Menu
ISBW logo

Bijna de helft van de managers voelt zich in het diepe gegooid

Managers worden regelmatig aan hun lot overgelaten door hun werkgever. Maar liefst 43 procent voelt zich in het diepe gegooid. Dit blijkt uit ons jaarlijks terugkerende Nationaal Managementonderzoek onder ruim 500 Nederlandse managers. Ook het volgen van een opleiding om een betere manager te worden, is niet vanzelfsprekend: zo’n 40 procent heeft zich niet laten (bij)scholen toen zij de promotie maakten naar een managementfunctie. 

Die promotie van teamlid naar manager is iets waar managers mee worstelen. Zo geeft een derde (31%) aan deze overgang lastig te vinden. Opvallend is dat vooral jonge managers (37%) onder de 35 jaar dit zo ervaren. Managers boven de 55 jaar lijken over het algemeen minder moeite te hebben met de verschuiving van teamlid naar manager. Toch vindt één op de vijf (22%) van hen dit nog steeds lastig. 

Het managementvak wordt onderschat 

Managers spelen een cruciale rol in het optimaliseren van processen, het behalen van de targets en in de ontwikkeling van teamleden. Toch vindt 60 procent dat het managementvak wordt onderschat. Wanneer we teruggaan naar het moment waarop ze manager werden, geven zij de volgende drie redenen waarom zij deze rol op zich hebben genomen: doorgegroeid dankzij leiderschapskwaliteiten (41%), zelf gesolliciteerd op deze functie (32%) en gevraagd door hoger management (26%). 

Managers misten een mentor, maar ook relevante opleidingen 

Niet elke manager heeft een soepele start gehad. Wat managers vooral gemist hebben toen zij zelf manager werden, was een mentor (28%) en een sparringsgroep binnen de organisatie om ervaringen mee uit te wisselen (25%). Dit is nog maar het begin van onbenutte kansen, aangezien ook de ervaring in het omgaan met moeilijke personeelssituaties en een coach on the job (24%) regelmatig ontbreken. Verder is de mogelijkheid om een relevante managementopleiding te volgen (18%) niet vanzelfsprekend. Ook bij de nieuwe generatie managers is er nog ruimte voor verbetering. Zo hebben managers onder de 35 jaar vooral de mogelijkheid om een vakinhoudelijke opleiding (26%) of een relevante managementtraining te volgen (35%) gemist. 

Goed management is cruciaal, maar niet eenvoudig 

Martin van der Groep, directeur bij ISBW: "Het managen van een team is geen eenvoudige taak. Het is een complexe functie die voortdurend wijzigt en veel vraagt van een manager. Tegelijkertijd spelen zij een cruciale rol in de groei van hun teamleden. Het is daarom belangrijk dat zij zelf ook de juiste ondersteuning en begeleiding ontvangen. Door continu leren aan te moedigen en een omgeving te creëren die openstaat voor professionele ontwikkeling, kunnen managers effectiever bijdragen aan het succes van zowel hun team als de organisatie als geheel.” 

Over het onderzoek 

Aan dit online onderzoek hebben 540 respondenten meegewerkt die een representatieve steekproef vormen van managend Nederland. De respondenten zijn werkzaam in organisaties uiteenlopend van één tot tien medewerkers (3%), tot 250 medewerkers of meer (40%), verdeeld over verschillende sectoren. De managers in dit onderzoek geven leiding aan een team van één of meerdere personen binnen de organisatie en variëren in hoeveelheid ervaring die ze hebben in hun leidinggevende functie. Het onderzoek is uitgevoerd door Markteffect in opdracht van ISBW. 

Management is meer dan alleen een stap omhoog 

Managend Nederland is het erover eens: management moet niet worden onderschat als een simpele stap omhoog. Het managen van een team vereist een hele andere set vaardigheden. Er is meer van je nodig dan alleen excelleren op inhoudelijke kennis en vaardigheden. ​Om je nieuwe rol als leidinggevende effectief te kunnen vervullen, is het belangrijk om de juiste handvatten aangereikt te krijgen.​ Ontdek hoe ISBW jou hierbij kan helpen: 

Ontdek alles over het managementvak