Menu
ISBW logo

Bereik je doelen in 2024 met je opleidingsbudget

Veel werkgevers bieden hun werknemers een opleidingsbudget aan, en toch maken lang niet alle werknemers er gebruik van. Sterker nog, maar liefst 53% van het opleidingsbudget in Nederland blijft op de plank liggen. Dit is zonde, want het is een kans om jezelf op kosten van je werkgever te ontwikkelen en waardevolle bijdragen te leveren aan je organisatie. 

Wat is een opleidingsbudget? 

Een opleidingsbudget is een toegewezen financiële bron die werknemers kunnen benutten om gedurende het kalenderjaar opleidingen en trainingen te volgen. Het is een kans om je professionele ontwikkeling te stimuleren en nieuwe vaardigheden te verwerven. Met behulp van dit budget kun je jouw carrière naar nieuwe hoogten tillen, en dat is niet alleen gunstig voor jou, maar ook voor je organisatie. 

Slim gebruik maken van je opleidingsbudget 

Om jouw opleidingsbudget zo effectief mogelijk te besteden, kies je het beste voor een opleiding die jou daadwerkelijk verder helpt in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Bovendien helpt het om je werkgever van het nut van je opleiding te overtuigen als jouw organisatie er ook rendement uit kan halen. Hier zijn drie tips om effectief gebruik te maken van je opleidingsbudget: 

1. Stel duidelijke doelen 

Bepaal wat je wilt bereiken dit jaar. Wil je een promotie, nieuwe vaardigheden ontwikkelen, of je huidige vaardigheden verbeteren? Het begrijpen van je doelen zal je helpen de juiste opleiding te kiezen. Heb je nog geen doelen geformuleerd voor dit jaar? Via onze gratis assessmenttool breng jij je huidige krachten en valkuilen als manager in beeld. Gebruik jouw resultaat als inspiratie om je doelen te bepalen. 

2. Wees er op tijd bij  

Je kunt het opleidingsbudget elk jaar opnieuw besteden. Het is zonde om hier een heel jaar geen gebruik van te maken. Neem vandaag nog contact op met je HR-afdeling en informeer naar het beschikbare opleidingsbudget. Sommige organisaties werken met een algemeen budget met een op = op beleid, dus wees er vroeg bij om er zeker van te zijn dat je de kans niet mist. Je hoeft niet per se in hetzelfde jaar al te beginnen met je opleiding. De factuurdatum van je inschrijving is vaak leidend, dus je kunt de opleiding ook volgend jaar starten. 

3. Bereid je voor op eventuele bezwaren 

Het kan voorkomen dat je leidinggevende er bezwaar tegen heeft dat jij op kosten van de werkgever (en soms ook in de tijd van de baas) een opleiding wilt volgen. Bereid je daarom goed voor op het gesprek, met argumenten die niet alleen voor jezelf, maar ook voor je organisatie relevant zijn. Lees onze tips om je werkgever te overtuigen zodat jij eventuele bezwaren direct weet te counteren. 

Grijp de kans voor het einde van het jaar 

Heb jij nog geen gebruik gemaakt van je opleidingsbudget dit jaar? Grijp dan direct je kans om het budget van 2024 aan te spreken. Neem direct contact op met je werkgever en ontdek hoe je jouw opleidingsbudget kunt benutten om je doelen te bereiken. Om de snelheid van het proces binnen je HR-afdeling te bevorderen, helpt het als je alvast een opleiding uitzoekt

Kies een opleiding die bij je past 

Met het opleidingsbudget van je werkgever kun je voordelig of zelfs volledig op kosten van de baas aan de slag met je ontwikkeling als manager. Bekijk het volledige opleidingsaanbod van ISBW en kies een managementopleiding die jou helpt om je doelen te bereiken.  

Heb je hulp nodig met het bepalen van een effectief ontwikkelplan? Plan een vrijblijvend studieconsult in met een van onze opleidingsadviseurs, dan kijken we samen hoe jij verder kunt groeien in je rol.