Menu
ISBW logo

Is de ideale manager man of vrouw?

Het Nationale Management Onderzoek geeft ons een inkijk in het functioneren van de huidige managers van Nederland. Hoe ziet een goede manager eruit? Voldoet hij of zij aan het ideaalbeeld? En waar valt er nog terrein voor leidinggevenden te winnen? Eerder bespraken we dat stress binnen een organisatie ervoor zorgt dat managers hun geduld verliezen. Ook liet het Nationale Management Onderzoek zien dat werknemers de zenuwen kunnen krijgen van hun manager. Dit keer zoomen we in op een andere uitkomst van het onderzoek: de meerderheid van werkend Nederland geeft de voorkeur aan een manager van het eigen geslacht. ​

Man versus vrouw

Is de ideale manager man of vrouw? Het Nationale Management Onderzoek geeft antwoord op deze vraag, waardoor we een concreet beeld krijgen over (het functioneren van) de huidige managers in Nederland en de ideale manager volgens werknemers. Beroepen zijn tegenwoordig niet meer typisch mannelijk of vrouwelijk te noemen. De laatste decennia zien we bijvoorbeeld dat steeds meer vrouwen carrière maken in de bouwsector. En dat terwijl dat een halve eeuw geleden nog ondenkbaar leek te zijn. Hetzelfde geldt voor managementfuncties. Zowel mannen als vrouwen bouwen in onze huidige maatschappij aan een carrière in leidinggevende functies.

Meer vrouwen in managementfuncties

Dankzij onder andere de toenemende emancipatie is de kloof tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke managers behoorlijk verkleind. Daar waar managementfuncties jaren geleden enkel bekleed werden door mannen, maken vrouwen tegenwoordig steeds meer stappen richting leidinggevende beroepen. En dat is goed nieuws! Het Nationale Management Onderzoek wijst uit dat 35% van de huidige managers in Nederland vrouw is. Daartegenover staan de mannelijke managers met een percentage van 65%. Deze percentages liggen overigens dicht bij het ideaalbeeld van werkend Nederland: de ideale manager is volgens 38% van de ondervraagden vrouw. 62% van de werknemers geeft aan dat de ideale manager een man is.    

Manager van eigen geslacht

Het Nationale Management Onderzoek laat ons ook een ander resultaat zien: werknemers voelen zich namelijk het best bij een manager van het eigen geslacht. Vooral de mannelijke werknemers (75%) geven aan dat de ideale manager een man is. Maar ook de meerderheid van de vrouwen ziet graag een manager van het eigen geslacht terug. Volgens het onderzoek wil 52% van de ondervraagde vrouwen werken onder leiding van een vrouwelijke manager.
 
Wil je meer resultaten van het Nationale Management Onderzoek zien?
Ontvang hier gratis het hele rapport!