Menu
ISBW logo

ISBW Managers Event, waarom het thema ‘De Improviserende Manager?

ISBW-directeur Rob Rijbroek deelt met ons zijn ervaring met de coronamaatregelen

Het thema van het ISBW Managers Event op 27 oktober 2020 is De Improviserende Manager. Oorspronkelijk zou het event gaan over het beeld dat werkend Nederland heeft van de manager. Maar door COVID-19 werd alles anders. Veel plannen gingen overboord of moesten worden aangepast. Managers moesten van de ene dag op de andere hun mensen aansturen vanuit huis. Er werd dus een enorm beroep gedaan op het improvisatievermogen van de manager.
Ook ISBW moest improviseren bij de organisatie van het Managers Event 2020. Hoe ziet zo’n evenement eruit in de 1,5-metersamenleving? Wat is het nieuwe normaal? En vooral: past het al gekozen thema daar nog bij? Om de richtlijnen van het RIVM te respecteren en toch zoveel mogelijk geïnteresseerden te laten deelnemen, maken we er dit jaar een hybride event van. Je kunt er thuis via je laptop aan deelnemen of fysiek op Landgoed de Horst in Driebergen. Daarnaast kozen we een nieuw thema: De Improviserende Manager.

Ik voelde me letterlijk afgesloten

ISBW-directeur Rob Rijbroek vertelt hoe hij als manager deze periode beleefde. “Begin maart moest ik letterlijk van de ene op de andere dag thuis gaan werken”, vertelt Rob. ”Dat betekende nogal wat. Niet alleen had ik mijn directe collega’s niet meer om me heen. Ik moest ook ineens met allerlei ICT-applicaties als Zoom, Microsoft Teams en Skype gaan werken. Maar ik ben dat niet gewend en ik wist ook niet hoe dat allemaal werkt. Ik voelde me dus letterlijk helemaal afgesloten. En dat veroorzaakte toch wel een paniekgevoel. Maar ik werd natuurlijk wel geacht om vanuit huis toch goed leiding te geven, te coachen, te organiseren en te ondernemen.”
 
“Natuurlijk kreeg ik met hulp van collega’s de techniek al snel onder controle. Daarnaast hield ISBW al snel twee webinars over managen op afstand. Docent Alexandra van ’t Geloof behandelde tijdens deze webinars drie factoren van verbinding en effectiviteit: Hoe houd je iedereen betrokken? Hoe bereik je toch met elkaar de gewenste resultaten? Hoe zorg je ervoor dat iedereen in zijn rol blijft groeien? Daar stak ik ook veel van op”, vertelt Rob enthousiast.
 
“Die kennis hielp me enorm om mezelf weer snel in toom te krijgen, want er ontstond ineens veel onzekerheid en stress. Ik maakte me zorgen over het aantal inschrijvingen. Ik zag dat de mensen die voor mijn labels werken hun taken niet meer konden uitvoeren omdat ze ineens thuis zaten. Incompanyklanten waren ontredderd want hun werknemers konden de opleiding waar ze mee bezig waren niet meer volgen en ook al die duizenden individuele deelnemers konden niet meer naar hun wekelijkse lessen op locatie.”

Flinke uitdaging

“Voor mij was dat toen wel een flinke uitdaging om rustig te blijven leidinggeven en coachen. Je wilt je eigen onrust namelijk niet overbrengen op je mensen. Dat viel niet mee want normaal heb ik alles goed op een rij, maar nu ontstond er een behoorlijke chaos in mijn hoofd. Mijn businessplan voor ISBW bijvoorbeeld, kon gedeeltelijk de koelkast in want heel veel dingen konden niet meer en alles moest ineens anders. Ik moest mensen vertellen dat ze konden stoppen met waar ze mee bezig waren en ze heel andere taken geven. En dat wel op een rustige manier om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld zouden gaan denken dat ze hun baan kwijtraken. Ik deelde mijn dagen anders in door telkens na maximaal twee Teams-sessies even iets heel anders te doen. Even naar buiten, elke dag even sporten of wandelen in de duinen en over het strand”, aldus Rob.
 
“Als ik heel eerlijk ben ging het organiseren, het derde onderdeel van het ManagerOntwikkelModel® dat inzicht geeft in de verschillende onderdelen van managerschap zeg maar, bij mij in het begin helemaal mis”, bekent hij. “Ik ging dezelfde vraag bij verschillende mensen uitzetten, ik klopte bij de verkeerde mensen voor de verkeerde dingen aan, ik deed dingen in de foute volgorde. Terwijl ik normaal alles goed in mijn hoofd heb zitten, ging ik nu soms projecten en klanten door elkaar halen. En ook wat betreft ondernemen moest ik in korte tijd anders gaan denken en handelen om binnen de coronamaatregelen te werken. Ik heb toen bijvoorbeeld twee hele dagen genomen om mijn jaarplannen aan te passen aan de situatie en te kijken waar juist kansen lagen in de nieuwe situatie.”
 
“Na die aanvankelijke stress en paniek door alles wat er gebeurde, werd ik met mijn neus gedrukt op wat ik in theorie al wel wist. Dat je als ondernemer of manager wel heel goed moet kunnen improviseren. Daar is het idee voor het thema ‘De Improviserende Manager’ ontstaan voor het ISBW Managers Event 2020. En ook om daar dan een hybride evenement van te maken”, besluit Rob zijn verhaal.