Menu
ISBW logo

De manager van de toekomst is geen alleskunner, maar een netwerker

In de snel veranderende wereld van vandaag worden managers geconfronteerd met steeds meer uitdagingen. Het aantal zaken waar een manager tegenwoordig verantwoordelijk voor is inmiddels zo groot, dat het gevoel dat je ‘niet goed genoeg’ bent veel managers niet meer vreemd is. Het gaat lang niet alleen meer om het leveren van goede bedrijfsresultaten, maar ook om de zorg voor het werkgeluk van je medewerkers, het organiseren van een complexe digitale werkomgeving, het leiden van een organisatie in onzekere tijden, het houdt niet op. De verwachting dat je een alleskunner moet zijn, is niet langer realistisch.

Een ecosysteem van waardevolle relaties

In plaats daarvan verschuift de rol van een manager naar die van een netwerker: iemand die in staat is om een ecosysteem van waardevolle relaties op te bouwen en te benutten. Wie een duurzaam netwerk van medewerkers, externe partners en leveranciers om zich heen bouwt, hoeft het niet allemaal alleen te doen. Bovendien kun jij je dan blijven focussen op jouw eigen krachten als manager. Om effectief te blijven in je rol is het dus belangrijk dat je je omringt met de juiste mensen die jou van de nodige expertise kunnen voorzien. Wij hebben vier tips voor je voor het bouwen van jouw ideale team:

1. Identificeer je eigen sterke en zwakke punten

Het begint allemaal met zelfreflectie. Neem de tijd om je eigen sterke punten en zwakke punten te identificeren. Wees eerlijk tegen jezelf over de gebieden waarin je tekortschiet. Het gaat dan niet alleen om specifieke kennis over een bepaald vakgebied, maar ook over soft-skills en vaardigheden die een goede aanvulling kunnen zijn op jouw managementstijl.

Na het identificeren van je sterke en zwakke punten, kun je bepalen welke soorten experts je nodig hebt om je team aan te vullen. Dit stelt je in staat om gericht te zoeken naar mensen met specifieke expertises en competenties die jouw hiaten kunnen opvullen. Bij het bouwen van je ideale team is het belangrijk om te streven naar diversiteit, zodat je een breed scala aan perspectieven hebt om op te bouwen.

2. Stel duidelijke doelen en verwachtingen

Om de juiste mensen aan te trekken, is het essentieel om duidelijke doelen en verwachtingen te stellen. Wat wil je bereiken als manager met je organisatie en wat heb je nodig van je team? Dit vormt de basis voor het recruiten van de expertise die jouw team nodig heeft om die doelen waar te kunnen maken. Wanneer je doelen duidelijk zijn, trek je bij sollicitaties de juiste kandidaten aan die zich in die doelen kunnen herkennen. Bovendien draagt een heldere doelstelling bij aan een cultuur van duidelijkheid en transparantie binnen het team, waardoor iedereen op één lijn kan werken en samen kan streven naar succes.

3. Creëer een netwerk van interne experts

Begin binnen je organisatie met het identificeren van getalenteerde individuen met verschillende vaardigheden en expertise. Bouw relaties met deze mensen op en moedig hen aan om samen te werken en hun kennis met elkaar te delen. Zoek regelmatig contact en stel elkaar de vragen: wat kunnen we voor elkaar betekenen en wat kunnen we van de ander leren? Probeer het antwoord op een vraag niet zelf te verzinnen, maar stel hem aan de expert binnen je organisatie die hier het meeste verstand van heeft.

Moedig ook de samenwerking aan tussen deze interne experts. Faciliteer platforms en kanalen waarop ze met elkaar kunnen communiceren, ideeën kunnen uitwisselen en kennis kunnen delen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van regelmatige vergaderingen, workshops, interne trainingen of digitale hulpmiddelen.

Het netwerk van interne experts dat je creëert, dient als een waardevolle bron van informatie en ondersteuning. Ze fungeren als adviseurs, mentors en trainers voor andere teamleden. Door gebruik te maken van de interne expertise vergroot je niet alleen de efficiëntie en effectiviteit van je team, maar ook de algehele capaciteit van de organisatie.

4. Werk samen met externe partners

Beperk je niet tot alleen interne experts. Externe partners kunnen een enorme toegevoegde waarde bieden aan je team. Identificeer bedrijven, consultants, adviseurs of branche-experts die kunnen helpen bij het aanvullen van je eigen expertise. Werk aan het opbouwen van relaties met deze externe partijen, zodat je hun diensten kunt inschakelen wanneer dat nodig is. Dit kunnen gespecialiseerde bedrijven, consultants, adviseurs of branche-experts zijn. Doe grondig onderzoek, zowel online als via referenties uit je eigen netwerk, zodat je er zeker van bent dat ze een goede reputatie en bewezen trackrecord hebben in hun vakgebied.

Werk aan het opbouwen van sterke relaties met deze externe partners en houd de samenwerking regelmatig bij. Dit kan onder andere door middel van persoonlijke ontmoetingen, netwerkevenementen, brancheconferenties of online platforms. Evalueer de prestaties, effectiviteit en waarde die ze aan je team toevoegen. Communiceer open en constructief met hen om ervoor te zorgen dat de samenwerking soepel verloopt en eventuele problemen of uitdagingen tijdig worden aangepakt.

Vergeet je eigen ontwikkeling niet!

Het is fijn om een team van interne en externe experts om je heen te hebben die jou in je rol versterken en waar je op kunt bouwen. Maar dat betekent niet dat je vervolgens niets meer hoeft te doen aan je eigen ontwikkeling. Om ook in de toekomst een effectieve manager te blijven heb je niet alleen een sterk en divers ecosysteem aan experts nodig, maar ook een hoop andere eigenschappen. In de whitepaper ’10 Eigenschappen van de Manager van de Toekomst’ ontdek je wat je allemaal nog meer moet kunnen om ook straks nog een effectieve manager te zijn.