Menu
ISBW logo

7 tips om te netwerken

Waarom zou je netwerken? Netwerken helpt je helpen vooruit  in je professionele èn in je persoonlijke ontwikkeling. Als je je netwerk goed inschakelt houden ze jou op de hoogte van ontwikkelingen in jouw vakgebied, activeren nieuwe ideeën, en vergroten je naamsbekendheid.

Zowel in het offline netwerken, bij afspraken en borrels, als het online netwerken, via linkedin en twitter, is het belangrijk bewust en doelgericht met jouw doelgroep en netwerk om te gaan.
Om je daarmee te helpen en het beste uit je contacten te halen, acht tips.

Wie wel en niet

Leg de nadruk op mensen die voor jou het meest waardevol zijn voor het behalen van je doel. Pas wel op dat je netwerk wel voldoende variatie bevat. Een netwerk kan bestaan uit vrienden,  kennissen en (ex-)collega's, maar denk ook eens aan oud-studiegenoten.

Geven en nemen

Een netwerk werkt hetzelfde als een dialoog: het werkt alleen als je beiden wat inbrengt. Leg dus niet alleen zelf contact, maar breng ook mensen uit jouw netwerk met elkaar in contact.
Een goed begin is het halve werk
De eerste indruk is blijvend. Weet dus wat je bent en kan en zorg dat je visitekaartje op orde is. Je visitekaartje bestaat niet alleen uit het kaartje dat je overhandigt, maar ook uit je online profiel en je uitstraling. 

Wacht niet af en neem de tijd

Neem zelf het initiatief het gesprek aan te gaan met mensen. Stel jezelf voor, vraag naar de ander en vooral: neem de tijd! Netwerken kost nu eenmaal een investering in tijd, maar betaalt zich uiteindelijk zeker terug.

Wees oprecht en eerlijk

Eerlijkheid duurt ook in netwerken het langst. Pimp jezelf niet op en toon oprechte interesse in mensen. Kijk naar overeenkomsten en wat je voor elkaar kunt betekenen.

Je hebt een relatie

Natuurlijk stopt het niet met het leggen van contact. Ook in een netwerk ga je een relatie met elkaar aan. En die moet je onderhouden en opbouwen. Laat geregeld wat van je horen. Denk aan het geven van tips maar ook aan het feliciteren voor een nieuwe baan of verjaardag.

't Is net een kaartenbak

Ook je netwerk is aan verandering onderhevig. Zorg dat je weet waar je welke netwerken onderhoudt maar ook wie je waar hebt ondergebracht. Schroom niet je netwerk eens op te ruimen.

Door: Marjolijn de Regt