Menu
ISBW logo

Hoe inspireer je je medewerkers?

Een schip is zo sterk als zijn bemanning. Een cliché misschien, maar dat is het niet voor niets. En het geldt zeker ook voor organisaties. Zonder gemotiveerd personeel heb je geen goedlopend bedrijf. Hoe beter en gemotiveerder de werknemers, hoe sterker de organisatie of het bedrijf waar ze werken. Daar kun je als manager of leidinggevende een flinke bijdrage aan leveren. Jij kunt er met goed leiderschap voor zorgen dat je medewerkers geen tegenwerkers worden, maar met plezier en gemotiveerd naar hun werk komen.

Een belangrijk onderdeel van goed leiderschap is inspireren. Geïnspireerde werknemers zijn betrokken en veel productiever. Ze inspireren bovendien op hun beurt weer anderen in hun omgeving. Een goede manager of ondernemer beseft dat hij of zij het niet allemaal alleen kan en anderen nodig heeft om het gewenste doel te bereiken. Dus is het belangrijk medewerkers te inspireren en te overtuigen van het grotere doel van de organisatie of het bedrijf. Maar hoe toon je inspirerend leiderschap? We geven je wat tips.

Zo inspireer je medewerkers

Anderen inspireren is per situatie en persoon anders. Maar een aantal dingen kun/moet je altijd toepassen: 

  • Goed werkgeverschap: Doe meer dan wat er in de wet is voorgeschreven aan goed werkgeverschap. Besteed aandacht aan duurzame inzetbaarheid en een goede balans tussen werk en privé.
  • Geef een goed voorbeeld: Door zelf het goede voorbeeld te geven en uit te stralen dat je gelooft in de organisatie en haar doelen krijg je anderen mee. Om met Gandhi te spreken: ‘Wees zelf de verandering die je graag wilt zien’.
  • Wees open en transparant: Goed geïnformeerde medewerkers zijn meer betrokken en geïnspireerd. Communiceer helder en volledig over alle ontwikkelingen in je organisatie. Zet je deur open voor iedereen die vragen of ideeën heeft en doe daar dan ook iets mee.
  • Stimuleer ontwikkeling: Geef je medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Dat kan door ze aan te moedigen om een opleiding te volgen. Maar je kunt iemand ook meer verantwoordelijkheid geven of door laten groeien naar een nieuwe functie. Ook kennis delen inspireert je werknemers.
  • Kijk naar het individu: Wat bij de een werkt, kan voor een ander helemaal niets doen. Ieder mens is anders. Benader ieder individu dus anders, zonder aannames en vraag wat hij nodig heeft.

Natuurlijk is er nog meer waarmee je mensen kunt inspireren, zoals realistische doelen stellen, beloftes nakomen, complimenten geven en samen successen vieren. Maar met bovenstaande tips kom je al heel ver. Doe er je voordeel mee.