Roos van Leary

De roos van Leary werd uitgewerkt door de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary. Hij ontdekte dat de manier waarop mensen op bepaald gedrag reageren in veel situaties vrij voorspelbaar is. Hij gaat ervan uit dat gedrag, gedrag uitlokt. Anders gezegd: door je op een bepaalde manier te gedragen, kun je anderen beïnvloeden.

Als je tegen iemand zegt: Ga zitten, en de ander gaat zitten, dan heb je invloed. Maar als je dezelfde woorden zegt, en de persoon in kwestie loopt boos weg, dan heb je niet bereikt wat je wilde. Misschien koos je de verkeerde toon, de verkeerde houding of de verkeerde woorden. Als je het gedrag van anderen wilt beïnvloeden, is niet alleen belangrijk wat je zegt, maar vooral door hoe je het zegt. Door op een bepaalde manier te communiceren, heb je een bepaalde invloed. Die invloed kun je als het ware voorspellen. Dit gegeven heeft Leary rond 1950 uitgewerkt in een model. Voor het model liet hij zich inspireren door een windroos, een cirkel waarin de vier windrichtingen staan aangegeven.

De roos is verdeeld in vier kwadranten. Je kunt het gedrag dat je waarneemt op de volgende manier in de Roos terugvinden:

  • Rechtsboven: dominant - relatiegericht gedrag
  • Rechtsonder: onderdanig - relatiegericht gedrag
  • Linksonder: onderdanig - taakgericht gedrag
  • Linksboven: dominant - taakgericht gedrag

Gerelateerd:
Wel gedrag is het meest op jou van toepassing? Doe hier de test.

Bekijk een video over de Roos van Leary

Lees meer over de Roos van Leary.