onderbouw je beslissingen met data en ga je als organisatie goed voorbereid de toekomst tegemoet. 

Artificial intelligence voor efficiëntie in management 

Als manager weet je als geen ander dat je in jouw rol te maken hebt met veel verschillende verantwoordelijkheden. Het beheren van projecten, het aansturen van teams, het leiden van vergaderingen, het opstellen van rapporten en het bewaken van de voortgang zijn slechts enkele taken op je to-dolijst. AI, met name ChatGPT van OpenAI en het daaraan gekoppelde Copilot van Microsoft, heeft de potentie om het speelveld aanzienlijk te veranderen. 

Werk slimmer, niet harder 

AI kan veel repeterende taken van je overnemen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van rapporten, wat enorm tijdrovend kan zijn. Stel je voor dat je alleen maar de structuur en de belangrijkste punten van het rapport hoeft op te geven en dat een AI-tool het eerste ontwerp voor je maakt. Op basis van dit eerste ontwerp kun je vervolgens sneller aan de slag met de details. Maar AI kan ook met andere zaken ondersteunen. Bijvoorbeeld het notuleren tijdens vergaderingen of het identificeren van actiepunten. Met ChatGPT kun je real-time transcripties van vergaderingen maken en de belangrijkste actiepunten toewijzen aan de juiste personen. Dat bespaart je tijd. Het omarmen van AI verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar resulteert ook in meer productiviteit en groei. Door te leren en te experimenteren kun je als manager de voordelen van AI benutten en tech-savvy leiderschap omarmen. 

Digitale hulpmiddelen voor dagelijks beheer 

Behalve ChatGPT zijn er diverse andere technologische hulpmiddelen zoals Monday.com en Motion. Monday.com is een platform dat effectieve samenwerking en gestroomlijnde workflows mogelijk maakt. Met de veelzijdige interface kunnen bedrijven gepersonaliseerde overzichten maken, taken toewijzen, projecten bijhouden en de voortgang bijhouden. Monday.com integreert met populaire apps en diensten, waardoor taken worden geautomatiseerd en de productiviteit wordt verhoogd. Dit stimuleert het werken als team en helpt productiviteit te maximaliseren. 

Motion helpt een positieve werkomgeving te creëren en de tevredenheid van werknemers te verbeteren. Het platform biedt functies zoals werknemersonderzoeken en feedbackmechanismen. Het stelt organisaties in staat om waardevolle inzichten te verzamelen, de stemming onder werknemers te meten en verbeterpunten te identificeren. Hiermee kun je als bedrijf de betrokkenheid van je werknemers vergroten, een cultuur van transparantie en communicatie bevorderen en uiteindelijk de productiviteit en retentie verhogen. 

Begin nu 

De beste manier om te beginnen? Door te doen. Begin klein, experimenteer en kom erachter wat wel en niet werkt binnen jouw team. De aanpak hiervoor in de praktijk is simpel: neem als manager bijvoorbeeld een kijkje op gpte.ai en ontdek de verschillende opties die passen bij jouw organisatie. Bereid daarna een voorstel voor waarin je de tools deelt waarmee je aan de slag wil gaan. Door kennis te delen met je team en ze te motiveren om met technologie te werken, bevorder je een cultuur waarin innovatie niet alleen wordt aangemoedigd, maar de norm is. Na het delen van de kennis is het belangrijk om te zorgen dat het team hiermee aan de slag gaat. Plan bijvoorbeeld een brainstormsessie in en maak het onderwerp bespreekbaar. Je krijgt hierdoor de mogelijkheid om een goed beeld te schetsen van waar de behoeften liggen binnen het team. Als laatste plan je een testperiode in waarbij je de tool implementeert en het resultaat analyseert. 

Ben je klaar voor de toekomst? 

Dus, ben je klaar om de leider te zijn die jouw team naar de toekomst leidt? Dan is het als manager belangrijk om het voortouw te nemen. De potentie is duidelijk en het helpt je team te inspireren, te motiveren en om kosten te besparen. Verder zorgt het ervoor dat je als organisatie weerbaarder bent. Je zult merken dat het proces het meer dan waard zal zijn. Zo ben je als organisatie klaargestoomd voor de toekomst. Blijf jezelf ontwikkelen, want een tech-savvy manager zijn is één van de tien eigenschappen om manager van de toekomst te zijn. 

Verbeter je impact op de toekomst met management 2.0 

Met het management 2.0 opleidingsaanbod van ISBW leer jij hoe je als manager de toekomst tegemoet kunt gaan en een positieve impact kunt leveren op de groei en het succes van jouw team of organisatie. Van leidinggeven op afstand tot het bevorderen van de wendbaarheid van jouw organisatie, met management 2.0 zorg jij ervoor dat je ook in de toekomst jouw medewerkers naar succes kunt leiden.