Menu
ISBW logo

Waarom coaching niet alleen goed is voor je werknemers, maar ook voor de organisatie

Je hoort het waarschijnlijk steeds vaker om je heen: managers anno 2023 zijn vooral coach, geen toezichthouder. Millennials en Gen-Z hebben meer behoefte aan persoonlijke ontwikkeling, wederzijdse waardering en een platte werksfeer.

Maar coaching is niet alleen belangrijk omdat je de nieuwe generaties medewerkers ermee tevreden houdt. Deze stijl van leidinggeven heeft ook voordelen voor jouw organisatie in het geheel. Dit zijn de drie belangrijkste redenen om je vanaf nu meer bezig te houden met coachend leidinggeven:

1. Een veilige werkomgeving

Een veilige werksfeer vormt de stevige basis voor een bloeiend bedrijf. Wanneer medewerkers zich comfortabel en ontspannen voelen, leidt dit tot talloze voordelen voor de organisatie. Als manager speel jij een cruciale rol in het creëren van zo'n werkklimaat, en de coachende leiderschapsstijl kan je hierbij uitstekend ondersteunen.

Door open te staan voor wat er speelt op de werkvloer en te begrijpen hoe je medewerkers zich voelen, kun je een veilige werkomgeving waarborgen. Een belangrijke stap hierbij is het voeren van gesprekken met je teamleden en jezelf hierin ook kwetsbaar opstellen. Door dit voorbeeld te geven, geef je toestemming aan je medewerkers om hetzelfde te doen. Zo ontstaat er een cultuur waarin het veilig is om open te zijn over gevoelens en ideeën.

In een omgeving waarin medewerkers weten dat ze fouten mogen maken en risico's kunnen nemen zonder angst voor negatieve consequenties, worden ze gestimuleerd om uit hun comfortzone te stappen. Hier vinden de meest creatieve en innovatieve ideeën hun oorsprong en worden grenzen verlegd. Het team durft uitdagingen aan te gaan en met elkaar samen te werken, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties.

2. Ruimte voor groei

Daar waar mensen gemotiveerd worden om buiten hun comfortzone te gaan, is sprake van groei. En dat is wat je als manager wilt stimuleren. Voor veel mensen is zelfontwikkeling cruciaal voor hun werkgeluk en tevredenheid met het werk dat ze doen. Om goed te zorgen voor je medewerkers is het dus goed om hier als manager oog voor te houden. Het stimuleren van persoonlijke groei doe je via coaching.

Medewerkers die de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen, zullen zich meer betrokken voelen bij de organisatie en zich loyaler opstellen. Ze zijn gemotiveerd om hun kennis en vaardigheden te vergroten, wat uiteindelijk leidt tot een hogere productiviteit en kwaliteit van het werk.

Bovendien zorgt een organisatie die groeimogelijkheden biedt voor talentvolle medewerkers ervoor dat zij minder geneigd zijn om elders naar nieuwe uitdagingen te zoeken. Hierdoor wordt kostbaar
personeelsverloop verminderd, wat tijd en geld bespaart bij het aantrekken en inwerken van nieuwe werknemers.

3. Een voor allen, allen voor één

Ondanks dat een goede dosis zelfstandigheid binnen je team goed is om na te streven, is teamspirit net zo belangrijk. Samenwerking stimuleren is niet voor niets een integraal aspect van coachend leidinggeven. Als manager werk je samen met het team, maar de teamleden moeten onderling ook goed met elkaar kunnen werken.

Samenwerking tussen teamleden is essentieel voor het behalen van gezamenlijke doelen en het maximaliseren van prestaties. Het leggen van een stevige basis voor een goede samenwerking behoort tot jouw verantwoordelijkheden als manager. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door momenten te creëren waarin er gewerkt wordt aan het groepsgevoel met groepsopdrachten of gezamenlijke doelen.

Door je als coach op te stellen en het team aan de zijlijn aan te moedigen zelfstandig van én met elkaar te leren, realiseer je een werkcultuur die medewerkers inspireert om op elkaar te bouwen en samen de wedstrijd te winnen.

Jouw eigen managementstijl

Natuurlijk vereist de werkvloer geregeld meer van je dan alleen het toejuichen van het team. Ontwikkel als manager daarom een eigen managementstijl die aansluit bij wat jouw team nodig heeft en die past bij de organisatie. Benieuwd welke managementstijl jou nu het beste ligt en waar je nog meer aandacht aan kunt besteden? Test het met onze gratis assessmenttool!

Kun je hier wel wat handvatten voor gebruiken? Of wil je meer leren over de rol van de coachende manager? Bekijk dan eens onze coachingsopleidingen en -trainingen. Ook staan onze opleidingsadviseurs voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je persoonlijk advies te geven. Of je nu net begint of een ervaren manager bent, we hebben een opleiding die je verder brengt.