Menu
ISBW logo

‘Persoonlijk leiderschap is een reis zonder eindbestemming’

Door: Dineke van den Braak - Group Sales Director Ambitious People Group

Daar sta je dan. Gisteren was jij nog de specialist met ontzettend veel kennis van jouw vak. Je werd binnen jouw organisatie op handen gedragen en hetgeen waar je verantwoordelijk voor was, rondde jij altijd succesvol af.

Vandaag ben je ‘ineens’ de manager van een team en draag je niet alleen meer verantwoordelijkheden, je nieuwe verantwoordelijkheden voelen ook groter. Je moet teamtargets behalen, een baas tevreden houden, mensen ondersteunen bij hun ontwikkeling en je moet dealen met gevoelens van anderen, maar zeker ook die van jezelf.

‘Je moet helemaal niets’

Laat ik beginnen met: je moet helemaal niets. Jij moet geen manager worden, jij hebt er bewust voor gekozen om manager te worden. En manager zijn, dat is een hele mooie, soms lastige, uitdaging! Jouw toegenomen verantwoordelijkheden, jouw oneindige verantwoordelijkheidsgevoel en jouw eeuwige drang naar perfectie, zijn het ideale recept voor stress. Nee, manager zijn is niet altijd even makkelijk. Maar beschouw het vooral als voorrecht dat jij de kans hebt gekregen om als leidinggevende jouw carrière verder vorm te geven. Schrap het woordje ‘moeten’ uit jouw vocabulaire en ga het gewoon proberen. Stap uit jouw comfortzone en groei!

Investeren in jezelf

Oké en nu? Hoe kan jij nu verder als startend leidinggevende? Ik heb zelf ook in jouw schoenen gestaan en geleerd hoe belangrijk het is om tijd te investeren in jezelf. Wat ontzettend lastig is, want iedereen wil iets van jou. Je bent superdruk, altijd bezig en je staat nooit stil. Maar jij mag juist heel veel tijd en energie gaan steken in jezelf. Want succesvol leidinggeven en jezelf daar ook nog eens goed bij voelen, dat gaat hand in hand met persoonlijk leiderschap en zelfontwikkeling.

Jouw sterke punten en valkuilen

Naar mijn idee betekent persoonlijk leiderschap het volgende: dankzij het leren kennen van jouw sterke punten en valkuilen krijg je de kans om bewust richting te geven aan jouw leven. Je kunt doelen stellen die bij jou passen, bewuste en weloverwogen keuzes maken, leven op basis van jouw kernwaarden en je leert je eigen emoties en gevoel te erkennen en herkennen. Persoonlijk leiderschap ontwikkel je door jouw eigen motivatie en door te investeren in zelfontwikkeling.
 
En als leidinggevende zal je altijd moeten investeren in zelfontwikkeling. Ja, je leest het goed, moeten! Waarom? Omdat het simpelweg niet mogelijk is een team succesvol te blijven managen wanneer jij stilstaat. Hoe kan je richting geven wanneer je jouw eigen sterke punten niet kent? Je valkuilen niet weet? Dat is ontzettend lastig, misschien zelfs wel onmogelijk? 

‘Fouten zijn juist waardevol’

Persoonlijk leiderschap en zelfontwikkeling zijn mooie thema’s. Het is waardevol, motiverend en verrijkend om aan jezelf te mogen en kunnen werken. Het is een eeuwige reis, zonder eindbestemming. Je hoeft niet te streven naar het perfecte, je mag jezelf altijd blijven ontwikkelen en fouten maken. Want juist die fouten zijn zo waardevol, daar zitten de levenslessen die jou als manager enkel beter en sterker kunnen maken. Ik ben zo vaak bang geweest het niet goed genoeg te doen, het fout te doen. Nog steeds voel ik die angst met enige regelmaat. Toch heb ik geleerd dat fouten maken helemaal niet erg is, juist goed. Het biedt jou de kans om te reflecteren op je eigen gedrag, op je sterktes en op je valkuilen. En waar wij vaak balen van de fouten die we maken, kunnen we het ook omdraaien: een fout maken betekent dat jij uit je comfortzone bent gestapt, nieuwe dingen probeert en die ‘stomme’ fout betekent dat jij groeit.
 
Geniet van jouw ontwikkeling, geniet van jouw reis zonder eindbestemming. Blijf reflecteren en groeien! Je staat aan het begin van een superspannende maar bovenal waardevolle carrière als manager en leider en ik gun jou succes, balans en geluk.

Beluister de podcast met Dineke

In onze managementpodcast ‘En opeens ben je manager’ praat host Sander Denneman met jonge én ervaren managers over hun eerste stappen als leidinggevende. En voor duiding, inzichten en theorie schuift er iedere week ook een managementexpert aan. In de aflevering ‘Manage eerst jezelf maar eens.. ‘ spreekt Sander zijn gasten Dineke van den Braak (Group Sales Director bij Ambitious People) en Raymond de Looze (adviseur en auteur) over persoonlijk leiderschap.

Want, kun je wel effectief managen als je niet weet wie je bent en waar je voor staat? Maar hoe doe je dat nou, jezelf leren kennen?

Beluister via deze pagina de podcast ‘En opeens ben je manager’ (aflevering: ‘Manage eerst jezelf maar eens…’).