Menu
ISBW logo

Welke uitdagingen brengt het nieuwe decennium?

In het jaar dat ISBW zijn negentigste verjaardag viert, beginnen we aan het derde decennium van de 21ste eeuw. Het laatste jaar van het vorige decennium verliep op zijn zachtst gezegd nogal vreemd. Ook als manager kreeg je ineens met veel extra uitdagingen te maken. Met onze trainingen en opleidingen probeerden we je daar zo goed mogelijk bij te helpen. Zo hielden we in november het webinar ‘De ideale manager’ over onder meer managen op afstand. De gevolgen van de coronacrisis zijn evident, maar er zijn meer ontwikkelingen waar jouw organisatie of bedrijf, en jij als manager, de komende tien jaar rekening mee moeten houden. We leggen er een aantal aan je voor.

Ten eerste kunnen we natuurlijk niet om de gevolgen van de coronapandemie heen. Zoals hierboven al genoemd, moesten bedrijven en organisaties plotseling heel anders gaan werken. Hoe lang het duurt voordat iedereen zich weer gaat gedragen als voor de corona-uitbraak weten we niet. Na de aanslag op de Twin Towers bijvoorbeeld, duurde het ongeveer drie jaar tot mensen weer terugkeerden naar hun oude vlieggewoonten. Maar de grote crisis begin jaren 30 duurde ongeveer vier jaar en had tientallen jaren invloed op de eetgewoonten van mensen. Je moet als bedrijf en manager dus rekening houden met (tijdelijk) ander maatschappelijk gedrag in de omgang met elkaar bij bijeenkomsten, maar ook consumentengedrag.

Maar dit is niet het enige waar je in de jaren 20 rekening mee zult moeten houden. Ook zonder COVID-19 waren er ontwikkelingen die de maatschappij en dus ook jouw bedrijf of organisatie zullen beïnvloeden in de komende tien jaar. Daarbij kun je denken aan economische recessie, klimaatveranderingen en verslechtering van het milieu, steeds minder vertrouwen in leiders en wetenschap, tekort aan goede en getalenteerde medewerkers en ten slotte technologische vooruitgang.

Technische ontwikkelingen

Hoe ga je als organisatie en manager bijvoorbeeld om met technische ontwikkelingen? De manier van werken zal verder veranderen door AI, blockchain en quantum computing. Volgens onderzoeksbureau Gartner zal de markt hierdoor komend decennium veel vaker worden verstoord en er zal zelfs een post-digitaal tijdperk ontstaan van autonoom zakendoen. Durf daarop in te spelen en de boel om te gooien.

Economische recessie zal ook een flinke stempel drukken op de twintiger jaren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er al enkele jaren rekening wordt gehouden met de komst van een economische recessie. Markten waren al kwetsbaar aan het worden voor de coronacrisis. Deze heeft het verslechteren van de economie wel behoorlijk versneld. Speel hierop in met je organisatie door het thuiswerken en online zakendoen op afstand meer te benutten.

Milieu en duurzaamheid kregen even wat minder aandacht. Het milieu ging er zelfs op vooruit door de coronacrisis. Maar klimaatverandering, milieumaatregelen en aandacht voor duurzaamheid gaan zeker invloed uitoefenen op je bedrijfsvoering de komende tien jaar. Maak gebruik van de lessen die we het afgelopen jaar leerden over het effect van de lockdowns en minder reizen. Bereid je er ook op voor dat geld voor milieumaatregelen nu wellicht eerst nodig is voor steunpakketten om uit de crisis te komen. 

Behoefte aan transparantie

Een trend die ook al langer meespeelt, is het dalende vertrouwen in leiders en wetenschap. Ook in jouw organisatie is behoefte aan transparantie. Communiceer open en eerlijk met je medewerkers. Leg duidelijk uit wat de doelen van de organisatie zijn en wat hun rol hierin is.

Het is van alle tijden dat het in bepaalde branches ondanks hoge werkloosheid moeilijk is om aan goede en getalenteerde werknemers te komen. Inventariseer welke kennis en vaardigheden de komende tien jaar nodig zijn in jouw organisatie. Investeer vervolgens in omscholingsprogramma’s en andere manieren van leren om talentvolle mensen binnen te houden en aan te trekken.

Het nieuwe decennium stelt jou en je organisatie dus voor flinke uitdagingen. Ontwikkeling en scholing kunnen een goede ondersteuning zijn bij het aangaan van die uitdagingen. Omdat wij dit jaar negentig jaar bestaan hebben we een mooi pakket aan opleidingen samengesteld die we aanbieden met 15% korting op het lesgeld. Wil je weten welke opleidingen dat zijn? Kijk dan op onze actiepagina