Je kunt het STAP-budget aanvragen als je werk hebt (als werknemer, ondernemer of zzp’er) of als je werk zoekt en aan alle voorwaarden voldoet. Het STAP-budget is te gebruiken voor bijscholing, maar ook voor omscholing. Je kunt de subsidie dus gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen tot een effectievere manager, of juist om vanuit je huidige baan de stap naar de rol van manager te zetten. Benieuwd of jij aan alle eisen voldoet om de subsidie aan te vragen?
Om recht te hebben op het STAP-budget moet je minstens 18 jaar oud zijn en nog geen AOW ontvangen. In 2023 betekent dit dat je maximaal 66 jaar en 10 maanden oud bent op het moment van de aanvraag.
Het STAP-budget is bedoeld om jouw kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan omscholing omdat je graag een managersfunctie wilt bekleden, of bijscholing om je in je huidige rol als manager verder te ontwikkelen. Je hebt alleen recht op de subsidie als je werkende of werkzoekende bent. Ook moet je volksverzekerd zijn. Dit ben je als je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt, of een uitkering hebt gehad.
Tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt STAP wel combineren met het levenlanglerenkrediet. Je ontvangt het STAP-budget alleen als je geen andere subsidies ontvangt die de volledige kosten van de opleiding of training al dekken. Dit geldt ook voor een eventuele bijdrage van je werkgever, die mag niet overlappen met het STAP-budget. Je kunt je werkgever wel verzoeken om de aanvullende kosten die niet worden gesubsidieerd met het STAP-budget te vergoeden.
Voor het eerstvolgende aanvraagmoment voor het STAP-budget op 3 juli 2023 betekent dit dat je je kunt inschrijven voor opleidingen en trainingen die starten na 31 juli 2023 en uiterlijk drie maanden na de uiterste aanvraagdatum van 3 september 2023.
Je hebt één keer per jaar recht op het STAP-budget voor één opleiding of training naar keuze. Volg je een opleiding die meerdere jaren duurt? Dan mag je elk kalenderjaar dat je aan de opleiding studeert het STAP-budget aanvragen. De aanvraag moet je elk jaar handmatig opnieuw doen. Er bestaat geen garantie dat je het STAP-budget elk jaar weer opnieuw toegekend krijgt.
Aan het STAP-budget hangt een studievoortgangseis. Dit betekent dat je als student moet kunnen aantonen dat je actief met de opleiding bezig bent geweest of deze succesvol hebt afgerond. Je kunt dit aantonen met een diploma, certificaat of een bewijs dat je tenminste 80% van de tijd aanwezig bent geweest/hebt deelgenomen. Door middel van een steekproefcontrole kan UWV om dit bewijs vragen. Indien je dit niet kunt aanleveren, bestaat de kans dat UWV de subsidie bij je terugvordert.