Menu
ISBW logo
ISBW logo

5 tips voor beginnende managers

Een overvolle agenda, onduidelijke verhoudingen en een heleboel nieuwe taken. Als beginnend manager kom je voor veel uitdagingen te staan. Daarom delen wij vandaag onze 5 belangrijkste tips voor beginnende managers. Zo sta jij direct een stuk steviger in je schoenen.

  1. Schep duidelijkheid

Een nieuwe manager introduceert nieuwe verhoudingen op de werkvloer. Het kan verleidelijk zijn om af te wachten hoe de band met je team zich ontwikkelt. Maar als jij niet duidelijk bent over de grenzen, vervagen die snel.
 
Begin je als manager, maak dan vanaf de start duidelijk wat jij in deze rol doet – en wat je niet doet. Leg uit hoe jij je medewerkers gaat helpen, hoe zij jou kunnen helpen en vraag waar zij behoefte aan hebben. Natuurlijk kun je later besluiten bepaalde zaken toch anders te doen, maar geef je medewerkers zo snel mogelijk duidelijkheid. Dat is voor iedereen fijn. Bovendien straal je meteen zo ook leiderschap uit.

  1. Geef je team verantwoordelijkheid

De eindverantwoordelijkheid van de prestaties van het team ligt bij de manager. Geen wonder dat beginnende managers het liefst alles controleren. Heeft iedereen zijn of haar taken wel af? En net zo belangrijk: hebben ze het wel goed gedaan?
 
Je kunt niet alles controleren. En dat moet je ook niet willen. Bij effectief managen komt ook vertrouwen kijken. Ga daarom niet overal bovenop zitten. Ten eerste raak je daar zelf alleen maar gestrest van, en ten tweede neem je je medewerkers hun verantwoordelijkheid af. En daar gaan ze ook niet beter van functioneren. Juist loslaten levert betere prestaties op.

  1. Wees aardig, maar ook niet té… 

Twee grote valkuilen voor beginnende managers zijn: te dichtbij hun medewerkers willen staan, of juist overdreven afstandelijk gedrag. Een begrijpelijk probleem, zeker als je leiding gaat geven aan een team waarin je eerst ‘gewoon’ medewerker was.
 
De manager van nu moet zich van zijn persoonlijke kant laten zien. Je werkt nu niet meer zozeer inhoudelijk: je werkt met mensen. Als je wilt dat ze je vertrouwen met hun vragen, problemen en dilemma’s, moet je wel een band opbouwen. Wees daarom menselijk. Vraag regelmatig naar hun weekend, hobby’s of kinderen, en vertel ook eens over die van jou.
 
Maar weet ook hierbij waar je moet stoppen. Word niet té persoonlijk of amicaal: zonder enige professionele afstand worden beoordelingsgesprekken erg ongemakkelijk. Let er ook op dat je geen ‘kliek’ vormt met bepaalde medewerkers. Ga bijvoorbeeld niet altijd met je ene medewerker lunchen, en nooit met de rest. Verdeel je aandacht over het team. Daar wordt iedereen blij van.

  1. Delegeer, delegeer, delegeer

Beginnend managers zijn vaak ontzettend ambitieus. En dat is maar goed ook. Maar die ambitie heeft een keerzijde, en dat is dat je zelf alles aan wilt pakken. Ook de dingen die eigenlijk helemaal niet (meer) tot jouw takenpakket behoren.
 
Kijk daarom bij iedere binnenkomende taak voor je team kritisch: moet ik dit doen, of kan ik dit delegeren? Ga hierbij ook niet taken naar je toetrekken omdat je denkt dat jij die gewoon beter kunt dan mensen uit je team. Zo groeien zij uiteindelijk ook niet verder in hun rol. Als je een bepaalde klus écht niet los kunt laten, treed dan liever op als coach dan als uitvoerder.

  1. Durf om hulp te vragen

Beginnende managers denken vaak dat ze alles moeten weten om gezag te kunnen uitstralen. Maar als je net in een nieuwe functie begint, kun je dat helemaal niet. Zelfs niet als je leiding gaat geven in een bedrijf waar jij al langer werkt. Als manager komen er nu eenmaal zo veel nieuwe dingen op je af.
 
Wees niet bang om toe te geven dat je niet alwetend bent, zowel bij managerstaken als bij inhoudelijke vraagstukken. Niemand schiet ermee op als je doet alsof je weet waar je het over hebt, terwijl dat niet zo is. Zorg ervoor dat je weet wie je om hulp kunt vragen. Bijvoorbeeld bij de vorige manager van het team. Of bij jouw eigen manager. Zo blijf je jezelf ontwikkelen.

Bonustip: volg een opleiding, nu met nieuw aanbod! 

Managen is een vak. In een training of opleiding leer jij alle technieken die een goede manager moet beheersen. ISBW heeft haar aanbod vernieuwd zodat jij als startend leidinggevende met een vliegende start aan je managementcarrière kunt beginnen. Volg bijvoorbeeld de nieuwe training Startend Leidinggevende of Persoonlijk Leiderschap voor Managers. Wil jij je graag verder verdiepen in het management vak? Ga dan voor de HBO Middle Management of de HBO Coachend Leidinggeven

Bij ISBW begrijpen we dat de ene manager de ander niet is. Wij hebben opleidingen die passen bij je persoonlijke doelstellingen. Of dat nu plannen en organiseren als manager is, of inspirerend leiderschap. Bekijk snel ons gehele aanbod, of plan geheel vrijblijvend een persoonlijk studieconsult in. Wij geven je graag advies op maat, zodat jij de manager wordt die je wilt zijn.