Menu
ISBW logo

Peter Oosterwijk: “Ideeën tot succes brengen in de zorg vraagt echt om een andere manier van managen.”

Als Teammanager van het Woonzorgcentrum Lindenhof is Peter Oosterwijk (53) verantwoordelijk voor een zorgteam dat elke dag klaar staat voor de ouderen die in het zorgcentrum wonen. Peter streeft er elke dag naar om de zorg die zijn team levert te verbeteren. Maar het blijft een lastige branche met veel variabelen. Hier is een specialistische denkwijze voor nodig, ook in het management.

In zijn strijd voor een betere, meer kwalitatieve zorg merkte Peter dat bij hem de tools ontbraken om zijn projecten en ideeën met succes uit te kunnen voeren. “Op zoek naar antwoorden op mijn frustraties ben ik de Post HBO Kwaliteitsmanagement voor Zorg en Welzijn gaan doen. Daar zette de zeer gedreven docent Henk Boswinkel mij direct op de juiste weg. Het is me nu gelukt! Ik kan mijn projecten nu ook echt uitvoeren.”

Als je een bouwpakket kunt maken, kun je alles, toch?

“Één van de belangrijkste inspiratiebronnen in mijn leven, is mijn overleden vader,” vertelt Peter. “Een gevleugelde uitspraak die hij altijd deed, was: als je een bouwpakket kunt maken, dan kun je alles. Zijn uitspraak heeft me in veel situaties staande gehouden. De hectiek en dagelijkse problemen zijn hierdoor voor mij altijd oplosbaar geweest.” Toch merkte Peter dat de filosofie van zijn vader in zijn werk als manager in de zorg niet toereikend genoeg was. “Er zijn enorm veel variabelen die de uitkomst van een plan of idee bepalen en dat maakt het werk heel lastig. Ik dacht vaak te normatief, terwijl de zorg dat totaal niet is.”

Plan, Do, Study, Learn

De moeizaamheid waarmee Peter zijn doelen op het werk kon nastreven, zorgde voor feel frustratie. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik onderweg naar huis vaak liep te vloeken in de auto omdat het me weer niet gelukt was. Ik liep vast en zag de oplossing nergens. Was het een gebrek aan kennis van mijn kant, was ik blind voor de obstructies? Ik had projecten naar mijn idee goed opgezet, maar toch zag ik de gewenste verbetering niet.”

Peter vond het antwoord op zijn frustraties in de Post HBO Kwaliteitsmanagement voor Zorg en Welzijn. “De opleiding van ISBW heeft me op de juiste weg gezet. De docent leerde mij oplossingsgericht denken en ik maakte kennis met de ‘Plan, Do, Study, Learn’ cyclus. Ik ben van normatief denken naar reflectief denken gegaan. Niet alleen voor mezelf, maar ook in de breedste zin: hoe zorg je voor verandering en hoe zet je die verandering als tool in? Op deze vraag heb ik nu een antwoord.”

“Ik heb mijn kracht weer teruggevonden.”

Het volgen van een Post HBO-opleiding hielp Peter niet alleen aan de nodige kennis en vaardigheden, maar wakkerde ook zijn strijdbaarheid weer aan. “Ik heb mijn kracht weer teruggevonden. Ik weet nu welke methodes goed werken en wat ik als leidraad moet gebruiken voor mijn projecten. Mijn ideeën

tot succes brengen in de zorg vraagt echt om een andere manier van managen en tijdens de opleiding heb ik hiervoor concrete hulp en tools meegekregen. Ik zit nu niet meer vloekend in de auto!”

Een tip voor andere (zorg)managers

Peters strijdbaarheid komt ook terug in de tip die hij heeft voor andere managers binnen en buiten zijn vakgebied: “Blijf jezelf en leg je niet neer bij de grenzen die worden opgeworpen. ISBW heeft mij geholpen te reflecteren op mijn eigen handelen op een moment dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Daarvoor wil ik in het bijzonder mijn docent Henk Boswinkel bedanken.”

Wil jij net als Peter jouw streven naar meer kwalitatieve zorg omzetten in effectieve uitvoerbare plannen? Met de Post HBO Kwaliteitsmanagement voor Zorg en Welzijn leer je de principes van kwaliteitsmanagement toe te passen in de zorgbranche.