Menu
ISBW logo

De zenuwen krijgen van je manager

Een goede manager, hoe ziet hij of zij eruit? En voldoen de huidige managers aan het ideaalbeeld van werkend Nederland? Het Nationale Management Onderzoek geeft ons een bijzondere inkijk in het functioneren van de huidige managers in ons land. En hoe goed managers hun werk ook doen, een groot deel van de werknemers krijgt regelmatig de zenuwen van hun leidinggevende.

Relatie manager en werknemer

Ga jij goed om met je collega’s? Om je personeel gelukkig te houden, is de wijze waarop je met hen communiceert erg belangrijk. Hiermee zorg je dat je personeel het beste uit zichzelf haalt. Tegelijkertijd zorg je hiermee dat ze een waardevolle bijdrage blijven leveren aan de organisatiedoelstellingen. Maar gaat dit altijd goed? Weten managers hun personeel altijd op de correcte manier aan te sturen? Helaas, het antwoord is nee. Het Nationale Management Onderzoek wijst zelfs uit dat werkend Nederland regelmatig de zenuwen krijgt van hun manager. En dat gaat ten koste van de bedrijfsresultaten.

Waarom word ik zenuwachtig van mijn manager?

Managers hebben over het algemeen een druk en veelzijdig takenpakket. Ze zijn continu in beweging en zijn dé schakel tussen het uitvoerende personeel en het (hogere) management. Het is dan ook logisch dat het werk ook managers af en toe teveel wordt. Uiteindelijk zijn managers ook maar mensen. Maar managers dienen echter wél als voorbeeld te dienen. Managers met een gespannen houding kunnen namelijk de indruk wekken dat ze enkel werk toeschuiven en geen aandacht hebben voor de mensen die het werk uitvoeren. Het gevolg? Het personeel krijgt de zenuwen als de manager in de buurt is. Zonde, want dit gaat ten koste van het werkgeluk. En het zorgt ervoor dat de intrinsieke motivatie om goed te presteren naar de achtergrond verdwijnt. Het Nationale Management Onderzoek laat zien dat 36% van de groep in de leeftijdscategorie van 18-25 jaar erg zenuwachtig wordt van hun leidinggevende. De 50-plussers scoren in deze kwestie het laagst: slechts 11% van deze groep geeft aan zenuwachtig te worden door toedoen van hun manager. 

Ga in gesprek

Een fijne werksfeer is belangrijk om optimaal te presteren, dat mag voorop staan. Word jij zenuwachtig van je manager? En heeft dit een negatieve invloed op je werk en zin om naar kantoor te komen? Het kan zijn dat je manager zich niet bewust is van zijn of haar houding op de werkvloer. Ga daarom met elkaar in gesprek en wees eerlijk in je bevindingen. Daarmee stel je je kwetsbaar op en draag je ook nog eens bij aan een transparante communicatie.

Meer resultaten zien uit het Nationale Management Onderzoek?
Download het hele rapport hier