Menu
ISBW logo

Een effectieve manager is allround: deze 4 rollen moet jij beheersen

Wie een goede manager wil zijn, moet flexibel kunnen bewegen tussen verschillende rollen. Je bent afwisselend coach, ondernemer, organisator en leider. Afhankelijk van de werksituatie trek je als manager telkens een ander jasje aan om jouw organisatie en team zo effectief mogelijk te kunnen managen. Toch is een manager die al deze rollen perfect onder controle heeft een illusie.

Geen enkele rol mag links blijven liggen

Van nature zal je als manager een of twee rollen al goed beheersen. De ene excelleert in het coachen van medewerkers, de ander is vooral een resultatenkanon. Sommige managers hebben een inspirerende visie, maar vinden het lastig om die visie te vertalen naar een duidelijk werkplan. Ook heb je managers waarbij alles zo erg op rolletjes loopt, dat er weinig ruimte overblijft voor een creatief experiment.

Om een effectieve manager te worden moet je allround zijn, ook in de rollen die je minder goed beheerst. Sommige rollen vereisen daarom meer aandacht van je, maar die extra aandacht is nodig. Geen enkele rol mag je zomaar links laten liggen.

Het management van de toekomst vraagt om managers die flexibel, innovatief en technologisch onderlegd zijn. Er is behoefte aan leiders die kunnen navigeren in een complexe en snel veranderende omgeving en effectief leiding kunnen geven aan teams in een inclusieve werkomgeving.

Elke rol heeft voordelen en valkuilen

Belangrijk is om op zoek te gaan naar de juiste balans. Wanneer kruip je in de huid van de coach en wanneer maak je gebruik van je ondernemerskracht? Elke rol heeft een aantal belangrijke voordelen, maar ook valkuilen. Wie alle vier de rollen effectief beheerst, kan de valkuil van de ene rol ontwijken met de kracht van een andere rol.

In dit artikel leer je de voordelen en valkuilen van elke rol herkennen, zodat je effectief van de ene naar de andere rol kunt bewegen wanneer dat nodig is.

Coach: ondersteunend en vertrouwd, of te aardig?

Managen blijft een mensgericht vak: als manager wil je medewerkers boven zichzelf uit laten stijgen en streef je altijd naar een optimale samenwerking binnen je team. In de rol van coach is het belangrijk dat je inlevingsvermogen hebt, toegewijd bent en je team steun, complimenten en vertrouwen geeft. Daarnaast heb je als manager een voorbeeldfunctie.

Met effectief coachend leiderschap zorg je voor een goede vertrouwensband, meer werkgeluk, een betere samenwerking, een veilige werksfeer en meer grip op verandering. Maar pas op dat je niet te toegeeflijk wordt, te weinig oog voor taakgerichtheid hebt of onduidelijkheid schept over het verschil tussen iemand steunen en het met iemand eens zijn. Verlies de doelstellingen van je organisatie niet uit het oog en blijf waken voor positieve bedrijfsresultaten.

Heb je het idee dat je de controle over de prestaties van je medewerkers verliest? Dan heeft jouw rol als ondernemer meer aandacht nodig.

Ondernemer: commercieel en resultaatgericht, of te ongeduldig?

Ben jij proactief, besluitvaardig en toon je initiatief? Dikke kans dat je een geboren ondernemer bent. Je kunt snel handelen, verantwoordelijkheid nemen, richting geven en controle houden, bent resultaatgericht en gaat uitdagingen niet uit de weg. Aan de andere kant kan het voorkomen dat je te weinig tijd vrijmaakt om te luisteren, weinig begrip toont en slechts beperkt geduld kunt opbrengen voor de ideeën en bezwaren van anderen.

Merk je dat jouw medewerkers minder gemotiveerd raken om de resultaten na te streven die jij voor ogen hebt? Zorg ervoor dat je medewerkers zich gezien en gehoord voelen en zich kunnen inleven in jouw visie. Het is belangrijk dat je jouw team blijft inspireren, zodat ze niet alleen moeten, maar ook willen. Alleen zo creëer je een vruchtbare werkomgeving waar medewerkers ook hun creativiteit laten zien.

Je vermijdt de valkuilen van ondernemend managen dus door op het juiste moment inspirerend leiderschap te tonen via jouw rol als leider.

Organisator: gestructureerd en efficiënt, of te rigide?

Een goed georganiseerde manager kan processen, taken en middelen effectief beheren. Dit leidt tot een verbeterde efficiëntie en productiviteit binnen het team en de organisatie als geheel. Werkzaamheden worden gestroomlijnd, deadlines worden gehaald en er wordt effectief gebruik gemaakt van beschikbare middelen. Dit biedt duidelijkheid en structuur: jouw team weet wat er van hen verwacht wordt en welke bijdrage ze zelf kunnen leveren om doelen te halen.

Een manager die te veel nadruk legt op organisatie en structuur is soms te rigide en staat minder open voor verandering. Dit belemmert het aanpassingsvermogen van het team. Stugge routines staan innovatie in de weg. Een andere valkuil is overmatig micromanagement, doordat je je te veel bezighoudt met de details en te veel controleert. Dit gaat ten koste van het vertrouwen en de autonomie van het team.

Krijg jij signalen van je medewerkers dat je er te dicht bovenop zit? Kruip dan wat vaker in de rol van de coach. Neem een meer ondersteunende rol aan terwijl je anderen eigenaarschap geeft.

Leider: inspirerend en innovatief, of te impulsief?

Een goede leider heeft een stevige visie en leidt de innovaties en veranderingen die nodig zijn. In deze rol weet je met weerstand om te gaan en inspireer en enthousiasmeer je medewerkers. Dit leidt tot een hogere betrokkenheid, doelgerichtheid en betere prestaties. Met effectieve communicatie bevorder je een gezonde teamdynamiek, verminder je de kans op misverstanden en verbeter je de samenwerking. Tot slot zorg je voor een gestroomlijnde besluitvorming en voorkom je stagnaties.

Maar leiders kunnen ook te enthousiast zijn als er nog te weinig draagvlak is, niet authentiek overkomen, te impulsief zijn of te veel risico nemen en te weinig openstaan voor de inbreng van anderen. Het is één ding om een inspirerende visie te hebben met veel creatieve ideeën voor baanbrekende innovaties. Het is een hele andere koek om die ideeën vervolgens uit te werken in werkbare plannen.

Om jouw inspirerende ideeën voor veranderingen en innovaties om te zetten in uitvoerbare plannen wissel je deze rol het beste af met die van de organisator.

Ontdek in welke rol jouw kracht ligt

Benieuwd welke managementrol jou het beste ligt en wat jouw persoonlijke valkuilen zijn? Met behulp van de gratis assessmenttool test je als manager binnen twee minuten welke rol het dichtst bij je ligt. Samen met jouw resultaat ontvang je de gratis whitepaper ‘De 4 rollen van de manager’ waarin je meer kunt lezen over elk van de vier rollen uit het ManagerOntwikkelModel®.