Menu
ISBW logo

Hallo ambidextere manager!

Alexandra van ’t Geloof over jouw opgave als ambidextere manager tijdens en na corona

Alexandra van ’t Geloof is masterdocent bedrijfskunde en management. Haar expertise ligt op het gebied van leiderschap, verandering en samenwerking. De manier waarop ze haar kennis en ervaring gebruikt om anderen te inspireren en te enthousiasmeren, bracht haar naar de eredivisie van professionele sprekers. 

Je medewerkers zitten al een jaar thuis en vinden die autonomie best fijn, maar eisen wel duidelijkheid van jou over de koers van de organisatie. Ze zien elkaar alleen in MS Teams, maar hebben verbondenheid nodig. Je medewerkers doen thuis vooral dingen waar ze al competent in waren en over hun productiviteit heb je niets te klagen, maar innovatie? Creativiteit? Nieuwe dingen bedenken en uitproberen? Dat komt maar moeizaam van de grond.

En toch is dat jouw opgave als ambidextere manager in coronatijd; zowel het managen van het hier en nu met alle brandjes die links en rechts woeden, en daarnaast, al dan niet in scenario’s, nadenken en beslissingen nemen over de toekomst. De toekomst na corona. Welke klantwensen zijn er dan? Welke medewerkers heb je daarvoor nodig? Hoe moet dat straks met thuiswerken? Hoe moet dat met de voornoemde psychologische basisbehoeften autonomie, verbondenheid en competentie? Een manager in de zorg verwoordde de combinatie van al deze verantwoordelijkheden met haar handen in het haar, als haar ‘tekortschietschema’.

Duurzaam, productief en gelukkig

Tijd voor een oplossingsrichting. Die kunnen we wellicht vinden bij Martin Seligman. Hij onderzoekt al vele jaren het welzijn van mensen en hoe we mensen duurzaam productief en gelukkig kunnen maken op de werkplek. Hij maakte, op basis van zijn vele onderzoeken, een model: het PERMA + model. PERMA staat voor:

  • Positive emotion
  • Engagement
  • Relationships
  • Meaning
  • Accomplishments


De uitdaging zit hem volgens Seligman in een aantal goed aan te leren kneepjes van het managementvak, denk aan de Duchenne Smile, het koppelen van strenghts en opdrachten, een methode om voor eens en altijd van uitstelgedrag af te komen, de planningsdialoog en het gebruik van kernwaarden in de praktijk. Donderdag 27 mei geef ik tijdens het ISBW managers event op interactieve wijze tips hoe jij als ambidextere manager dit PERMA+ model kun gebruiken! Natuurlijk vertel ik ook waar de + in het model voor staat…

Alexandra van ’t Geloof