Menu
ISBW logo

De improviserende manager

Goede managers onderscheiden zich door hun leidinggevende capaciteiten, hun coachende kwaliteiten, hun ondernemerschap en hun kracht op het gebied van organiseren en plannen. Maar waar ze vooral goed in zijn is dat ze die vier competenties precies op het juiste moment en precies in de juiste verhouding kunnen inzetten. Ze zijn als het ware regisseurs van hun eigen capaciteiten. De schuifjes op hun regietafel zetten ze meer of minder open, al naar gelang de situatie. Want zowel de theorie als de praktijk wijst uit dat geen enkele situatie hetzelfde is. De context waarbinnen en de mensen met wie managers werken veranderen continu en een professionele manager verandert daarin mee. Maar let op: zonder zichzelf daarin te verliezen. Kortom, een goede manager beschikt over kennis, weet die kennis toe te passen en kan zich continu aanpassen aan de veranderende context en de wereld om zich heen. Een manager moet dus goed kunnen improviseren.

En toen werd alles anders

En toen kwam COVID-19 en werd alles anders. Het deed een enorm beroep op dat improvisatievermogen van de manager. Groter, sneller en veelomvattender dan de laatste generaties managers ooit hebben meegemaakt. Veel plannen gingen overboord of moesten drastisch worden aangepast. Managers moesten van de ene dag op de andere hun afdelingen of hun projectteams aansturen vanuit huis. Er werd ineens vergaderd via Teams, Skype of Zoom, soms in het bijzijn van partner en kinderen. Er ontstond grote onzekerheid, er werden vragen gesteld waarop geen antwoorden waren, er moest plots worden ingegrepen op de kosten en taken moesten snel anders worden verdeeld.

Onmisbaar talent voor managers

Dit deed natuurlijk ook een beroep op ons eigen improvisatievermogen. Ons Managers Event op 27 oktober aanstaande zou gaan over het beeld dat werkend Nederland heeft van de manager en dus over zijn en haar imago. Maar hoe ziet zo’n event er in de 1,5-metersamenleving eruit? Wat is het nieuwe normaal? En vooral: past het al gekozen thema daar nog bij? Wij gingen terug naar de tekentafel. Er ontstond een ander type event, namelijk een hybride event dat volledig in het teken staat van dat onmisbare talent van managers in tijden van disruptie; het improvisatievermogen. Het thema van het Managers Event 2020 is dan ook De Improviserende Manager.
 
Meer weten over het Managers Event De Improviserende Manager? Lees het op onze website.