Menu
ISBW logo

Doe de gratis zelftest – Roos van Leary

Als manager kun je in je dagelijkse interacties met medewerkers jouw gedrag en de effecten ervan op anderen wel eens over het hoofd zien. Er bestaan meerdere modellen die ons helpen om de invloed van ons gedrag op anderen beter te leren begrijpen en om effectiever te communiceren. Één van die modellen is de Roos van Leary. 

In dit artikel ontdek je wat de Roos van Leary inhoudt en kun je met de gratis zelftest jouw eigen gedragsstijl achterhalen.

Snel lezen:  

Wat is de Roos van Leary?

De Roos van Leary is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary en is een gedragsmodel dat de interacties tussen individuen beschrijft. Het model is gebaseerd op het idee dat de manier waarop we ons gedragen invloed heeft op de reactie van anderen. De Roos van Leary maakt gebruik van een cirkelvormig diagram, waarin gedragsstijlen tegenover elkaar worden geplaatst op basis van twee dimensies: dominantie en samenwerking.De verticale as van het diagram representeert dominantie. Aan de bovenkant vind je de dominante stijl, waarbij mensen geneigd zijn om leiding te nemen, initiatief te tonen en controle uit te oefenen. Aan de onderkant vind je de onderdanige stijl, waar mensen eerder volgzaam, meegaand en teruggetrokken zijn.

De horizontale as staat voor samenwerking. Aan de linkerkant vind je de stijl van tegenwerking, waarbij mensen eerder weerstand bieden en hun standpunt willen doordrukken. Aan de rechterkant vind je de stijl van samenwerking, waarbij mensen vooral meewerkend en behulpzaam zijn.

Het model identificeert acht gedragsstijlen, die elk tegenover elkaar zijn geplaatst in het diagram:

  1. Dominant: Leidend, concurrerend
  2. Onderdanig: Volgend, teruggetrokken
  3. Samenwerkend: Helpend, meewerkend
  4. Tegenwerkend: Opstandig, aanvallend

Elke stijl heeft zijn eigen kenmerken en invloed op anderen in interacties. Het begrijpen van deze gedragsstijlen kan ons helpen om jouw eigen voorkeursstijlen en die van je medewerkers vast te stellen  om zo flexibeler te zijn in onze manier van communiceren. 

Bekijk de video: Beïnvloed anderen met jouw gedrag

In onderstaande YouTube video gaat schrijver en trainer Bert van Dijk in op de Roos van Leary. Aan de hand van enkele voorbeelden legt hij uit hoe je jouw eigen gedrag kunt inzetten om het gedrag van anderen te beïnvloeden. Zo kan een dominant persoon die zich groot maakt en een harde stem heeft ervoor zorgen dat de ander zich juist klein maakt. Maar ook andersom: iemand die zich klein opstelt, zorgt er weer voor dat de ander zich juist groot maakt. 

Benieuwd wat de Roos van Leary voor jou kan betekenen? Bekijk de video

Ontdek jouw gedragsstijl met de gratis Roos van Leary zelftest

Ben je benieuwd welke gedragsstijl je het meest vertoont en hoe dit van invloed is op je omgeving? Doe dan de gratis Roos van Leary test

Test gedaan? Deze opleidingen en trainingen passen bij jouw resultaat: