Menu
ISBW logo

Zo combineer je een opleiding met een baan én een druk privéleven

De juiste balans tussen werk en privé is een hot topic. Iedereen heeft tegenwoordig een overvolle agenda, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Door het thuiswerken lopen deze agenda’s bovendien steeds vaker door elkaar heen, wat het voor sommigen moeilijk maakt om alle ballen hoog te houden. Daar komt nog eens bij dat je als organisatie én als medewerker moet meebewegen met trends en ontwikkelingen binnen de branche waarin je werkzaam bent. Ook als manager kun je daarom niet stilstaan en ontkom je er dus niet aan om jezelf te blijven ontwikkelen. Maar hoe combineer je je toch al drukke bestaan met een opleiding? 

Werk-privébalans is voor iedereen anders

Allereerst: iets als een ‘perfecte’ werk-privébalans die voor iedereen werkt, bestaat niet. De een vindt het fijn om ook in de avonduren of tijdens vakanties regelmatig zijn of haar werkmail te checken, terwijl de ander een harde grens trekt en buiten werkuren nooit bereikbaar is. Dat blijkt ook uit het gesprek tussen Barbara Maas, teamleider klantcontactcentrum bij de gemeente Boxmeer, en ISBW-docent Patrick Beekveldt. Waar Barbara werk, studie en privé strikt gescheiden houdt omdat ze anders het overzicht verliest, heeft Patrick er juist totaal geen moeite mee dat werk en privé door elkaar lopen. Bedenk goed waar jij waarde aan hecht en wat dit betekent voor jouw ideale werk-privébalans. 

Ontwikkeling is een gedeelde verantwoordelijkheid

Een opleiding bevindt zich op het snijvlak van werk en privé. Enerzijds levert het meerwaarde op voor je huidige functie, anderzijds zorgt het er ook voor dat je van waarde blijft op de arbeidsmarkt in het algemeen. Zodoende heeft een opleiding zowel een persoonlijk als een zakelijk belang en delen jij en je werkgever hier samen verantwoordelijkheid voor. De volgende stap is daarom het bespreekbaar maken van jouw wensen en verwachtingen over hoe deze gedeelde verantwoordelijkheid eruitziet. Wie gaat de opleiding bekostigen? En stelt je werkgever bijvoorbeeld werkuren beschikbaar voor je studie of verwacht hij dat je dit volledig in je eigen tijd doet? Door hier vooraf over te praten, voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan gedurende het opleidingstraject. 

Kies de opleidingsvorm die bij je past

Dit geldt ook voor je privéleven. Zelfs als je werkgever werkuren beschikbaar stelt voor je opleiding, heeft je studie ook impact op je sociale leven. De gevolgen hiervan kun je minimaliseren door een opleidingsvorm te kiezen die het best aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Overweeg verschillende mogelijkheden en kijk kritisch naar welke het beste aansluit op jouw agenda. Zijn weekenden bijvoorbeeld heilig voor jou? Kies dan voor een dag- of avondopleiding. Weet je van jezelf dat je ’s avonds weinig energie over hebt om te studeren? Dan biedt een zaterdagopleiding wellicht uitkomst. 

Goede voorbereiding is het halve werk

Een opleiding moet zich aanpassen aan jouw volle agenda, in plaats van andersom. Er is echter geen heilige graal die voor iedereen werkt. Sta daarom voorafgaand aan je opleiding stil bij de ruimte die er is in je huidige agenda, welke tijdsinvestering een opleiding van je vraagt en hoe je die tijdsinvestering gaat verdelen tussen werk en privé. Om het combineren van een studie met een baan en een privéleven zo gemakkelijk mogelijk te maken, hechten we bij ISBW veel waarde aan flexibiliteit. Zo kun je kiezen uit verschillende locaties, startmomenten en opleidingsvormen. Bovendien zijn de opdrachten altijd gerelateerd aan je eigen werksituatie. Dat maakt leren niet alleen leuker, maar ook effectiever. Zo ben jij in staat om – zelfs in je drukke bestaan als manager – alle ballen hoog te houden.

Weten wat jouw mogelijkheden zijn?

Wil je eens samen met een van onze ervaren opleidingsadviseurs sparren over wat voor jou de beste opleidingsmogelijkheden zijn? Neem dan contact op via 035 7 604 800 of vul stel je vraag via het contactformulier.