Menu
ISBW logo

Interview Lars van Wieringen

“Sommige docenten mag ik altijd bellen. Dat vind ik echt klasse aan ISBW.”

In september 2019 begon de 20-jarige Lars van Wieringen zijn HBO-opleiding Bedrijfskunde bij ISBW. Een studie die hij naast zijn werk doet. “De combinatie van werken en leren past helemaal bij me. En het sluit ook goed op elkaar aan. Ik spar regelmatig met mijn medestudenten over bepaalde dingen die we op ons werk tegenkomen. Enorm leerzaam!” 

Van universiteit naar ISBW

Lars begon na zijn VWO aan de voltijd WO-studie Technische Bestuurskunde in Delft. Een logische stap gezien zijn VWO-profielen Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. Toch kwam hij na een paar maanden terug op zijn besluit. “Ik dacht dat een universitaire studie wel bij mij zou passen. Maar een voltijdstudie in techniek, ik werd er absoluut niet gelukkig van.” In een tussenjaar, waarin Lars onder andere Vietnam aandeed, dacht hij na over zijn toekomst. “Toen ik stopte met mijn WO-studie, begon ik niet gelijk aan een andere opleiding. Ik wilde eerst naar het buitenland en nadenken over mijn toekomst. Maar toen ik terugkwam in Nederland, begon het te kriebelen. Mijn vrienden waren bij wijze van spreken al aan het afstuderen. Ik wilde ook weer aan de slag!”

Een perfecte combinatie

Lars werkte al een tijdje als administratief medewerker bij een uitzendbureau. Maar hij had geen idee welke studie dan wél bij hem paste. “Ik wist alleen dat ik mijn werk leuk vond en graag in de praktijk leer. Ik wilde meer kennis opdoen over organisatiestructuren, zodat ik die toe kon passen in mijn huidige functie.” Via-via kwam Lars in contact met ISBW. Er werd hem een bedrijfskundige opleiding in duale vorm geadviseerd. “Duaal houdt in dat ik een paar dagen werk en één dag lessen op locatie volg. Ik had zelf niet eens aan deze vorm van studeren gedacht. Maar ik ben onwijs blij dat ik ervoor gegaan ben. Mijn werk en studie sluiten namelijk perfect op elkaar aan.” Bij de vraag of hij deze studie ook op een hogeschool in zijn woonplaats – Noordwijkerhout – kon volgen, schudt Lars zijn hoofd. “Noordwijkerhout is zo’n klein dorp, daar hebben we geen hogeschool. Daarnaast is ISBW de topopleider als het om managementopleidingen en bedrijfskunde gaat.”

Leeftijd speelt geen rol

In september 2019 begon zijn avontuur: de HBO-opleiding Bedrijfskunde bij ISBW. “Het fijne is dat we voorbeelden uit de praktijk koppelen aan de lesstof,” aldus Lars. “En het werkt ook de andere kant op: op mijn werk herken ik weer dingen van mijn studie. Dan denk ik: hey, dit onderwerp hebben we vorige week behandeld tijdens de les. Ik weet wat ik moet doen! Maar ook als ik het niet weet, kan ik terugvallen op ISBW. Sommige docenten mag ik namelijk gewoon bellen. Op ieder willekeurig tijdstip. Dat vind ik echt klasse aan ISBW!”
Lars merkt niet veel van het leeftijdsverschil tussen hem en zijn studiegenoten. “Mijn klasgenoten zijn gemotiveerd en serieus. Dat ben ik ook. We communiceren allemaal op hetzelfde niveau. Leeftijd speelt daarin absoluut geen rol.”

Doen wat je leuk vindt

Lars wilt met zijn studie stappen maken binnen het hogere management. “Ik zie mezelf wel in een managementfunctie. Of misschien wel met een eigen onderneming. Ik ben er nog niet precies over uit. Maar met deze opleiding weet ik in ieder geval dat ik die kanten uit kan.” 
Tot slot vertelt Lars dat hij veel geleerd heeft door van studie te switchen. “We leven in een kenniseconomie. We zijn zó geneigd om de geijkte paden te volgen en te doen wat je kunt. Het hoogst haalbare, zeg maar. Dat wil ik ook, maar het is óók ontzettend belangrijk dat je doet wat je leuk vindt. En niet wat anderen vinden dat je zou moeten doen. Maak vooral doelen voor jezelf en volg de opleiding waarmee je het beste jezelf haalt. Anders hou je het niet vol. Nu niet, maar later ook niet. Bij ISBW komt alles samen: een waardevolle studie met een mooi toekomstperspectief. En ik word er ook nog eens gelukkig van!”