Menu
ISBW logo

Een opleiding volgen op kosten van de werkgever? Overtuig je leidinggevende met deze 5 tips!

Om te blijven groeien in je carrière als manager is het belangrijk dat je regelmatig aandacht besteedt aan je eigen ontwikkeling. Een opleiding volgen op kosten van je werkgever kan een waardevolle kans zijn. Maar hoe overtuig je je leidinggevende om in jouw opleiding te investeren? Met deze vijf tips regel je dat! 

Tip 1: kies het juiste moment

Alles staat of valt met timing. Overval je werkgever dus niet met je plannen. Kies je moment zorgvuldig. Komt er een functioneringsgesprek aan? Dan is dit je kans om te vertellen dat jij wilt doorgroeien met behulp van een opleiding. Ook het arbeidsvoorwaardengesprek is bij uitstek geschikt. Staan deze gesprekken niet op korte termijn op de agenda? Maak dan een aparte afspraak met je werkgever. Plan ruim de tijd in, en neem die ook. Alleen zo krijg je de kans om alle volgende tips toe te passen.

Tip 2: neem de leiding in het gesprek

Je werkgever zal sneller geïnteresseerd zijn als jij het voorwerk hebt gedaan. Zet daarom van tevoren op een rijtje welke managementopleiding je wilt volgen, hoeveel dit gaat kosten, hoeveel tijd je eraan kwijt bent, enzovoort. Een strak plan is aantrekkelijker dan vage ideeën. Dit betekent overigens niet dat je geen ruimte moet overlaten voor enige flexibiliteit. Jij kunt het misschien een goed idee vinden om je opleiding op woensdag te volgen, maar je baas vindt vrijdag wellicht meer geschikt. Geef hem of haar ook de ruimte om ideeën aan te dragen.

Tip 3: benadruk de toegevoegde waarde van de opleiding

Natuurlijk wil je werkgever wat het beste is voor jou. Toch zal hij of zij vooral bezig zijn met wat goed is voor de organisatie. Met andere woorden: hoe helpt jouw ISBW-opleiding jouw werkgever? Werk je ideeën hierover van tevoren uit.

Denk hierbij aan:
  • Hoe de kennis van je opleiding past bij je werkpraktijk;
  • Wat je met deze kennis kunt bereiken in je dagelijkse werkzaamheden;
  • Hoe je deze kennis kunt delen met je collega’s;
  • Of deze opleiding van jou een gemotiveerdere werknemer maakt en wat de gevolgen hiervan zijn;
  • Hoe het volgen van een managementopleiding past binnen de visie van de organisatie.
 

Tip 4: leg uit wat je werkgever op de kosten kan besparen

Het meest gehoorde bezwaar tegen het volgen van een aanvullende opleiding is dat het te duur is. En dat terwijl dat reuze meevalt, want:
  • Je kunt de studiekosten als werkgever aftrekken van de belastingen;
  • Binnen veel bedrijven is een jaarlijks opleidingsbudget beschikbaar gesteld. Dit is er juist zodat mensen als jij een opleiding kunnen volgen;

Je kunt voorstellen om een gedeelte van de kosten zelf te betalen. Ja, dat is wel een extra investering van jouw kant, maar wél eentje waar je de rest van je carrière van profiteert. Bovendien laat je hiermee zien dat je echt gemotiveerd bent.

Tip 5: bereid je voor op mogelijke andere bezwaren

Om te voorkomen dat jouw werkgever het idee om een opleiding te volgen te snel van tafel schuift, is het slim om alvast na te denken over mogelijke bezwaren en je tegenargumenten hierop voor te bereiden. Denk hierbij aan situaties als:

Je werkgever is bang dat je er te veel tijd aan kwijt bent...

kun je vertellen dat de opleidingen van ISBW zeer praktisch zijn. Wat je vandaag leert, pas je morgen op kantoor toe. En dat scheelt uiteindelijk tijd. Bovendien werk je met cases die gericht zijn op jouw werkpraktijk. Zo haal je het meeste uit je werk én studie.

Je werkgever vreest dat je met je opleiding op zoek gaat naar een andere baan...

kun je uitleggen dat je loyaliteit juist een enorme boost krijgt als je een opleiding mag volgen. En in plaats van maar een beetje door te kabbelen, word je nu een supergemotiveerde werknemer die echt alles uit zijn of haar baan wil halen.

Is je werkgever er nog steeds niet gerust op? Leg dan vast in een studiekostenovereenkomst dat je een gedeelte van de kosten terugbetaalt als je binnen een bepaalde termijn toch de organisatie verlaat.

Kies de opleiding die jou verder helpt

Je hebt nu de tools in handen om jouw werkgever effectief te overtuigen van het bekostigen van een opleiding.  Bekijk het volledige opleidingsaanbod van ISBW en kies een managementopleiding die echt van meerwaarde is voor jouw functie. Dat maakt het des te makkelijker om je werkgever van het nut te overtuigen.