Menu
ISBW logo

De nieuwe trends in management en leiderschap

ISBW bestaat 90 jaar. We hebben in die 90 jaar al meer dan een miljoen effectieve managers opgeleid en maakten heel wat ontwikkelingen en trends in management en leiderschap mee. Zo is de manager van nu veel meer een inspirator en motivator dan vroeger. Uit ervaring weten we dat de wereld altijd zal blijven veranderen en we ons dus moeten blijven ontwikkelen. We zetten hier enkele trends op een rijtje waar jij als manager mee te maken krijgt.

Door corona kregen veel managers ineens te maken met een nieuwe trend. Namelijk leidinggeven op afstand omdat er veel meer vanuit huis werd, en wordt, gewerkt. Dit is een trend die voor een groot deel blijvend kan worden. Maar er zijn meer trends waar te nemen die zich al langer aandienden en die de komende jaren door zullen zetten. De coronacrisis geeft deze trends waarschijnlijk wel een extra zetje. 

Betere infrastructuur en snellere digitalisering

Zo zullen we ons voor moeten bereiden op een economische recessie. Dat kun je, deels, opvangen met een betere infrastructuur en snellere digitalisering in je organisatie. Hierdoor kun je gebruikmaken van werken op afstand en online marketing en zo kosten besparen.

Een andere trend die we al een tijdje aan zien komen is dat mensen steeds minder vertrouwen hebben in leiders en wetenschap. Openheid en transparantie zijn dus steeds belangrijker aan het worden. Daar is goede, eerlijke communicatie voor nodig. Ook als je in je organisatie veel zelfstandig werkende professionals hebt, is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te delen.

Zo is het ook steeds vaker belangrijk dat je duidelijk maakt aan je medewerkers wat de doelen van je organisatie zijn. Wat willen we bereiken en waarom? Door hierin heel transparant te zijn, creëer je vertrouwen en een veel grotere betrokkenheid bij je medewerkers. 

Je moet als manager blijven leren

Tenslotte is zelfkennis een belangrijke basis voor goed leiderschap aan het worden. Effectieve leiders blijven zich ontwikkelen om te kunnen inspireren. Stephen Covey, de schrijver van het boek De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap, noemt dit ‘De Achtste Eigenschap’. Volgens hem is effectief leiderschap zonder inspiratie niet mogelijk. Je moet als manager dus blijven leren en dat ook overbrengen op je medewerkers.

ISBW leidde in bijna 90 jaar al 1 miljoen effectieve managers op. Bekijk onze opleidingen>>