Menu
ISBW logo

Hoe wordt u een succesvol leider?

Stephen R. Covey (1932 – 2012) beschrijft in zijn bestseller De zeven eigenschappen van effectief leiderschap 7 eigenschappen die succesvolle mensen gemeen hebben. Volgens Covey stonden begrippen als nederigheid, integriteit, gematigdheid, trouw en geduld tot de Eerste Wereldoorlog voor een succes vanuit een principiële levenshouding. Na de Eerste Wereldoorlog veranderde dat. Door een meer pragmatische levenshouding werd succes anders gedefinieerd. Persoonlijke prestatie, vaardigheden en status werden de maatstaf van succes.
 
Hieronder zetten we voor u op een rijtje hoe u deze 7 eigenschappen direct in uw praktijk kunt toepassen:

1. Proactieve levenshouding
Reactieve mensen laten hun leven bepalen door hun omgeving. Je laat bijvoorbeeld je humeur beïnvloeden door het weer. Je laat je gevoelens bepalen door anderen. Als zaken anders lopen dan je wilt, zoek je de oorzaak bij anderen. Mensen met een proactieve levenshouding laten hun leven niet bepalen door hun omgeving. Je accepteert dat je niet overal invloed op kunt hebben en bepaalt zelf hoe je op bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden reageert.
 
2. Doelgerichtheid 
Een goede leider houdt altijd het einddoel in de gaten. Weet waar je heen wilt. Je kunt wel heel actief bezig zijn en steeds een stapje hoger op de ladder komen, maar daar heb je niet veel aan als uiteindelijk blijkt dat de ladder tegen de verkeerde muur staat. Het bedrijf heeft leiders nodig die kunnen zien of het gehele bedrijf nog wel de juiste koers vaart. Richt je daarom op het (eind)doel en visualiseer dit. Hoe beter je dit kunt, des te makkelijker je het (eind)doel zult bereiken.
 
3. Prioriteiten stellen
De wereld wordt steeds drukker en alles moet meteen. Om toch effectief te zijn, is het volgens Covey belangrijk om prioriteiten te stellen. Effectieve leiders laten zich niet afleiden door de waan van de dag. Maak een keuze in 1 van de 3 onderstaande reacties als er werk op je afkomt:
  • DOEN: doe het werk zelf als het belangrijk is voor je einddoel.
  • DELEGEREN: draag het werk over aan een ander als het niet belangrijk is, maar wel bijdraagt aan het einddoel. Richt je hier op het resultaat en niet op de methode. Hierdoor geef je de ander de kans om de aanpak zelf te bepalen – dat maakt de ander betrokken en tevens verantwoordelijk voor de resultaten.
  • DUMPEN: Als het werk niet bijdraagt aan het einddoel, zeg dan duidelijk ‘nee’.
 
4. Altijd naar ‘win-win-mogelijkheden’ zoeken
De kwaliteit van dat wat je geeft, bepaalt de kwaliteit van dat wat je zult ontvangen. Ga uit van overvloed, dat er genoeg is voor iedereen. Wees niet bang om andere mensen evenveel te gunnen als jezelf. Win-win-denken en -handelen vraagt om moed en overdenking, vertrouwen en oprechtheid.
Valkuilen die win-winsituaties in de weg zitten:
  • Uit zijn op macht, aanzien en positie (je creëert een verliezer)
  • Te aardig gevonden willen worden (je creëert je eigen verlies)
  • Gevoelens van revanche, wraak, et cetera (je creëert alleen maar verliezers)

5. Eerst proberen te begrijpen, om vervolgens begrepen te worden
Volgens Covey ontstaan veel problemen door gebrekkige communicatie. En dan vooral omdat we niet met inlevingsvermogen kunnen luisteren naar de ander, zonder dat we meteen willen reageren. Veel leiders zijn niet in staat om te luisteren: “ze zijn te vol van zichzelf en luisteren niet”. Luisteren is niet hetzelfde als horen. Als je luistert, leer je iets. Luister om de ander echt te willen begrijpen. Voorkom dat je alleen luistert om een antwoord te kunnen geven of om ondertussen je antwoord voor te bereiden. Leer vooral te luisteren met je ogen en je hart. Hiermee stel je jezelf open voor beïnvloeding door de ander. Om invloed uit te kunnen oefenen, moet je zelf beïnvloedbaar zijn. Hiermee creëer je goodwill en vergroot je jouw invloed.
 
6. Synergetisch werken
De synergie in de natuur wordt omschreven met één woord: ecologie. Alles hangt namelijk met elkaar samen en kan niet of nauwelijks zonder elkaar overleven. Synergie is vanuit creatieve samenwerking kiezen voor de derde weg: niet mijn of jouw manier, maar een derde en betere manier. In een synergetisch team vullen mensen elkaar aan en durft een leider het aan om niet te weten waar contact met anderen toe zal leiden. Hij/zij laat een gevoel toe van avontuur, onvoorspelbaarheid, opwinding én het heilige geloof dat het tóch iets oplevert.

Wanneer je op die manier durft te werken, dan ben je in staat om onderlinge verschillen en visies, van mensen en collega’s om je heen, op juiste waarde te schatten. Het vergt echter moed en vertrouwen om de controle over te geven aan het creatieve proces en de wederzijdse afhankelijkheid daarin.
 
7. De zaag scherp houden
Je kunt beter zo nu en dan wat tijd nemen om de zaag te slijpen, dan maar door te blijven modderen met een botte zaag. Kortom: zorg dat je gereedschap in orde is. Jouw belangrijkste gereedschap ben je zelf.  Een succesvolle leider onderhoudt zijn vaardigheden. Ontwikkel dus je zelfbewustzijn en creëer tegelijkertijd een zuiver geweten. De vorming van een zuiver geweten is voor iemand die echt proactief en effectief in het leven staat net zo onmisbaar als de ontwikkeling van spierkracht voor een topatleet.
 
Nog een extra eigenschap
Als aanvulling op De zeven eigenschappen van effectief leiderschap schrijft Covey nog het boek De 8ste eigenschap; van effectiviteit naar inspiratie. In dit boek geeft hij aan dat effectiviteit alléén tegenwoordig niet meer genoeg is voor een goede leider. Een even onmisbare eigenschap voor een goede leider is het vermogen om te kunnen inspireren.